e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος-Μάιος 2009 - 18ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στα Τίρανα

Τιμή στον Κωνσταντίνο Καβάφη
 
Τον Κωνσταντίνο Καβάφη αλλά και τη δημοτική παράδοση της Ελλάδας και της Αλβανίας πρόβαλε με το πολιτιστικό διήμερο που οργάνωσε στα Τίρανα, στις 5 και 6 Μαρτίου 2009, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων του στην αλβανική πρωτεύουσα. Στους χώρους της Εστίας, η οποία στεγάζεται στο Αρσάκειο Τιράνων, στο οποίο το e-Emph@sis αφιέρωσε άρθρο στο 2ο τεύχος του, εγκαινιάστηκε στις 5 Μαρτίου 2009, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητή κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το αφιέρωμα «Ταξιδεύοντας με τον Καβάφη».

Το πολιτιστικό διήμερο περιλάμβανε έκθεση με αρχειακό υλικό, παραγωγή του Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού/Αρχείου Καβάφη για το ΕΙΠ και έκθεση βιβλίου με μεταφράσεις του έργου του ποιητή σε διάφορες γλώσσες, παραγωγή ΕΙΠ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Μουσείο Καβάφη της Αλεξάνδρειας. Στη διάρκεια των εγκαινίων η χορωδία του Αρσάκειου Τιράνων παρουσίασε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με αλβανικά και ελληνικά τραγούδια, ενώ ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη στα αλβανικά διάβασε η ηθοποιός κ. Έ. Αντρέα, γνωστή από την ερμηνεία της στο ρόλο της Μήδειας, σε σκηνοθεσία Μ. Καλέμι, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2008 στο Φεστιβάλ Αθηνών.
   
Στις 6 Μαρτίου 2009, στο Θέατρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων, το ΕΙΠ οργάνωσε συναυλία του μουσικού συνόλου «Αργώ» με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια του Ραβέλ, έργα κ. Κωνσταντινίδη, κ. Γιοσίφ Μίνγκα και αλβανικά δημοτικά τραγούδια από την ανθολογία της κ. Λόλα Γκιόκα. Συμμετείχε η Χορωδία του Αρσάκειου Τιράνων.
   
«Ο Καβάφης πίστευε ότι η ποίησή του είναι “η ποίηση του μέλλοντος”» σημείωσε στον κατάλογο της έκθεσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. «Σήμερα, 75 χρόνια από το θάνατό του, η παγκόσμια αναγνώριση και ο θαυμασμός στην καβαφική ποίηση, που έχει πάρει πλέον διαστάσεις φαινομένου, δικαίωσε τις προβλέψεις του. Ο Καβάφης διαβάζεται σήμερα ως ένας σύγχρονος ποιητής και έχει αποκτήσει το κύρος και την αίγλη ενός οικουμενικού ποιητή. Αυξάνονται συνεχώς οι μεταφράσεις και εκδόσεις των ποιημάτων του Καβάφη σε ξένες γλώσσες, δημοσιεύονται μελέτες και αναλύσεις των ποιημάτων του, διδάσκονται σε πανεπιστημιακά Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών καθώς και σε Τμήματα Συγκριτικής Φιλολογίας στα ξένα πανεπιστήμια. Και δεν είναι μόνο το αναγνωστικό κοινό στο εξωτερικό που φανερώνει την προτίμησή του στον Έλληνα ποιητή αλλά βρίσκουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και στους ομοτέχνους του στις διάφορες χώρες. Σε 153 ποιήματα συγχρόνων νέων ποιητών βρίσκει κανείς αναφορές στον Καβάφη με διάφορους τρόπους. Είναι ποιήματα γραμμένα κατά το πρότυπο του Καβάφη, ποιήματα με θέμα τον ίδιο τον Καβάφη ή και εμπνευσμένα από την ποίησή του».
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               917 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας