e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
 

Ψηφιακή μουσική βιβλιοθήκη από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Πρόσβαση και σε άτομα με προβλήματα όρασης
 
Ψηφιακή μουσική βιβλιοθήκη, στην οποία θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης και μαθητές με προβλήματα όρασης, δημιουργεί το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με δύο ιταλικά σχολεία, το Scuola Primaria «D'Onofrio» και το Scuola Secondaria di I grado ad indirizzo musicale και το βρετανικό σχολείο Southwater Infant School, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (e-twinning) σχολείων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της δράσης του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, πατέρα Θ. Τσαμπατζίδη, το έργο της ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί το 2010 και θα έχει εκπαιδευτική χρήση για τους μαθητές των σχολείων, καθώς σε αυτήν θα καταχωρηθούν περί τα 300 μουσικά έργα βυζαντινής, ευρωπαϊκής και κλασσικής μουσικής. Ήδη έχουν ψηφιοποιηθεί 100 μουσικά έργα, μεταξύ των οποίων και έργα του Χατζιδάκη, ενώ μελλοντικά θα καταχωρηθούν στη βιβλιοθήκη και ταινίες.
 
Κορυφαίο γεγονός της συνεργασίας των σχολείων αποτελεί η παραγωγή ύμνου, οι στίχοι του οποίου τονίζουν την αξία της αδελφοποίησης. Ο ύμνος υπάρχει επίσης σε ψηφιακή μορφή και εκτελείται από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
 
Είναι σημαντικό ότι το περιεχόμενο της ψηφιακής αυτής βιβλιοθήκης θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς θα διατίθεται σε μουσικό κώδικα Braille. Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία μουσικής Braille. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα στον τομέα συνεκπαίδευσης μαθητών με ή χωρίς προβλήματα όρασης, καθώς οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται. Μαθητές χωρίς προβλήματα όρασης έμαθαν να μεταγράφουν μουσική σε μορφή Braille για μαθητές με προβλήματα όρασης και να συνεργάζονται με εκπληκτικά αποτελέσματα σε μουσικές εκδηλώσεις.
 
Οι βασικοί συντελεστές του έργου, συμπεριλαμβανομένων μαθητών με προβλήματα όρασης, είναι οι εξής:
  1. Γ. Νευροκοπλής (Γ΄ Λυκείου), υπεύθυνος ηχογράφησης και επεξεργασίας ηλεκτρονικού ηχητικού υλικού
  2. Μ. Κοντοσώρου (Α΄ Λυκείου), υπεύθυνη μεταφράσεων στην ιταλική και επικοινωνίας με το σχολείο στην Ιταλία
  3. Ε. Ζυγούρη (Β΄ Λυκείου), υπεύθυνη επιλογής και παρουσίασης των μουσικών κειμένων
  4. Κ. Λαζαρίδου (Β΄ Λυκείου), υπεύθυνη μεταγραφής μουσικής σε Braille με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού
  5. Ε. Βασιλειάδου (Γ΄ Γυμνασίου), επιμέλεια μετάφρασης κειμένων στην αγγλική γλώσσα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας