e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Βραβεύσεις
 

Απονομή βραβείων στα Αρχαία Ελληνικά

8ος Ετήσιος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός
 
Η πανηγυρική τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Ετήσιου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της ΚΥ του Υπουργείου στο Μαρούσι, στο χώρο που φέρει το όνομα της μεγάλης ελληνίστριας «Jacqueline de Romilly», της εξέχουσας προσωπικότητας των γραμμάτων που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής.

O διαγωνισμός από το 2001 τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το 2006 και εξής διοργανώνεται από το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ), σε συνεργασία με την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, τον Οργανισμό για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο στο 5ο τεύχος του e-Emph@sis.
 
Σκοπός της διοργάνωσης του ετήσιου αυτού διαγωνισμού, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου της Ελλάδας και της Κύπρου, της Β΄ και Γ΄ τάξης των ελληνικών Λυκείων που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μαθητές των 2 τελευταίων τάξεων από σχολεία ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου και από το Μεξικό, είναι:
  • να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της ελληνικής αρχαιότητας και η σημασία της μελέτης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας για το σύγχρονο άνθρωπο,
  • να προβληθεί η αρχαία ελληνική γλώσσα ως μέσο έκφρασης ανθρωπιστικών αξιών και ως θεμελιώδη συνιστώσα των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών,
  • να ενισχυθεί η καλλιέργεια των κλασικών γραμμάτων στα σχολεία.
Στην τελετή βράβευσης των διακριθέντων στο φετινό διαγωνισμό ο Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος: ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα θεσμό που μας κάνει υπερήφανους. Έναν θεσμό που αποδεικνύει όχι μόνο το αυτονόητο, ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, αποτελούν κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά το γεγονός ότι η αρχαία ελληνική γραμματεία έχει φανατικούς θαυμαστές και κεντρίζει το ενδιαφέρον ακόμη και σε πολύ νεαρή ηλικία». Πράγματι, όπως τόνισε ο κ. Υπουργός, εφέτος η συμμετοχή των σχολείων του εξωτερικού σημείωσε σημαντική αύξηση, καθώς συμμετείχαν περίπου 3.500 μαθητές από 621 σχολεία συνολικά από την Ελλάδα, την Κύπρο, 21 άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Μεξικό. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνεχάρη τους πρωτεύσαντες μαθητές και τους καθηγητές τους και επεσήμανε ότι «στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία και στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Αναδεικνύει τη διαχρονική αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. ..Ελπίζω όσοι το επιθυμείτε να εξελιχθείτε σε σημαντικούς μελετητές της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Να είστε εσείς οι δάσκαλοι των επόμενων γενεών που θα μεταλαμπαδεύσετε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα».
 
Την τελετή συντόνισε η κ. Μ. Παπαδάκη, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, η οποία απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες φορείς, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη αξία του ετήσιου αυτού διαγωνισμού για την ουσιαστική επαφή των νέων με την αρχαία ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
 
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΠΘ κ. Ν. Γκοτσοπούλου, η οποία επιδοκίμασε κάθε προσπάθεια που παρέχει στους νέους κίνητρα ευγενούς άμιλλας. Στη συνέχεια, ο κ. Δ. Αναπολιτάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΠΙ έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «..την ξεχωριστή αυτή στιγμή χαράς, τη δικαίωση των κόπων και των ελπίδων των μαθητών που υπενθυμίζει ότι οι κλασικές γλώσσες έχουν θέση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι νεκρές». Αντιθέτως, τα κλασικά γράμματα ανέφερε ο κ. Αναπολιτάνος «αποτελούν περιουσία της ανθρωπότητας ολόκληρης, μορφωτικά στοιχεία που βοηθούν σε μια εποχή παραίτησης και παρακμής να καταπολεμήσουμε την ημιμάθεια, την απογοήτευση, την πνευματική καχεξία».
 
Χαιρετισμό απηύθυναν και ο κ. Χ. Γιαλλουρίδης, Δ/ντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, η κ. Λ. Χατζημιχαήλ, Επιθεωρήτρια της Μέσης Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής κ. Π. Λιγομενίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, η Καθηγήτρια κ. Γ. Ξανθάκη, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, ο κ. Α. Στέφος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Επίτιμος Σύμβουλος Φιλολόγων και ο κ. Κ. Καρκανιάς, Πρόεδρος του Οργανισμού για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Η πρόταση επανίδρυσης πρότυπων σχολείων και η ίδρυση ανθρωπιστικών λυκείων υποστηρίχθηκε με ενθουσιασμό τόσο από τους ομιλητές όσο και από το κοινό, καθώς μέσα από τη σπουδή των κλασικών γλωσσών, οι νέοι αντλούν πρότυπα βίου και ανθρωπισμού.
 
Κατά την απονομή των βραβείων και των επαίνων, οι μαθητές και οι καθηγητές τους καταχειροκροτήθηκαν. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, βραβεία απονεμήθηκαν σε μαθητές από την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γεωργία, το Μεξικό, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Κροατία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, την Ερζεγοβίνη, τη Ρωσία και την Τσεχία.
 
Μετά τη βράβευσή τους και με τη συνοδεία των καθηγητών/τριών που δίδαξαν το μάθημα, οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας του ΥΠΕΠΘ από 1 έως 5 Σεπτεμβρίου 2009, χάρη στο οποίο επισκέφθηκαν τους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους και ήρθαν σε επαφή με τη σύγχρονη Ελλάδα, διευρύνοντας την εικόνα τους για τον ελληνικό πολιτισμό.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               3918 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας