e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος-Μάιος 2009 - 18ο 'Αλλα Τεύχη

Βραβεύσεις
 

Δύο παιδιά μετράνε (καλύτερα από όλους) τα άστρα

Οι Έλληνες μαθητές που θα διαγωνιστούν στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας
 
Άλλος για ..Χιούστον τράβηξε κι άλλος για Τεχεράνη! Ελαφρώς παραφρασμένο, το γνωστό λαϊκό άσμα θα τραγουδούν σύντομα στα Τρίκαλα, ξεπροβοδίζοντας δύο μαθητές της πόλης για τις ΗΠΑ και το Ιράν. Ο λόγος για το Γιώργο Βαλογιάννη και το Γιώργο Λιούτα, οι οποίοι διακρίθηκαν κατά την 3η και τελική φάση του 14ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2009, που διεξήγαγε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στο Βόλο και ετοιμάζουν πλέον βαλίτσες, ο ένας για τη NASA και ο άλλος για την 3η Ολυμπιάδα Αστρονομίας της Τεχεράνης.

Ο Γιώργος Βαλογιάννης του 4ου Λυκείου Τρικάλων είχε λάβει μέρος πέρυσι στη 2η Ολυμπιάδα της Ινδονησίας, αποσπώντας τιμητικό έπαινο. Φέτος και συγκεκριμένα τον Ιούλιο 2009, θα μεταβεί για 10 ημέρες στη NASA, εντελώς δωρεάν, με τη συνδρομή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τρεις μήνες αργότερα, θα φύγει εκ νέου από την Ελλάδα, αυτή τη φορά μαζί με το Γιώργο Λιούτα του 1ου Λυκείου Τρικάλων. Οι 2 μαθητές θα ταξιδέψουν τον Οκτώβριο 2009 στην Τεχεράνη, για 10 ημέρες, με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου θα λάβουν μέρος στην 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
 
«Ανέκαθεν μου άρεσε η επιστήμη της αστρονομίας και η θέα του έναστρου ουρανού», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ο Γιώργος Βαλογιάννης. Αποκάλυψε επίσης ότι για την ενασχόλησή του με την Αστρονομία αφορμή στάθηκε η αγορά ενός τηλεσκοπίου στο Γυμνάσιο, το οποίο απέκτησε με σκοπό να μελετήσει την ολική έκλειψη του ηλίου που έγινε στο Καστελόριζο το 2006. Στη συνέχεια, ανακάλυψε την ύπαρξη του διαγωνισμού Αστρονομίας και εξέφρασε στους γονείς του την επιθυμία να λάβει μέρος.
 
Ο ίδιος, πάντως, μετά τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, τον Αύγουστο 2008, είναι αποφασισμένος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την Αστρονομία, αφού προηγουμένως σπουδάσει ενδελεχώς το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό που τον γοητεύει στην Αστρονομία, όπως και σε όλες τις φυσικές επιστήμες, είναι ότι μπορεί να γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του, αλλά και τους νόμους που διέπουν το σύμπαν. «Έτσι ο άνθρωπος συνειδητοποιεί τη θέση του σε αυτό», τονίζει ο μαθητής.
 
Από πολύ νεαρή ηλικία ανακάλυψε το μαγικό κόσμο της Αστρονομίας και ο Γιώργος Λιούτας. Από μικρό παιδί έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον «κόσμο έξω από τα νοητά σύνορα της γης», όπως χαρακτηριστικά λέει. Αρχικά διάβαζε απλά εικονογραφημένα βιβλία, με γνωστά συναρπαστικά φαινόμενα και στη συνέχεια περισσότερο εξειδικευμένα βιβλία επί του αντικειμένου και σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και στον Τύπο. Ύστερα, ήρθε στη ζωή του ο διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής και η μεγάλη του επιτυχία σε αυτόν, που τον στέλνει στην πρωτεύουσα του Ιράν για να συναγωνιστεί με τους καλύτερους εκπροσώπους της «αφρόκρεμας» στην Αστρονομία και στην Αστροφυσική της ηλικίας του.
 
Σημειώνεται ότι η 3η φάση του διαγωνισμού Αστρονομίας «Ίππαρχος» διεξήχθη το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ευθύνη της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος. Προσήλθαν σε αυτόν 40 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι είχαν πετύχει στην 1η φάση, «Εύδοξος» και στη 2η φάση, «Αρίσταρχος», του ίδιου διαγωνισμού.
 
Περισσότερα για τις διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών στη 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               809 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας