e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μάρτιος 2009 - 17ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση
 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Δράσεις για όλους με σύγχρονη ματιά
  
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στοχεύουν να εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο της τέχνης με τρόπο ψυχαγωγικό εξασφαλίζοντάς τους ένα ζωντανό περιβάλλον μάθησης, έμπνευσης και δημιουργίας. «Χορταστικό» είναι και φέτος το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αναλυτικά:

  • Για μαθητές Δημοτικού από 6 έως 12ετών πραγματοποιείται πρόγραμμα με τίτλο «Βλέπω και Παίζω» και έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με τα θέματα, τα υλικά και τα νέα μέσα της κάθε έκθεσης, να κεντρίσει τη φαντασία και το ενδιαφέρον τους επιτρέποντάς τους να εκφραστούν δημιουργικά στο χώρο του Μουσείου. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος κάθε μαθητής παίρνει ένα ειδικά σχεδιασμένο έντυπο, το οποίο μπορεί να επεξεργασθεί μόνος του ή με την υπόλοιπη ομάδα στο μάθημα των εικαστικών. Το έντυπο περιλαμβάνει μικρά επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες έργων, ερωτήσεις προς συζήτηση και χώρο για ζωγραφική ή διατύπωση απόψεων.
  • Επίσης, για παιδιά ηλικίας 6 έως 13ετών αλλά και τους γονείς τους είναι σχεδιασμένη η σειρά προγραμμάτων με τίτλο «Οι μικροί φέρνουν τους μεγάλους στο Μουσείο». Στόχος της είναι μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν ενεργά από κοινού στο πρόγραμμα έτσι ώστε να αποτελέσει το Μουσείο τόπο συνάντησης όχι μόνο των τάξεων αλλά και της οικογένειας, μετατρέποντας μια οικογενειακή επίσκεψη στο μουσείο σε ξεχωριστή εμπειρία.
  • Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από 12 έως 18ετών η δράση στοχεύει στην επαφή των παιδιών με τα έργα κάθε έκθεσης. Οι ερωτήσεις-ερεθίσματα και ο διάλογος που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επιδιώκουν την κατανόηση της δημιουργικής σύλληψης κάθε έργου, καθώς και το σκεπτικό με βάση το οποίο σχεδιάστηκε η έκθεση. Απώτερος στόχος είναι η ανακάλυψη από τους μαθητές της σύγχρονης τέχνης, ελληνικής και διεθνούς, η γνωριμία με τους τρόπους έκφρασης και τα νέα μέσα που μεταχειρίζονται οι καλλιτέχνες και η καλλιέργεια της καλλιτεχνικής τους ευαισθησίας έτσι ώστε η επαφή με τα ίδια τα έργα τέχνης να συμβάλει στην εξοικείωση αλλά και στη βίωση μιας αισθητικής απόλαυσης.
Σε κάθε πρόγραμμα σχεδιάζεται ένα εκπαιδευτικό έντυπο, το οποίο μοιράζεται στους μαθητές που συμμετέχουν. Το έντυπο περιλαμβάνει φωτογραφίες των έργων της έκθεσης, σύντομη ανάλυσή τους και κριτικές ερωτήσεις-ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψη. Αποσκοπεί στο να προτείνει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των έργων τέχνης, μέσα από τις εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και την προηγούμενη γνώση των μαθητών, καθώς και στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της ικανότητας να χρησιμοποιούν τη γνώση και την εμπειρία τους για να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες, πάνω στους ποικίλους προβληματισμούς της σύγχρονης τέχνης.
 
Ακόμη, στο πλαίσιο κάθε έκθεσης οργανώνονται παιδικά εργαστήρια με τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 9 έως 12ετών. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται το 1ο Σάββατο κάθε μήνα και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Σκοπός των εργαστηρίων είναι να φέρουν σε επαφή παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο, εκτός σχολικής ομάδας, με τα θέματα, τα έργα και τους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται σε κάθε έκθεση, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη και να εκφραστούν δημιουργικά στο χώρο του Μουσείου.
 
Τέλος, στο πλαίσιο των εκθέσεών του, το ΕΜΣΤ διοργανώνει σεμινάρια που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. Τα σεμινάρια, τα οποία πραγματοποιούνται από ιστορικούς της τέχνης και περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις με οπτικοακουστικά μέσα και ξενάγηση στις εκθέσεις, έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν τις διάφορες τάσεις, τους κριτικούς προβληματισμούς και τα μέσα έκφρασης της σύγχρονης τέχνης, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις των έργων κατά τη σχολική εκπαιδευτική πράξη και να προετοιμάσουν την επίσκεψη των μαθητών στο μουσείο.
 
Το 1ο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Σύνοψις 1-Επικοινωνίες, με την επιμέλεια της εικαστικού, κ. Κ. Ζαχαροπούλου. Οι εκπαιδευτικοί σε ειδικές προβολές γνώρισαν το έργο των συμμετεχόντων καλλιτεχνών μέσα από την ιδιαίτερη κάθε φορά δημιουργική διαδικασία και χρήση τεχνολογικών εκφραστικών μέσων. Το σεμινάριο επαναλήφθηκε για την έκθεση «Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα 1985-2000».
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης με την κ. Μ. Τσέκου, στα τηλ. 210 9242111-2, ή να στείλετε e-mail στο eduprograms2@emst.gr.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας