e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούvιος / Ιούλιος 2008 - 9o 'Αλλα Τεύχη

Η Βουλή τιμά τους διακριθέντες μαθητές
 

Η Βουλή τιμά τους διακριθέντες μαθητές - Τα λαμπρότερα νεανικά ελληνικά μυαλά βραβεύθηκαν στο Κοινοβούλιο

Στις πρώτες θέσεις της ανάδειξης της νέας γενιάς επιστημόνων παγκόσμιου κύρους έβαλαν τη χώρα μας οι μαθητές που διακρίθηκαν φέτος σε διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς και το ελληνικό Κοινοβούλιο τους ευχαρίστησε με τον πιο επίσημο τρόπο για αυτήν την επίτευξή τους. H Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμά της για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, διά του Προέδρου τους κ. Δημήτρη Σιούφα, τίμησαν στις 5 Μαΐου 2008, σε ειδική εκδήλωση, τα ελληνόπουλα που κατέκτησαν κορυφαίες διακρίσεις σε Διεθνείς Επιστημονικούς Διαγωνισμούς Πληροφορικής, Μαθηματικών, Αστρονομίας και Αστροφυσικής κατά το έτος 2007. Η βράβευση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με σκοπό να αναδείξει και να επιβραβεύσει την προσπάθεια, την άμιλλα και τη διεθνή αναγνώριση Ελλήνων μαθητών σε πρωτοπόρους επιστημονικούς τομείς.

Συγκεκριμένα, βραβεύθηκαν 14 μαθητές που διακρίθηκαν στις Βαλκανικές και Διεθνείς Ολυμπιάδες Πληροφορικής, Μαθηματικών, Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Από αυτούς, εννέα φοίτησαν σε δημόσια και πέντε σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ τρεις προέρχονται από την πρωτεύουσα και έντεκα από την ελληνική περιφέρεια. Στα παιδιά δόθηκε έπαινος και χρηματικό έπαθλο 1.000€.
 
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αίθουσα του Εντευκτηρίου των Βουλευτών, παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός ΥΠΕΠΘ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος,  ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΠΘ πρέσβης κ. Δημήτριος Πλατής, ο πρόεδρος του ΟΕΕΚ κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Αργύρης Καρράς, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Γιώργος Σούρλας, Έλσα Παπαδημητρίου, Αναστάσιος Νεράντζης, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτές, γονείς και άλλοι. Χαιρετίζοντας, εκ μέρους της Βουλής τους βραβευμένους μαθητές, ο κ. Σιούφας δήλωσε: «Σήμερα τιμούμε το μέλλον. Στη μακραίωνα και πολυκύμαντη ζωή αυτού του Έθνους στηρίζαμε και στηρίζουμε την πορεία μας αλλά και την ίδια την επιβίωσή μας στους άξιους ανθρώπους που οδήγησαν και οδηγούν τη δύναμη του πνεύματος. Σε αυτούς ανήκετε και σεις, αγαπητά μου παιδιά. Μας δίνετε μια νέα αυτοπεποίθηση και μια δυνατή σιγουριά ότι η νέα γενιά είναι και άξια της πατρίδας αλλά και άξια του σύγχρονου κόσμου. ¶ξια να αγωνιστεί, να ανταγωνιστεί και να κερδίσει τη ζωή και το μέλλον. Σας τιμούμε σήμερα γιατί τιμήσατε γονείς, δασκάλους, συμμαθητές, τόπους, πατρίδα. Σας τιμούμε γιατί τιμήσατε όλη την Ελλάδα».
 
Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης, απευθυνόμενος στους βραβευθέντες μαθητές και εξαίροντας τις διακρίσεις τους, είπε πως «Όπου υπάρχει έστω κι ένας διακεκριμένος Έλληνας είναι παρούσα όλη η Ελλάδα. Χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε τα αποτελέσματα του μυαλού και της δουλειάς σας, της ψυχής και της καρδιάς σας να αποτυπώνονται πάντοτε σε διεθνείς διακρίσεις που γεμίζουν περηφάνια τον ελληνικό λαό. Οι δικές σας διακρίσεις αποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν μπορεί να περιγραφεί με γκρίζα μόνο χρώματα, όπως επιδιώκουν ορισμένοι, αλλά είναι φωτεινή και παράγει διακεκριμένα μυαλά, τα οποία όταν βρίσκουν τις αντίστοιχες συνθήκες αναπτύσσονται και οδηγούν τον ελληνικό λαό και τη σύγχρονη Ελλάδα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εμείς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε κυρίως τη νεότερη γενιά, όταν με την προσπάθειά της πετυχαίνει να κάνει τη χώρα μας γνωστή για την παιδεία και τον πολιτισμό της. Σας δίνουμε σήμερα την υπόσχεση πως θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες σας κι αυτές των γονιών σας, καθώς και τη δουλειά των δασκάλων σας. Κι όλα αυτά για να επιτύχουμε τον κεντρικό μας στόχο: να αναδείξουμε, δηλαδή, την παιδεία και τον πολιτισμό ως τα πιο σημαντικά όπλα για να κατακτήσουμε το μέλλον και να καταστήσουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη νέα εποχή».

Ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, καθηγητή κ. Χρυσού, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «να τολμήσουμε ως κοινωνία να αποδεχθούμε την ανάγκη της αριστείας και να την αναδείξουμε ως στόχο στην παιδεία και τη δημόσια ζωή, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και δυσλειτουργίες και να ανταποκριθούμε στο καίριο αίτημα της εποχής μας για μια νέα γενιά που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και θα οδηγήσει την πατρίδα μας σε υψηλούς, ποιοτικούς στόχους».
 
Τέλος, η κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου, μητέρα του Ολυμπιονίκη Πληροφορικής Χρίστου – Απόστολου Μαντουλίδη, ως εκπρόσωπος των γονέων των βραβευθέντων μαθητών, δήλωσε: «Στην αρχαιότητα οι πόλεις γκρέμιζαν τα τείχη, για να υποδεχτούν τους Ολυμπιονίκες τους, αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό τιμή στους νικητές που εξασφάλιζαν δόξα αλλά και ασφάλεια στην πόλη. Οι σημερινοί Ολυμπιονίκες του πνεύματος, που βραβεύονται σ’ αυτή την ιδιαίτερα σεμνή τελετή που πραγματοποιείται με την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων, αγωνίζονται με μόνη ανταμοιβή τον έπαινο της πολιτείας, τα «Μπράβο» του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και όλων εκείνων, επώνυμων και ανώνυμων, που έχουν την ευγενή καλοσύνη να τους σφίξουν με θέρμη το χέρι.
  
Τα παιδιά αυτά», προσέθεσε η κ. Μαντουλίδου,  «με  βοήθεια και συμπαράσταση τους καθηγητές της Μαθηματικής Εταιρείας και της Εταιρείας Πληροφορικής, εμπνευσμένους δασκάλους αλλά και τις οικογένειές τους παλεύουν καθημερινά για να φτάσουν στο στόχο τους, το υψηλότερο βάθρο της γνώσης.  Το μόνο που ζητούν είναι η αναγνώριση του μεγάλου αγώνα που έχουν αναλάβει, η στήριξη καθώς και η μεγαλύτερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν άξιοι συνεχιστές τους. Η πολιτεία βέβαια τους παρέχει την εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ, όπως και τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (CAMBRIDGE UNIVERSITY, OXFORD UNIVERSITY, IMPERIAL της Μ. Βρετανίας και HARVARD, STANFORD, YALE, PRINCETON, MIT, CALTECH κ. ά. των ΗΠΑ) τούς δέχονται και μάλιστα με μεγάλη οικονομική υποστήριξη. Μένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και να συνειδητοποιήσουν όλοι, πολιτεία και ΜΜΕ, τη σημασία της προσπάθειας αλλά και της νίκης».
 
Η επιβράβευση των διακριθέντων στους Διεθνείς Επιστημονικούς Διαγωνισμούς για το 2007 αφορά στη Διεθνή Ολυμπιάδα στην Κροατία και στη Βαλκανική Ολυμπιάδα στη Σερβία, όπου οι Έλληνες μαθητές πήραν μετάλλια στην πληροφορική. Συγκεκριμένα, ο Χρίστος-Απόστολος Μαντουλίδης, από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα και αργυρό μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Ιωάννης Χατζημίχος, μαθητής της Γ΄ Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Λάρισας, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα. Ο Γεράσιμος Αρσένης, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Μοσχάτου, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα.

Στα μαθηματικά διακρίθηκαν οι Έλληνες μαθητές τόσο στη Διεθνή Ολυμπιάδα στο Ανόι του Βιετνάμ, όσο και στη Βαλκανική Ολυμπιάδα στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, ο Αναστάσιος Βαφείδης, μαθητής της Γ΄Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Σαφαρίκα-Μπαρμπαρούση Βεροίας, πήρε χάλκινα μετάλλια στη Διεθνή και τη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Νικόλαος Ρωμανίδης, απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, πήρε αργυρό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα και χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Μιχαήλ Σάββας, απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, πήρε χάλκινα μετάλλια στη Διεθνή και τη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Νικόλαος Ράπανος, μαθητής Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Καστριτσίου Αχαΐας, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Δημήτρης Παγωνάκης, μαθητής Α΄Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, πήρε αργυρό μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Φώτης Λογοθέτης, μαθητής της Α’ Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, πήρε αργυρό μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Ιωάννης Ντριάκος, μαθητής της Α΄ Λυκείου του Ελληνικού Κολεγίου Θεσαλονίκης, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Κωνσταντίνος Μπραζιτίκος, μαθητής της Α΄ Λυκείου του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Ο Κωνσταντίνος Λιάμπης, μαθητής Γ’ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου ¶ρτας, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα. Η Στέλλα Παντέλα, μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, πήρε χάλκινο μετάλλιο στη Βαλκανική Ολυμπιάδα.
  
Τέλος, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που έγινε στο Τσιανγκ Μάι της Ταϋλάνδης, ο Γεώργιος Μουλαντζίκος, μαθητής Γ΄Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας