e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Βραβεύσεις
 

Smart Eyes - μια διαφορετική ματιά της πόλης

Νέα διάκριση για το πρόγραμμα του Αριστοτελείου
 
Στο 12o τεύχος του e-Emphasis σας παρουσιάσαμε σε σχετικό άρθρο το ρομπότ διάσωσης Pandora και το καινοτόμο εκπαιδευτικό λογισμικό Noesis. Τώρα, ήρθε η ώρα για το Smart Eyes, άλλη μια πρωτοπόρο δημιουργία φοιτητών και καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Πριν από 4 χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ έβαλε ένα στοίχημα, συμμετέχοντας σε σχετικό διαγωνισμό της Microsoft: να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ατόμων με απώλεια όρασης με ένα ρηξικέλευθο σύστημα πλοήγησης, ενσωματωμένο σε υπολογιστή PDA. Το στοίχημα πέτυχε, το αποτέλεσμα ήταν θετικότατο.Η ομάδα του ΑΠΘ ήρθε 3η στον κόσμο και έστρεψε τα φώτα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος πάνω της προσελκύοντας την προσοχή τριών μεγάλων εταιριών της Cosmote, της Microsoft και της Geomatics.

Οι φοιτητές κ.κ Ε. Κορκόντζηλα, Ν. Τριχάκης, Δ. Μπίσιας, Σ. Ταπλίδου, Κ. Πανούλας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με μέντορά τους τον καθηγητή κ. Λ. Χατζηλεοντιάδη και σύμβουλό τους τον Διευθυντή Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών ΑΠΘ  κ. Σ. Πανά, προσπάθησαν να αναλογιστούν τις δυσκολίες μετακίνησης που έχει ένα τυφλός στην καθημερινή του μετακίνηση στην πόλη. «Σκεφτείτε τον εαυτό σας, στο κέντρο μιας άγνωστης σε εσάς πόλης και αφαιρέστε όλη την οπτική πληροφορία του περιβάλλοντος. Η μετακίνησή σας είναι ακατόρθωτη! Αυτή ήταν η αφετηρία για την κατασκευή ενός συστήματος πλοήγησης, που θα περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες που αφορούν στο πώς θα φτάσεις σε έναν προορισμό, ποιες είναι οι κοντινές στάσεις, ποια λεωφορεία σε βολεύουν, πού βρίσκονται οι δημόσιες υπηρεσίες. Και όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι εύχρηστες σε κάποιον τυφλό», εξηγεί ο Κ. Πανούλας.

Έτσι προέκυψε το Smart Eyes. Ο στόχος του είναι να παρέχει στο χρήστη εκείνη την πληροφορία που τον προσανατολίζει εύκολα και καθορίζει με ακρίβεια την πορεία του στην πόλη. Η βασική ιδέα έχει αφετηρία το χρήστη λαμβάνοντας αυτόματα πληροφορία της θέσης και των απαιτήσεών του. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση της πληροφορίας και η επεξεργασμένη πληροφορία επιστρέφει ως ανάδραση στο χρήστη σε μορφή φωνητικών μηνυμάτων.
 
Οι διακρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη: 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό, 1η θέση ανάμεσα στις χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και 3η θέση στη παγκόσμια κατάταξη. Τελευταίο, το βραβείο «Καινοτόμου Ειδικής Υπηρεσίας», Special Service Innovation που επιδόθηκε στο πρόγραμμα SmartEyes στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των Global Telecoms Business Innovation Awards. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2008 στο Λονδίνο και το SmartEyes διακρίθηκε μεταξύ άλλων πρωτοποριακών προγραμμάτων της κατηγορίας «Consumer Service Innovation».
 
Στόχος των Global Telecoms Business Innovation Awards είναι να τιμήσουν τις πιο καινοτόμες πρωτοβουλίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Βραβεία απονέμονται σε προγράμματα και εταιρίες που προάγουν την πρωτοπορία στις υποδομές, αλλά και στις υπηρεσίες που παρέχονται σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Τους υποψήφιους προς βράβευση επιλέγουν οι αναγνώστες του περιοδικού Global Telecoms Business, το οποίο απευθύνεται σε ανώτατα στελέχη του κλάδου παγκοσμίως.  
 
Κατά τον κ. Σ. Πανά, η επιτυχής πορεία του SmartEyes «αποδεικνύει ότι η σύμπραξη της Aκαδημαϊκής Kοινότητας με τον ιδιωτικό φορέα μπορεί να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και λύσεις για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Με κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων με αναπηρία, το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ, η Cosmote, η Microsoft Ελλάς και η Geomatics γίναμε μια ομάδα που είμαι σίγουρος ότι θα φέρει και άλλες σημαντικές επιτυχίες στο μέλλον».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας