e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2007 - 4o 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Βραδιά Ερευνητών 2007: Νέα προσέγγιση στην έρευνα

Τέχνες, Τεχνικές και Επαγγέλματα του Παρελθόντος μέσα από τα μάτια των ερευνητών
 
Πώς γνωρίζουμε όσα γνωρίζουμε για το παρελθόν; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που το ερευνούν και μας προσφέρουν αυτή τη γνώση; Πώς φτάνει σε μας, η γνώση, για παράδειγμα, για την ζωή και τα επαγγέλματα των ανθρώπων της μεσαιωνικής και της νεώτερης εποχής; Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, φιλοδοξώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Βραδιά Ερευνητών 2007», διοργάνωσε την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007, εκθέσεις, εκδηλώσεις και εργαστήρια και έδωσε τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει από κοντά τα επαγγέλματα του παρελθόντος και τους ερευνητές που τα μελετούν.

Η «Βραδιά Ερευνητών» αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται την ίδια ημέρα εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο την προσέγγιση των ερευνητών με το ευρύ κοινό. Στην Ελλάδα, Βραδιές Ερευνητών με διαφορετική θεματολογία διοργανώνονται και από το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Σύλλογο Ελλήνων Ωκεανογράφων (www.rade.gr), καθώς και το Eθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (www.certh.gr). Η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει τη στερεότυπη εικόνα που συνοδεύει συνήθως το επάγγελμα και το προφίλ του ερευνητή και να καταδείξει ότι η έρευνα, πέρα από ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον επάγγελμα, αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για την κοινωνία.
 
Στη «Βραδιά Ερευνητών 2007» πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας διαφορετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο καθώς και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
 
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε αναπαράσταση τα εργαστήρια ενός ζωγράφου και ενός γραφέα του Βυζαντίου και ειδικοί ερευνητές μοιράστηκαν μαζί τους τις γνώσεις που αποκομίζουν μελετώντας αυτά τα επαγγέλματα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες αλλά και τη γοητεία της δουλειάς τους. Η έκθεση ήταν πλαισιωμένη από αφίσες και ντοκιμαντέρ που παρουσίαζαν τους ερευνητές στους χώρους εργασίας τους – εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες μουσείων κτλ. - καταγράφοντας στιγμές της επαγγελματικής τους ζωής. Στον ίδιο χώρο εκτέθηκαν τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίστε έναν ερευνητή».
 
Στο Βυζαντινό Μουσείο οι επισκέπτες παρακολούθησαν ζωντανά το στήσιμο μιας έκθεσης με θέμα τα βυζαντινά χειρόγραφα, ενώ επιμελητές, συντηρητές και ερευνητές τους εξήγησαν την ιστορία κάθε βιβλίου που εκτίθεται. Για τα παιδιά οργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να πειραματιστούν με τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας ζωγράφος κι ένας γραφέας και να καταλάβουν έτσι τα στάδια παραγωγής ενός χειρογράφου.
 
Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών οι επισκέπτες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν το νυχτερινό ουρανό χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των ερευνητών και να ανακαλύψουν τη σχέση των αστερισμών και πλανητών με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο Δρ. Ευθύμιος Νικολαϊδης, ειδικός ερευνητής της ιστορίας των επιστημών, μοιράστηκε με τους επισκέπτες την 30χρονη εμπειρία του, αλλά και τις γνώσεις του γύρω από το επάγγελμα του αστρονόμου ανά τους αιώνες.
 
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης άνοιξε τη συγκεκριμένη βραδιά τα εργαστήρια συντήρησης κεραμικής και χειρογράφων και οι ειδικοί συντηρητές ξενάγησαν το κοινό στα υλικά, τις τεχνικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν οι ίδιοι κεραμικά χειροτεχνήματα και χειρόγραφα. Επιπλέον, σε μια ειδική παρουσίαση, παρακολούθησαν μια ανασκόπηση της πορείας και των δραστηριοτήτων του μουσείου, το οποίο είχε ανακηρυχθεί «Καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης για το 2005».
 
Στα Ιωάννινα, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης από τη διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Επιπλέον, το Βυζαντινό Μουσείο άνοιξε τις πύλες του για μια νυχτερινή περιήγηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ στην πτέρυγα του μουσείου που είναι αφιερωμένη στην αργυροχρυσοχοΐα και μεταλλουργία οι σύγχρονοι τεχνίτες της πόλης προσκλήθηκαν σε ειδική παρουσίαση, με σκοπό να εμπνευστούν από τα υλικά, τις τεχνικές και την αισθητική του παρελθόντος.
  
Ζωγραφίστε έναν ερευνητή
Στο πλαίσιο της «Βραδιάς Ερευνητών 2007» διεξήχθη –όπως προαναφέραμε- ο διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Ζωγραφίστε έναν ερευνητή». Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κλήθηκαν να σκεφτούν και να αποτυπώσουν πώς φαντάζονται τον ερευνητή που μελετά το παρελθόν. Με τον απλό και διασκεδαστικό αυτό τρόπο τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να προβληματιστούν και να αλλάξουν την στερεότυπη εικόνα για τους ερευνητές και να καταλάβουν ότι η έρευνα -πέρα από ένα συναρπαστικό και ενδιαφέρον επάγγελμα- αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για την κοινωνία.
 
Η απονομή των βραβείων έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών την ημέρα των εκδηλώσεων της «Βραδιάς Ερευνητών». Τα δέκα πρώτα έργα έλαβαν έπαινο ενώ τα τρία πρώτα έργα βραβεύθηκαν και θα συμμετάσχουν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής του προγράμματος «Βραδιά Ερευνητών». Οι νικητές ήταν οι ακόλουθοι:
 
Ηλικία 6-12 ετών
 
1ο βραβείο: Δήμητρα Δακορόνια
2ο βραβείο: Νεφέλη Αγοραστού
3ο βραβείο: Σταμάτης Ανθόπουλος
 
Ηλικία 12-18 ετών
 
1ο βραβείο: Μανώλης Χατζάκης
2ο βραβείο: Ζωή Καρέλα
3ο βραβείο: Αδελαϊδα-Θεοδοσία Ευρενίδη

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας