e-emph@sis - Hλεκτρονικό περιοδικό του ΠΣΔ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Τεύχος: Οκτώβριος 2007 - 2o  Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Εκπαιδευτική Πύλη ΥΠΕΠΘ: Το παρόν και το μέλλον

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2007, στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο η ενημερωτική - επιμορφωτική εκδήλωση του Γραφείου Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης (ΔΕΠ) του ΥΠΕΠΘ, το οποίο συντηρεί και ανανεώνει το δικτυακό τόπο για εκπαιδευτικούς A/θμιας και B/θμιας Eκπαίδευσης, www.e-yliko.gr. Η εκδήλωση, που είχε θέμα «Εκπαιδευτική Πύλη: το Παρόν και το Μέλλον», απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς. Η προσέλευση υπήρξε αθρόα και οι εντυπώσεις όλων κατά γενική ομολογία ήταν θετικές. Στόχος αυτής της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για την ανανέωση σε τεχνολογικό και παιδαγωγικό επίπεδο του www.e-yliko.gr,  αλλά και η ανάδειξη των συνεργασιών του Γραφείου ΔΕΠ με άλλους σχετιζόμενους με την εκπαίδευση φορείς.

Αμέσως μετά το σύντομο χαιρετισμό που απευθύνθηκε προς τους καλεσμένους από τον προϊστάμενο του Γραφείου ΔΕΠ, κ. Α. Λούβρη, παρουσιάστηκε η διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη και το περιεχόμενό της, καθώς και η δυναμική μορφή, στην οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα περιέλθει, και οι δυνατότητές της. Η υποδοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη νέα δυναμική μορφή του www.e-yliko.gr υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και ενθουσιώδης. «Η ασφάλεια των παιδιών είναι υπόθεση όλων μας», τόνισε η επόμενη ομιλήτρια, δρ. Β. Σαμαρά.  Η επικεφαλής του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου παρουσίασε τους κινδύνους στους οποίους εκτιθέμεθα πλέον όλοι - και κυρίως οι νεαροί μαθητές - μέσω της χρήσης του διαδικτύου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε πρώτα τα παιδιά και μετά εμάς τους ίδιους. Επίσης, παρουσιάστηκε η συνεργασία του Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου με την ΔΕΠ (http://www.e-yliko.gr/htmls/safety/safety.aspx), αλλά και ο περυσινός διαγωνισμός Safer Internet, στον οποίο βραβεύθηκαν δύο ελληνικές συμμετοχές από τις συνολικά τέσσερις που βραβεύθηκαν διεθνώς.  
 
Ο τεχνικός υπεύθυνος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.), δρ. Μ. Παρασκευάς, αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Π.Σ.Δ., όπως την ασύγχρονη και σύγχρονη τηλεκπαίδευση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές, την υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης τάξης e-class, καθώς και το ηλεκτρονικό περιοδικό του ΥΠΕΠΘ, e-Εmphasis. Ιδιαίτερη μνεία στο περιοδικό e-Εmphasis έκανε η διευθύντρια έκδοσής του, κ. Α. Γκίκα, η οποία εξήγησε το διττό ρόλο του e-Εmphasis και ενθάρρυνε τους παρευρισκομένους εκπαιδευτικούς για αποστολή σχετικού υλικού, σχολικών δραστηριοτήτων, σκέψεων και κριτικών απόψεων στο περιοδικό, έτσι ώστε όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για ό,τι ενδιαφέρον πραγματοποιείται στα σχολεία της χώρας. Προβλήθηκε επίσης,  η συνεργασία του Γρ. ΔΕΠ με το Π.Σ.Δ και με το περιοδικό e-Emphasis ειδικότερα, και τονίστηκε η σημασία της συμπληρωματικότητας και συνεργατικότητας των φορέων της εκπαίδευσης.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Α. Λούβρης, Προϊστάμενος του Γρ. ΔΕΠ, ο οποίος ανέλυσε τους στόχους και τις προοπτικές της Εκπ/κής Πύλης. Τέλος, την ημερίδα έκλεισε ο κ. Π. Αδάμος, υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων της Microsoft, ο οποίος αναφέρθηκε στο Διαγωνισμό «Πρωτοπόροι Δάσκαλοι», στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το ΥΠΕΠΘ για την προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να υποστηριχθούν και να  επιβραβευτούν οι εκπαιδευτικοί που αξιοποιούν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία τους. Από το διάλογο που ακολούθησε έγινε σαφές το ενδιαφέρον και η προσπάθεια των εκπαιδευτικών να εντάξουν τις ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική πρακτική, η σημασία ώστε να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτύου, και η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όλοι παραδέχθηκαν ότι με καλή θέληση, μεράκι και συνεργασία των εκπαιδευτικών φορέων μεταξύ τους, αλλά και με την εκπαιδευτική κοινότητα, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι όχι μόνο θετικά αλλά και θεαματικά.
 
Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα http://www.e-yliko.gr/htmls/ekdhloseis_old.aspx .
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας Στατιστικά Eπισκεψιμότητας