e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2007 - 1o 'Αλλα Τεύχη

Περιβάλλον - Υγεία
 

Περιβαλλοντικά Προγράμματα για Νέους (και όχι μόνο!)

Πλήθος αξιόλογων οικολογικών πρωτοβουλιών λαμβάνονται συχνά σε όλη την Ελλάδα. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr)  αναπτύσσει και ενισχύει πολύ ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

«Η Πόλη μου με ποδήλατο»

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με Οκτώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισμού «anthropos.gr», Άρσις, Ευρωπαϊκή Έκφραση, Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», Praksis, ΠΕΕΠ-Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον, Μεσόγειος SOS, ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ) δημιούργησαν ένα δίκτυο, το οποίο υλοποιεί ταυτόχρονα σε 13 πόλεις* όλης της χώρας την πρωτοβουλία «Η Πόλη μου με Ποδήλατο».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια για να αναθεωρήσουμε τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και να δεσμευτούμε σ’ έναν κοινό στόχο: να αναδείξουμε την ομορφιά των πραγμάτων και της καθημερινότητάς μας μέσα από απλές, πλην όμως, ουσιαστικές κινήσεις. Πρόκειται για έναν μοναδικό μηχανισμό που παρέχει ομαδικές εξορμήσεις με ποδήλατο τόσο στους Δημότες, όσο και στους επισκέπτες των πόλεων, έτσι ώστε να γνωρίσουν από κοντά τα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατά τους. Το μέσο μεταφοράς των συμμετεχόντων είναι το ποδήλατο, ένα οικολογικό και ευέλικτο μέσο μεταφοράς. Οι οδηγοί των ομαδικών διαδρομών είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές και εθελόντριες, μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και από ένα σημείο αφετηρίας αναλαμβάνουν να ξεναγήσουν τους συμμετέχοντες στην κάθε πόλη, σε μια διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας. Η συμμετοχή, όπως επίσης και η διάθεση των ποδηλάτων είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

* Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλος, Χανιά, Κώς, Μαραθώνας, Αθήνα, Συγγρού – Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Λαύριο.

«Εργαστήρι Φύσης – Εργαστήρι Ιδεών»

Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Εργαστήρι Φύσης» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο Προσκοπικό Εκπαιδευτικό και Περιβαλλοντικό Κέντρο του Πύργου Βασιλίσσης. Περιλαμβάνει συμμετοχικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης των νέων, με έμφαση στο άμεσο, φυσικό περιβάλλον και τις δυνατότητες δραστικής συμμετοχής για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εξερευνήσουν οι νέοι τη φύση, να μάθουν ποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την άμετρη χρήση των φυσικών πόρων, αλλά και ποιοι τρόποι υπάρχουν για να λυθούν μερικά από αυτά.

Στο «Εργαστήρι της Φύσης» οι συμμετέχοντες (ηλικίας από 8-30 ετών) χωρισμένοι σε μικρές ομάδες παρακολουθούν -χωρίς κανένα κόστος- ενημερωτικές προβολές, εξερευνούν τη φύση, κατασκευάζουν συλλέκτες ή παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ανακαλύπτουν τα μυστικά της ανακύκλωσης και γνωρίζουν την ομορφιά και τη χρησιμότητα της ελληνικής χλωρίδας. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός «Εργαστηρίου Ιδεών» δύο ακόμη πακέτα δραστηριοτήτων (ενεργοποίησης αισθήσεων και διαχείρισης απορριμμάτων) για όσα σχολεία δεν έχουν την δυνατότητα επίσκεψης στο φυσικό χώρο του «Εργαστηρίου Φύσης», τα οποία περιλαμβάνουν το απαραίτητο υλικό (βότανα, μπαχαρικά, φύλλα κ.λ.π.) και τις αντίστοιχες οδηγίες. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες για να εκτελούνται στη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας.

«Μπορούμε να ζήσουμε μαζί» - Αρχέλων

Το Πρόγραμμα «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί» αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων. Οι πληροφορίες, οι γνώσεις, οι καταστάσεις και οι δραστηριότητες στις οποίες «δοκιμάζονται» οι συμμετέχοντες δεν καθοδηγούν απλά τις πράξεις και τις σκέψεις τους, αλλά αποτελούν ουσιαστικά προκλήσεις μιας νέας προσέγγισης ανθρώπου-φύσης. Στόχος του Προγράμματος είναι, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της χελώνας και των απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, να κάνει κατανοητές τις βασικές λειτουργίες της φύσης καθώς και τη θέση μας μέσα σε αυτή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται (ξεναγήσεις, παιχνίδια, προβολές ταινιών, κατασκευές κ.ά) στην καθημερινή πρακτική προστασίας του περιβάλλοντος και στις συνήθειες που αναπτύσσονται στον κοινωνικό ιστό της οικογένειας, της παιδείας* και γενικότερα της κοινωνίας.

Με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς συστάθηκε επίσης το Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών, μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν μεθόδους και τρόπους συμμετοχής σε εθελοντικά προγράμματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται έχουν ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις θαλάσσιες χελώνες και γενικότερα για το περιβάλλον. Στο Κέντρο Διάσωσης πραγματοποιούνται επίσης ξεναγήσεις και μεμονωμένες δραστηριότητες για όποια παρέα ή οικογένεια το επισκέπτεται.

* Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, εκδόθηκε ανανεωμένη εγκύκλιος για τη συμμετοχή των Σχολείων στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ (εγκύκλιος 42446/Γ7-25/4/07).


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας