e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούνιος 2009 - 19ο 'Αλλα Τεύχη

Παιδεία και Φυλακές
 

Παιδεία και Φυλακές - Σκέψεις της Ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δομές που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΕΠΘ, οι ενήλικοι πολίτες που έχουν στερηθεί την ευκαιρία να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, ξαναπιάνουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους το νήμα της μάθησης. Μια παρόμοια ευκαιρία, με τη δημιουργία ΣΔΕ μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα, δίνεται εδώ και λίγα χρόνια και στους φυλακισμένους, για τους οποίους το στοίχημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών στα ΣΔΕ των σωφρονιστικών καταστημάτων  συναντά ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, των «δεινών του εγκλεισμού», του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου μεγάλου αριθμού των κρατουμένων, αλλά και της διαφορετικής εθνοπολιτισμικής τους προέλευσης. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή του προγράμματος έχει αγκαλιαστεί με ενθουσιασμό, θέμα στο οποίο είχαμε αναφερθεί σε σχετικό άρθρο του e-Emph@sis στο 11ο τεύχος.
      
Με αυτό τον ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος μετέβη την Τρίτη 14 Απριλίου 2009, στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, για να επισκεφθεί το ΣΔΕ των φυλακών και να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κουσκούκη.
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του σχολείου και να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές του από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης κ. Κουσκούκης ενημέρωσε τον Υπουργό για τη συνολική προσφορά των 6 ΣΔΕ που λειτουργούν σε φυλακές της χώρας στο πλαίσιο της πολιτικής για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και την παροχή διεξόδων στους κρατούμενους για τη συνολική τους επανένταξη.
 
«Η επίσκεψη εδώ ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία γιατί είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τα παιδιά και να καταλάβω πώς μπορούν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας», δήλωσε αμέσως μετά ο Υπουργός. Εξηγώντας την πολιτική του ΥΠΕΠΘ σχετικά με τα ΣΔΕ, τα χαρακτήρισε ως «θεσμό τον οποίο όχι απλώς στηρίζουμε, γιατί αυτή είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, αλλά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να δίνουμε όσο το δυνατόν ουσιαστικότερο και σημαντικότερο νόημα και σημασία. Και αυτό γιατί μέσα από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μπορεί μια κοινωνία να προετοιμάσει άτομα που θα τους δώσει ξανά τη δεύτερη ευκαιρία για ομαλή κοινωνική επανένταξη». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεσμεύτηκε ότι ο θεσμός αυτός όχι μόνο θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί αλλά θα λειτουργήσει σύντομα και στις Γυναικείες Φυλακές Θεσσαλονίκης.
 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο λειτουργίας Λυκείου στις Φυλακές, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καλύπτει τη βασική, κατά το Σύνταγμα, υποχρεωτική 9ετή εκπαίδευση. Όμως εμείς έχουμε την άποψη ότι πρέπει με ειδικά προγράμματα σπουδών, προσαρμοσμένα στα δεδομένα των φυλακών, να επεκταθούμε και σε επίπεδο Λυκειακής Εκπαίδευσης για να δοθεί η δυνατότητα, σε όσους το επιλέξουν, να έχουν μεγαλύτερη μόρφωση, υψηλότερη εξειδίκευση, περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη καλλιέργεια ψυχής. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι μόνο να παρέχουν στείρα μόρφωση αλλά κυρίως να βοηθούν την καλλιέργεια της ψυχής, που και αυτή με τη σειρά της, εκ των πραγμάτων, βοηθά σε όσο το δυνατόν πιο ομαλή επανένταξη στην κοινωνία, όταν τελειώσει η φυλακή».
 
Στην ευαισθησία της Πολιτείας στο ζήτημα της εκπαίδευσης των φυλακισμένων αναφέρθηκε και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκη Γκοτσοπούλου μιλώντας στην 2η ημερίδα του Ελληνικού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση στις Φυλακές, το Σάββατο, 9 Μαΐου 2009, στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» της ΚΥ του ΥΠΕΠΘ.
         
Στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οπωσδήποτε, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία εντός των φυλακών. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να θεωρήσουμε ότι έχουμε απολύτως πετύχει τον στόχο μας θα πρέπει οι 5000 περίπου αποφυλακιζόμενοι κατά έτος να μπορούν να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας. Είναι επίσης σαφής η σημαντική βοήθεια που προσφέρουν πολλοί φορείς, πέραν του Υπουργείου Παιδείας, στην ίδια κατεύθυνση, όπως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση στις φυλακές με το Ελληνικό παράρτημά του, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Αρσις και Πράξις, του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το ΝΠΙΔ «Επάνοδος» ή του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ)».
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3291 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας