e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος 2009 - 16ο 'Αλλα Τεύχη

Διά Βίου Μάθηση
 

Οι Μετανάστες μαθαίνουν Ελληνικά

Πιστοποιητικά για την Επαρκή γνώση της Ελληνικής Γλώσσας
 
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του πολυχώρου «Απόλλων» στον Πειραιά, το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου 2008, όπου έλαβε χώρα η τελετή επίδοσης των πρώτων πιστοποιητικών «Επαρκούς Γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας και γνώσης στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού των υπηκόων τρίτων χωρών» σε μετανάστες που διαμένουν στην Αττική. Άντρες και γυναίκες από όλα τις γωνιές της γης, από τη Μογγολία, τη Μαδαγασκάρη, την Ιαπωνία, τη Ζιμπάμπουε, από όλα τα μέρη της Ευρώπης και τις υπόλοιπες ηπείρους, έδωσαν ένα «πολύχρωμο» στίγμα στη συγκινητική αυτή γιορτή της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης (ΓΓΔΒΜ), την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Αλεξία Έβερτ, Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Υπεύθυνη για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Κ. Τσάκας, Διευθυντής της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Human Aid, καθώς και πολλοί ξένοι που διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση έστειλαν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος.

Τη σημασία που έχει για τους κατόχους του το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας τόνισε στο χαιρετισμό του ο κ. Α. Σδράλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ). Αφού επεσήμανε ότι «η αδυναμία λεκτικής επικοινωνίας των μεταναστών με τους έλληνες πολίτες καθιστά πολλές φορές δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την ομαλή ένταξη τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας», στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Ελληνική Πολιτεία στον κάθε μετανάστη, ώστε να μπορεί να αναπτύξει την προσωπικότητά του και να καταστεί λειτουργικός στην ελληνική κοινωνία και αποτελεσματικός στην ελληνική οικονομία. «Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης», πρόσθεσε, «στο πλαίσιο της στρατηγικής των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τους μετανάστες, σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μετανάστες, με έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ισότιμα με τους Έλληνες πολίτες»
 
Αγάπη για την Ελλάδα, που τη θεωρούν σα δεύτερη πατρίδα τους, αλλά και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δόθηκε μέσα από το πρόγραμμα της ΓΓΔΒΜ να μάθουν τη γλώσσα της χώρας μας, εξέφρασαν μέσα από τις ομιλίες τους πολλοί από τους παρισταμένους. «Στην Αλβανία λέμε: Εάν θέλεις να ζεις ένα χρόνο, να φυτέψεις σιτάρι. Εάν θέλεις να ζεις δέκα χρόνια, να φυτέψεις δέντρα. Αν θέλεις να ζεις εκατό χρόνια, να εκπαιδεύεις παιδιά. ..Είμαστε εδώ για μια καλύτερη ζωή για όλους μας, για ένα καλύτερο αύριο! Να δουλεύουμε για μια καλύτερη Ελλάδα, σημαίνει να δουλεύουμε για μια ζωή καλύτερη για μας και τα παιδιά μας..». Αυτά ήταν τα λόγια μιας μετανάστριας από την Αλβανία, που θέλησε να μιλήσει για όσα αποκόμισε παρακολουθώντας το πρόγραμμα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.
 
Οι μετανάστες κάτοικοι Θεσσαλονίκης που τελείωσαν επιτυχώς το ανάλογο πρόγραμμα πήραν τα πιστοποιητικά τους σε εορταστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 14 Δεκεμβρίου 2008 στο Βαφοπούλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, ενώ επίκεινται αντίστοιχες εκδηλώσεις και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό», από το 2004 μέχρι και το 2008 λειτούργησαν 865 τμήματα μάθησης σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 227 στην Αττική. Εκπαιδεύτηκαν 15.873 πολίτες – μετανάστες από χώρες και των 5 ηπείρων, από τους οποίους οι 4.100 (26%) στην Αττική. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Οικονομικών καθιερώθηκε πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού για τους υπηκόους τρίτων χωρών, προκειμένου να αποκτήσουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην Ελλάδα.
 
Η ΓΓΔΒΜ στην οποία έχει ανατεθεί αυτή η αρμοδιότητα, πραγματοποίησε τις πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008. Στις πρώτες εξετάσεις δήλωσαν συμμετοχή 1.215 μετανάστες. Από αυτούς προσήλθαν 890 μετανάστες (συμμετοχή 73%) στα 26 εξεταστικά κέντρα σε διάφορα σημεία της χώρας, εκ των οποίων πιστοποιήθηκαν οι 828 (συμμετοχή 93%).

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας