e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος 2008 - 7o 'Αλλα Τεύχη

Οι ενήλικες στην εκπαιδευτική διαδικασία
 

«Η γυναίκα στο Σ.Δ.Ε., μικρό αφιέρωμα σε μεγάλα όνειρα»

Μια συγκινητική εκδήλωση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αχαρνών
 
Ο χαρακτηρισμός των δομών της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων ως Σχολείων «Δεύτερης Ευκαιρίας» αποδίδει με εξαιρετική επιτυχία τη διαδρομή των τεσσάρων τελευταίων χρόνων της ζωής της κ. Αλεξάνδρας Μαρκοπούλου, αποφοίτου του ΣΔΕ Αχαρνών και επιτυχούσας στο τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ως «πρώτης των πρώτων»!

Η κ. Α. Μαρκοπούλου στα 12 της χρόνια έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές της, όταν οι οικογενειακές οικονομικές συνθήκες δεν της επέτρεψαν να συνεχίσει στο Γυμνάσιο μετά την αποφοίτησή της από το Δημοτικό. Είχε την τύχη να είναι το μεγαλύτερο από τα έξι παιδιά μιας πολυμελούς αγροτικής οικογένειας από τη Φολόη της Ηλείας και έτσι υποχρεώθηκε να εργασθεί από πολύ μικρή ηλικία σε κλωστοϋφαντουργία της περιοχής σχεδιάζοντας παιδικά ρούχα. Στη συνέχεια παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά. Μέσα στα πλαίσια της δικής της οικογένειας αυτή τη φορά και με την αμέριστη συμπαράσταση του συζύγου της, καλλιέργησε και υλοποίησε το ασίγαστο όνειρό της για μόρφωση, το οποίο την ακολουθούσε σε όλη της τη ζωή.
 
Στα 48 της χρόνια, λοιπόν, – 36 ολόκληρα χρόνια μετά την απομάκρυνσή της από τα σχολικά θρανία – ξαναμπήκε ως μαθήτρια στις αίθουσες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας της περιοχής Αχαρνών, από το οποίο αποφοίτησε σε δυο χρόνια παίρνοντας πτυχίο ισοδύναμο του Γυμνασίου. Συνέχισε τη διαδρομή της μάθησης, ακάθεκτη, στο Εσπερινό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, παρόλο το φόρτο των καθημερινών οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων και ο αγώνας της ολοκληρώθηκε με επιτυχία όταν πέρασε πρώτη, μέσα από το καθιερωμένο θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στη Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Ιστορίας–Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με 17.302 μόρια, για το Ακαδημαϊκό έτος 2007-08.
 
Η διαδρομή αυτή, γεμάτη από εμπόδια, προβλήματα και δυσκολίες, συνοδεύτηκε από μεράκι, επιμονή και υπομονή, αλλά κυρίως από αγάπη. Αγάπη για την γνώση, όπως παραδέχεται η ίδια η κ. Μαρκοπούλου δηλώνοντας «…μου άρεσε τόσο πολύ η Ιστορία!», αγάπη και στήριξη από την οικογένειά της, που συχνά στερήθηκε τη μητρική φροντίδα, αγάπη από τους μικρούς- συνομηλίκους των παιδιών της- συμμαθητές που τη βοηθούσαν και τη στήριζαν με κάθε τρόπο, αγάπη από τους καθηγητές της που με πρόσθετα ενισχυτικά μαθήματα πριν και μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, της προσέφεραν την απαραίτητη για τις απαιτήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων ενίσχυση.
 
Η κ. Μαρκοπούλου, φοιτήτρια πλέον, βραβεύτηκε την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, στο σχολείο που της άνοιξε για δεύτερη φορά την πόρτα στη ευκαιρία της μάθησης, που ουσιαστικά και πρακτικά συνιστά μια νέα ευκαιρία ζωής. Σε μια συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στο Σ.Δ.Ε. Αχαρνών, ο κ. Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς, Γενικός Γραμματέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, απένειμε τιμητική πλακέτα στην επιμελή απόφοιτο, εξαίροντας την αξιέπαινη προσπάθειά της και τις διακρίσεις της στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, τόνισε το σημαντικό ρόλο των Σ.Δ.Ε. ως «παραθύρων» προς ένα νέο κόσμο, αυτόν της μάθησης και της μόρφωσης, για τους συμπολίτες μας που η ζωή τους στέρησε την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη φυσική πορεία της τυπικής εκπαίδευσης. «Αυτό το ρόλο», επεσήμανε, «παίζουν τα 48 Σ.Δ.Ε. που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα υλοποιώντας και ενσαρκώνοντας με επιτυχία το νόημα και την ουσία της δια βίου μάθησης. Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλου εύρους και βάθους ταχύτατες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο κάθε άνθρωπος για να είναι υποκείμενο των εξελίξεων και όχι απλός θεατής, για να καταστεί ενεργό μέλος και συνδιαμορφωτής της ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, είναι ανάγκη, δια βίου, όχι μόνο να αναβαθμίζει τις υπάρχουσες αλλά και να αποκτά νέες γνώσεις και δεξιότητες».
 
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας συνιστούν δομές της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Απευθύνονται δε σε πολίτες δεκαοκτώ ετών και άνω που δεν έχουν τελειώσει τη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, χορηγούν τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου και αναγνωρισμένο από το ΑΣΕΠ, ενώ η διάρκεια των σπουδών ανέρχεται σε δυο έτη. Στους απόφοιτους δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο (Γενικό, ΕΠΑΛ ή Εσπερινό), σε μεταγυμνασιακά ΙΕΚ (για ορισμένες ειδικότητες), στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, στις Σχολές Γονέων και σε αυτόνομα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων για αποφοίτους Γυμνασίου.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας