e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2007 - 2o 'Αλλα Τεύχη

Κύριο 'Αρθρο
 

Μια ζωγραφιά για τη μαμά μου

Μια ξεχωριστή γιορτή για την παγκόσμια ημέρα της μητέρας
 
«Πραγματικά δεν υπολειπόμεθα σε τίποτα από τα Ευρωπαικά σχολεία» είπαν οι γονείς των μαθητών και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Καστριτσίου...

κ. Κ. Μπάλλας, ο οποίος έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε σχολεία του Βελγίου και είναι γνώστης της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Μια ζωγραφιά για τη Μαμά μου».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου 2007 ώρα 9μμ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» με κυρίαρχα στοιχεία το Χοροθέατρο «Μια ζωγραφιά για τη μαμά μου», την Προπαιδική πολυφωνική χορωδία Πάτρας και την ομιλία της Προέδρου του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Δανηλίδα», κ. Δ. Δούρου.  



Δείτε το 1ο απόσπασμα της εκδήλωσης

Ένα αφιέρωμα στη μητέρα μέσα από αυτή τη θεατρική παράσταση ήταν το επιστέγασμα της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας γέφυρας φιλίας ανάμεσα στους μαθητές του τριθέσιου Δημοτικού σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πατρών και του δωδεκαθέσιου Δημοτικού σχολείου Κ. Καστριτσίου, Ρίου.
 
Η ιδέα της συνεργασίας και της παρουσίασης ενός χοροθεάτρου από κοινού με ένα σχολείο ακουόντων ανήκε στην Προϊσταμένη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών – Βαρηκόων Πάτρας κ. Α. Νικολοπούλου. Όπως και η ίδια αναφέρει «στο σχολείο μας φοιτούν μαθητές μόνο με απώλεια ακοής, γιατί έχουν ανάγκη από εκπαίδευση, από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ένα σχολείο αποκομμένο από τα υπόλοιπα σχολεία και γενικότερα από την κοινωνία. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό σε όλους και οι μαθητές μας χαίρονται αυτές τις συνεργασίες. Το να δουλεύεις και να συνεργάζεσαι με κωφούς μαθητές είναι μαγικό» και αυτό πραγματικά το αποκόμισαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Κάτω Καστριτσίου. «Η προσπάθεια που γίνεται καθημερινά είναι να παίρνουν οι μαθητές νέες εμπειρίες, ξεφεύγοντας από το τυπικό πρόγραμμα του σχολείου», προσέθεσε η κ. Νικολοπούλου. «Η ευέλικτη ζώνη έδωσε και θεσμικά αυτή την δυνατότητα, με την πολύτιμη συμβολή όλων των διδασκόντων και του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Καστριτσίου, κ. Κώστα Μπάλλα. Ήταν κάτι που το σχολείο είχε έτοιμο από καιρό και προσπαθούσαμε να βρούμε ένα σχολείο δεκτικό σε αυτή την συνεργασία».
 


Δείτε το Θεατρικό της εκδήλωσης

Η ευκαιρία δόθηκε την περασμένη σχολική χρονιά, που τοποθετήθηκε στο Ειδικό Σχολείο η μουσικός, κ. Μ. Ρέντιτ, η οποία έγινε ο συνδετικός κρίκος που αγκάλιασε τα δυο σχολεία. Η εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλιπάτειρα», που σε μια από τις δράσεις του προωθεί την ισότητα στην κοινωνία, έδωσε τη λύση στο θεσμικό κενό συνεργασίας των δυο σχολείων. Υποβλήθηκε πρόταση με τίτλο «Όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και όλοι είμαστε ίσοι», η οποία και εγκρίθηκε. Στην ομπρέλα αυτού του προγράμματος στήθηκαν η συνεργασία, οι μετακινήσεις, η οικονομική στήριξη (κοστούμια, υλικά, μεταφορές μαθητών) και η οργάνωση της εκδήλωσης.
 
«Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η διαφορετικότητα μέσα από την κοινή δουλειά των παιδιών», σύμφωνα με τη μαρτυρία των Δ/ντών των σχολείων. Έγινε προσπάθεια να έρθουν σε επαφή τα παιδιά και να πραγματοποιήσουν δημιουργικές δραστηριότητες από κοινού. Το κοινό τους βίωμα – η προσφορά της μητέρας τους στη ζωή τους – τους βοήθησε να εκφραστούν αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα, αφιερώνοντας με πολύ τρυφερότητα την παράσταση στις μητέρες τους. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως μέσα από τη συνεργασία τα παιδιά ήρθαν πιο κοντά και έμαθαν να σέβονται τον διαφορετικό άνθρωπο. Κάτι που επιτυγχάνεται μόνο βιωματικά. Παράλληλα ανέπτυξαν φιλίες μεταξύ τους και πέρασαν όμορφες στιγμές μαζί, μέσα σε μια δημιουργική διαδικασία. Η προσπάθεια αυτή είναι σίγουρο πως θα συνεχιστεί και αυτή τη σχολική χρονιά και οι κοινές δραστηριότητες έχουν ήδη δρομολογηθεί για μια καινούργια παράσταση που θα λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 2007.
 

Η επιλογή του τμήματος Ε2 που συνεργάστηκε τελικά έγινε εθελοντικά και αφού προηγήθηκε συζήτηση τόσο με την υπεύθυνη δασκάλα του τμήματος κ. Γουργουλιάτου όσο και με τους μαθητές. Από τους 26 μαθητές του τμήματος δέχθηκαν να συμμετάσχουν οι 23. Οι άλλοι 3 συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία ως πολύτιμοι αόρατοι βοηθοί. Η επιλογή του κειμένου καθώς και η διασκευή του έγινε από την κ. Νικολοπούλου. Ζητήθηκε βοήθεια και από εξωτερικούς συνεργάτες για τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία (κ. Κλώντζα), τα σκηνικά (κ. Βρυώνη – Παπαδοπούλου) και το studio ηχογράφησης ID Sound Γ. Κασιώνης,  που αφιλοκερδώς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, ο Δήμος Πατρέων και ο Δήμος Ρίου ήταν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, καθώς και αρκετοί άλλοι χορηγοί.
 
Οι ώρες της Ευέλικτης Ζώνης χρησιμοποιήθηκαν στο έπακρο. Η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από όλους τους συναδέλφους του Σχολείου. Άλλωστε, όπως δήλωσε η κ. Β. Λαμπροπούλου «η διδασκαλία των κωφών παιδιών είναι μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία αλλά συγχρόνως μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά». Οι πρόβες που ήταν διαφόρων μορφών ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου: ατομικές ή σε ζευγάρια άλλοτε στο ένα σχολείο και άλλοτε στο άλλο, ομαδικές και για τα δύο σχολεία.
 
Το σοκ του αιφνίδιου θανάτου μαθήτριας του Ε1 την Τετάρτη 9 Μαΐου παραλίγο να ματαιώσει την εκδήλωση της Παρασκευής 11 Μαΐου. Η πρωινή πρόβα της Πέμπτης ανήμερα της κηδείας λειτούργησε λυτρωτικά στις ψυχές των συμμαθητών της και των συναδέλφων. Η παράσταση της Παρασκευής αφιερώθηκε στην αδικοχαμένη Μάγδα και τη μητέρα της.
  
Σας παραθέτουμε συγκινητικές μαρτυρίες των μαθητών και των δυο σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Επίσης δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.
 
Αν έχετε πραγματοποιήσει ανάλογα πρωτοποριακά προγράμματα στείλτε μας την εμπειρία σας στο: e-emphasis AT sch.gr (κατά την αποστολή αντικαταστήστε το ΑΤ με @)

      Εκτυπώσιμη Μορφή Εκτυπώσιμη Μορφή       
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας