e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Από το μαυροπίνακα στο...EduTubePlus

Η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών


Η εποχή που ο μαυροπίνακας και η κιμωλία ήταν τα μόνα εργαλεία δουλειάς ενός δασκάλου κι ενός καθηγητή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Στην εποχή του ίντερνετ και των πολυμέσων ο εκπαιδευτικός μπορεί - και πρέπει - να κάνει χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που έχει στη διάθεσή του, προς όφελος της παιδαγωγικής διαδικασίας. Ένα από αυτά τα μέσα είναι και το EduTubePlus η εκπαιδευτική «απάντηση» στο YouTube, τη δημοφιλέστερη βιντεοπύλη του διαδικτύου. Το πρόγραμμα «EduTubePlus: A European curriculum related video library and hybrid e-services for the pedagogical exploitation of video in class», αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής διαδικτυακής βιβλιοθήκης εκπαιδευτικών βίντεο-κλιπ και την παροχή επιπλέον εργαλείων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την παιδαγωγική αξιοποίηση των αυτόνομων τμημάτων βιντεοταινιών (video-clips) στα σχολεία.

Η πρώτη συνάντηση εργασίας και γνωριμία των εταίρων του έργου EduTubePlus έλαβε χώρα το διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2008, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Πήραν μέρος 16 φορείς από τις 12 ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο και αποτελούν το consortium υλοποίησής του. Η συνάντηση αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του έργου και είχε ως στόχο την πρώτη γνωριμία των μελών του έργου, την καλύτερη κατανόηση των στόχων του και την οργάνωση των εργασιών για το επόμενο διάστημα.

Μέσα από την πύλη του έργου www.edutubeplus.eu οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αντλούν εκπαιδευτικά video-clips με βάση έννοιες και στόχους των προγραμμάτων σπουδών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, να δημιουργούν και να εισάγουν τα δικά τους video-clips, να αντλούν εκπαιδευτικά σενάρια αξιοποίησης της βιντεοπροβολής στη σχολική τάξη, να μεταφράζουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τις προσαρμόζουν στις μαθησιακές ανάγκες της τάξης τους.

Η ευρωπαϊκή βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών video-clips του έργου θα περιλαμβάνει αρχικά περίπου 9.000 video-clips, οι οποίες παρέχονται από 7 ευρωπαϊκούς παραγωγούς εκπαιδευτικών video-clips που συμμετέχουν στο έργο, μεταξύ των οποίων το γαλλικό εκπαιδευτικό κανάλι France 5 με την υπηρεσία του lesite.tv, το Universidad Nacional De Educacion A Distancia της Ισπανίας, το ιταλικό εκπαιδευτικό κανάλι Rai Educational, το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών & Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠΕΠΘ. Στη συνέχεια, η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη με video-clips δημιουργημένα από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και να μεταφράζει τα υπάρχοντα video-clips.

Η πρώτη μέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των συνεργατών του προγράμματος. Ο κάθε εταίρος έκανε ειδική αναφορά στο φορέα που εκπροσωπούσε, στο γνωστικό υπόβαθρο του κάθε οργανισμού ή εταιρίας, στο περιεχόμενο (video-clip), στα υπάρχοντα συστήματα και στο ρόλο του στο πρόγραμμα. Το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών που συντονίζει το έργο EduTubePlus παρουσίασε το έργο και τους στόχους του και στη συνέχεια, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις των συνεργατών που έχουν το ρόλο του «προμηθευτή τεχνολογίας», συζήτησαν για τον οργανισμό ή την επιχείρησή τους, το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην πρωτοβουλία, την τεχνολογία και τα συστήματα που διαθέτουν αλλά και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν στο έργο.

Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι παροχείς εκπαιδευτικών βίντεο οι οποίοι αναφέρθηκαν στο υπάρχον ψηφιακό υλικό που διαθέτουν, όπως τομείς και θεματικές κατηγορίες των ήδη υπαρχόντων βίντεο, τον αριθμό τους και την παρούσα κατάστασή τους. Παράλληλα, πρόβαλαν δείγμα του τηλεοπτικού τους περιεχομένου. Η συνεδρία έκλεισε με την τοποθέτηση των φορέων που έχουν το ρόλο του εμπειρογνώμονα σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, του αξιολογητή και του τελικού χρήστη, τα σχολεία. Αναλύθηκε το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή στο έργο, την εμπειρία τους σχετικά με αυτό σε τομείς, όπως η ενεργός μάθηση υποστηριζόμενη από τα μέσα, η Τεχνολογία της Πληροφορίας στην εκπαίδευση, καθώς και η αξιολόγηση των προγραμμάτων κατά την εφαρμογή τους στα σχολεία.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Marc Roeder, Project Officer για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Roeder, αφού ανακοίνωσε ότι η πρόταση του έργου EduTubePlus απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τις 34 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης 4.2 (Εκπαιδευτικό περιεχόμενο) του eContentplus, περιέγραψε τα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος και απάντησε σε ερωτήσεις. Η υπόλοιπη ημέρα αφιερώθηκε στην ανάλυση των εργασιών, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάθε ένα πακέτο εργασίας του έργου.

Η συνάντηση έκλεισε με την αναφορά σε διάφορα ζητήματα διαχείρισης του έργου καθώς και θέματα που άπτονται των οικονομικών και της σύμβασης του έργου. Το Υπουργείο Παιδείας εκπροσώπησε η Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη, το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών & Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος eContentplus και συντονίζεται από το ΕΑΙΤΥ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.edutubeplus.info


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας