e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Εκθέσεις - Διαλέξεις
 

2009 Έτος Δαρβίνου στο ΕΙΕ

Γ΄ κύκλος επιστημονικών ομιλιών
 
Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) θεωρώντας υποχρέωση και τιμή του να συμμετάσχει στον παγκόσμιο εορτασμό του «Έτους Καρόλου Δαρβίνου-2009» οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Γαλλική Πρεσβεία/Γαλλικό Ινστιτούτο δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες, Άγγλους και Γάλλους επιστήμονες να διατυπώσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν για το Δαρβίνο και το έργο του, την επίδραση της θεωρίας της εξέλιξης στην ανάπτυξη των επιστημών και ειδικότερα των βιολογικών επιστημών και τις κοινωνικές εν γένει επιπτώσεις της. Οι διαλέξεις και οι εκθέσεις, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ απαρτίζουν τον Γ΄ κύκλο ομιλιών ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2009.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του θεμελιωτή της θεωρίας της Φυσικής Επιλογής και 150 χρόνια από την έκδοση του μνημειώδους έργου του «Η Προέλευση των Ειδών». Η επιρροή των ιδεών του Δαρβίνου στις επιστήμες, την πολιτική, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τις τέχνες είναι τόσο ισχυρή ώστε χρησιμοποιείται πλέον ο όρος «δαρβινισμός» για να δηλώσει την αναγνώριση ότι η εξέλιξη των βιολογικών διεργασιών έχει ξεκινήσει δισεκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζεται αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ιστορίας!
 
Έκτοτε η άποψη αυτή εμπλουτίζεται και ενδυναμώνεται συνεχώς. Το 1960, η ανακάλυψη της καθολικότητας του γενετικού κώδικα –κοινός για τον ελέφαντα και το κολοβακτηρίδιο– επιβεβαιώνει την κοινή προέλευση της ζωής. Η πρόσφατη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του ανθρώπου και η σύγκρισή του με αυτό άλλων ειδών μαρτυρά ότι ο αριθμός των γονιδίων του ανθρώπου είναι λίγο μεγαλύτερος από τον αριθμό των γονιδίων της μύγας του κρασιού και σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό γονιδίων του πεύκου αναδεικνύοντας τη στοχαστική βάση της λειτουργίας των βιολογικών διεργασιών.
 
«Ο δαρβινισμός είναι μια θεωρία σχεδόν απόλυτης ελευθερίας: θαυμάζουμε την αναγκαιότητα των μορφών δίχως να τις αντιμετωπίζουμε σαν κάτι απαραβίαστο και αμετάβλητο. Κοιτάζουμε την αρχαϊκή μορφή και την ίδια στιγμή βλέπουμε την εξέλιξή της μέσα στο χρόνο», λέει ο διάσημος Γάλλος ανθρωπολόγος κ. Αντρέ Λερουά-Γκουράν.
 
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας