e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος 2008 - 7o 'Αλλα Τεύχη

Οι ενήλικες στην εκπαιδευτική διαδικασία
 

Ίδρυση νέων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές

Κέντρα ουσιαστικού σωφρονισμού και όχι τιμωρίας οι φυλακές της χώρας
  
Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) εφαρμόζεται στα πλαίσια της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού ενηλίκων, οι οποίοι έχοντας απομακρυνθεί από τη βασική εκπ/ση δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες ώστε να προσαρμοστούν στις σύγχρονες επαγγελματικές απαιτήσεις. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα σε νέους από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στις φυλακές, προσφέρουν την ελπίδα και την προοπτική μιας δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή, γιατί, ο κάθε κρατούμενος δικαιούται να επανενταχθεί στην κοινωνία ως ενεργός και παραγωγικός πολίτης.
 
Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την προώθηση της δια βίου μάθησης, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της απασχόλησης, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ιδρύονται και τίθενται σε λειτουργία από την επόμενη εκπαιδευτική περίοδο 2008–09, τέσσερα επιπλέον Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στις φυλακές Ελαιώνων Θηβών, Δομοκού, Κομοτηνής και Τρικάλων. Από το 2004 λειτουργούν ήδη 3 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων και συγκεκριμένα, στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας και στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης.
 
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αναλυτικότερα, αποτελούν μία καινοτομία ως προς την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) μέσω του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. και από το Ελληνικό Δημόσιο. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθείται, διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής 9χρονης εκπαίδευσης, ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο εκπαιδευτικά έτη και μετά την επιτυχή αποφοίτηση, παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2004-05, εκπαιδεύτηκαν 42 κρατούμενοι στο Α΄ έτος του Σ.Δ.Ε. της Δικαστικής Φυλακής Λάρισας, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2005-06, εκπαιδεύτηκαν συνολικά 151 κρατούμενοι, κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2006-07, εκπαιδεύτηκαν 210 κρατούμενοι, ενώ την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο 2007-2008, εκπαιδεύονται 253 κρατούμενοι.
 
Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στα Σ.Δ.Ε., τα οποία αποτελούν συντελεστή προώθησης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας