e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2007 - 2o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Η σύγχρονη ευρωπαϊκή τεχνογνωσία στα σχολεία μας
 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μας απασχόλησε και στο προηγούμενο τεύχος του e-Εmphasis, καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία του διαστήματος είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική σχολική εκπαίδευση. Στο παρόν τεύχος, η έμφαση δίνεται στην  ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων (ΔΔΕΣ) του ΥΠΕΠΘ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ευρωπαικού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) για εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους ερευνητικών κέντρων. 

«Ο έλεγχος του διαστήματος ισοδυναμεί με έλεγχο του κόσμου», είχε πει ο Αμερικανός Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον. Περίπου 50 χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ ξοδεύουν γύρω στα 21 δις δολάρια το χρόνο για τη διαστημική τεχνολογία, ενώ νέες διαστημικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η Ευρωπαϊκή απάντηση σε όλη αυτή την εξέλιξη ακούει στο όνομα «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος» (ESA, European Space Agency). Ο ΕΟΔ δημιουργήθηκε το 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων. Σήμερα, αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα. Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των 17 κρατών-μελών του, ο ΕΟΔ μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες της κάθε ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.
 
Η πρόσφατη ημερίδα για τον ΕΟΔ στάθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθούμε πληρέστερα για τις δραστηριότητες του οργανισμού και κυρίως για την εκπαιδευτική πολιτική του. Μέσω των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ημερίδα, πληροφορηθήκαμε ότι στον Οργανισμό λειτουργεί συγκροτημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γραφείων Διαστημικής Εκπαίδευσης, και αποσκοπεί:
  • στην ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής νεολαίας σε βασικές επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία και η αστρονομία
  • στον εμπλουτισμό των γνώσεων των νέων για την επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους, και επίσης στη γενικότερη ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις των σχετικών επιστημών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν να σταδιοδρομήσουν σε συναφή επιστημονικά - τεχνολογικά πεδία, και ιδιαίτερα σε θέματα του διαστήματος.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΟΔ που απευθύνονται ειδικότερα στα σχολεία της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, χρησιμοποιούν το διάστημα ως πλατφόρμα, ώστε να παρακινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Σχεδιάζεται και παράγεται εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με προοπτική τη συνεχή αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν τα προϊόντα των προγραμμάτων αυτών για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία.
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας άνοιξε ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ΥΠΕΠΘ ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τις συνεργασίες με οργανισμούς, οι οποίοι προωθούν το «άνοιγμα» του σχολείου στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στην κοινωνία. «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενεργός συνεργασία μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, του οποίου ενημερωτική Ημερίδα φιλοξενούμε σήμερα, εδώ», προσέθεσε ο κ. Λυκουρέντζος, υπογραμμίζοντας ότι, σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ, έχουν ήδη υλοποιηθεί οι εξής δράσεις:
  • Δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό DVD με θέμα «Τι είναι ύλη», βασισμένο σε σενάριο εκπαιδευτικής συμμετοχής των αστροναυτών του διεθνούς διαστημικού σταθμού (International Space Station-ISS) και με τη συμμετοχή 4 σχολείων από Κράτη – Μέλη της ΕΕ (Συμμετοχή Γυμνασίου Ψυχικού τον Ιούνιο του 2005). Η μετάφραση των κειμένων στην ελληνική έγινε από το Τμήμα Καινοτόμων Δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ.
  • Δημιουργείται, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εκπαιδευτικό υλικό στην Ελληνική γλώσσα για χρήση στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στην Α/θμια θα διατεθεί στα ελληνικά και σε έντυπη μορφή (εγχειρίδιο για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό). 
  • Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), προκειμένου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος να αναλάβει σε ετήσια βάση την εκπαίδευση και την κατάρτιση νέων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν σταδιοδρομία στο διάστημα. Το ΙΚΥ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των φοιτητών στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που υπεγράφη προσφάτως, όπως αναφέραμε σε άρθρο του προηγούμενου τεύχους μας (http://e-emphasis.sch.gr/articles.php?aId=216&sId=65&pId=1&iId=9).  
Στην ενημερωτική ημερίδα για τον ΕΟΔ, μετά το χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Τσουκαλά, έκαναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι ακόλουθοι:
  • Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
  • Franco Emma, που παρουσίασε την εκπαιδευτική πολιτική του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, καθώς και τις εκπαιδευτικές πηγές και δραστηριότητες του Γραφείου Εκπαίδευσης.
  • Andreas Diekmann, Επικεφαλής της Human Exploration Promotion Division, που παρουσίασε τη σειρά DVD του ISS και το ISS primary kit, καθώς και τις εκπαιδευτικές πηγές της Διεύθυνσης Ανθρώπινης Διαστημικής Πτήσης, Μικροβαρύτητας και Εξερεύνησης.
  • Francesco Sarti, ο οποίος παρουσίασε τις εκπαιδευτικές πηγές της Διεύθυνσης Παρατήρησης της Γης.
  • Hugo Maree, ο οποίος παρουσίασε τις εκπαιδευτικές πηγές της Διεύθυνσης Επιστήμης

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας