e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Η Τέχνη του Αρχαίου Θεάτρου μας ενώνει

Συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών μαθητών
 
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών με το Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen κατά το σχολ. έτος 2006-07 μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος e- Twinning που προβάλαμε σε σχετικό άρθρο στο 3ο τεύχος του e-Emp@sis. Tα δύο σχολεία αποφάσισαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους με το 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου και το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών κατά το σχολικό έτος 2007-08. Θέμα του προγράμματος ήταν «Η Τέχνη του Αρχαίου Θεάτρου μας ενώνει».

Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου, πιο συγκεκριμένα η Θεατρική Ομάδα του σχολείου, ασχολήθηκε με τις Ικέτιδες του Ευριπίδη. Οι μαθητές «διδάχθηκαν» το έργο από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του προγράμματος και σκηνοθέτη της Θεατρικής Παράστασης, κ. Ε. Δούλο, ΠΕ02. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος Δυτικής Ελλάδος, όπου έλαβε και το 1ο βραβείο. Επίσης διθυραμβικά σχόλια απέσπασαν οι συντελεστές της παράστασης στους Πανελλήνιους Αγώνες στη Θεσσαλονίκη.
 
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές του Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών, κ.κ Klaus Karrer και Jürgen Sellnow, επεξεργάστηκαν το τελευταίο Χορικό από τις Ικέτιδες, το οποίο μετέφρασαν και στα Γερμανικά. Ταυτόχρονα διασκεύασαν το πρώτο Χορικό από την Αντιγόνη του Σοφοκλή και ο κ. Jürgen Sellnow συνέθεσε μουσική γι’ αυτό. Ομάδα μαθητών της ορχήστρας του σχολείου τους έκανε πρόβα τη μουσική αυτή σύνθεση.
 
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών ασχολήθηκαν με τα βιβλιογραφικά στοιχεία του έργου. Η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, κ. Ι. Χαρδαλούπα, ΠΕ07, σε συνεργασία με την κ. Ν. Αβραμίδου, ΠΕ02, μοίρασαν στους μαθητές αποσπάσματα της Τραγωδίας Ικέτιδες του Ευριπίδη αλλά και του Αισχύλου. Οι μαθητές του Γυμνασίου εντόπισαν τις διαφορές των δύο έργων και σχολίασαν τα κείμενα. Οι μαθητές του Λυκείου έγραψαν την περίληψη της Τραγωδίας Ικέτιδες του Ευριπίδη και τη μετέφρασαν στα Γερμανικά. Στην ελληνική & γερμανική ετοιμάστηκε και μια παρουσίαση των 12 Θεών του Ολύμπου.
    
Για την επικοινωνία είτε με συνομιλία/chat, ανταλλαγή email, ενημέρωση, ανέβασμα εργασιών, μεταξύ των μαθητών, Ελλήνων και Γερμανών, αλλά και μεταξύ των καθηγητών χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα moodle του Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen.
 
Για τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου η υπεύθυνη του προγράμματος δημιούργησε στην πλατφόρμα κοινωνικής διαδικτύωσης www.ning.com έναν χώρο γι’ αυτούς όπου μπορούσαν να ενημερώνονται για την εξέλιξη του προγράμματος, να βρουν πληροφορίες για την αποπεράτωση των εργασιών τους και να ανεβάσουν τα αποτελέσματα αυτών. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2008 ο χώρος αυτός ήταν κλειστός και προσβάσιμος μόνον για τους «προσκεκλημένους» μαθητές. Τώρα είναι πλέον «ορατός» / ανοιχτός σε κάθε επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να δει όλες τις εργασίες και φωτογραφίες των μαθητών από τις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν σε Γερμανία και Ελλάδα. Αργότερα δημιουργήθηκε και αντίστοιχος χώρος στο facebook για την Θεατρική Ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου.
 
Στα τέλη Μαρτίου 2008 21 Γερμανοί μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αίγιο και Πάτρα είχανε σχεδόν καθημερινά θεατρική πρόβα. Σε αυτήν την εβδομάδα παραμονής τους δοκιμάστηκαν οι Γερμανοί μαθητές-ηθοποιοί, μοιράστηκαν οι ρόλοι και εντάχθηκαν αρμονικά στο σύνολο του Χορού. Όλοι συμμετείχαν στην παράσταση. Η άφιξή τους συνέπεσε μάλιστα με την τελετή βράβευσης του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες Δυτικής Ελλάδος. Ήταν όλοι, Γερμανοί και Έλληνες, μαθητές και καθηγητές, παρόντες στην εκδήλωση. Ζητήθηκε μάλιστα από τους κ.κ Karrer και Sellnow να απονείμουν κι αυτοί ένα βραβείο και το αποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά.
 
Από 2 έως 11 Ιουλίου 2008 επισκέφτηκε η θεατρική ομάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πατρών το Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2008, παρουσιάστηκε στους Γερμανούς μαθητές και στους γονείς & κηδεμόνες τους οι Ικέτιδες του Ευριπίδη στα ελληνικά. Μαθητές του Πειραματικού Σχολείου παρουσίασαν την περίληψη του έργου στα ελληνικά και γερμανικά, αλλά και πριν από κάθε πράξη έβγαιναν 2 Γερμανοί μαθητές και διηγούνταν στο κοινό τι θα ακολουθούσε. Μόνο το τελευταίο Χορικό παρουσιάστηκε πρώτα εξολοκλήρου στα γερμανικά και μετά στα ελληνικά. Η μουσική της παράστασης ήταν ζωντανή, από την σχολική ορχήστρα του Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen.
  
Πριν τις Ικέτιδες ανέβηκε η διασκευή από την Αντιγόνη του Σοφοκλή στα γερμανικά με τη μουσική σύνθεση του κ. Sellnow. Ο ενθουσιασμός των Γερμανών θεατών ήταν έκδηλος. Χειροκροτούσαν και ζητωκραύγαζαν μετά το τέλος της παράστασης. Δύο μαθητές του Πειραματικού Σχολείου πήραν συνέντευξη, ακριβώς μετά το τέλος της παράστασης, από μερικούς θεατές αλλά και από τους Γερμανούς & Έλληνες συντελεστές του προγράμματος. Τη γενική πρόβα του Θεατρικού είχαν παρακολουθήσει την προηγούμενη μέρα και 12 μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου της Νυρεμβέργης συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο καθηγητή για τα θεατρικά του σχολείου.
 
Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι, στις 9 Ιουλίου 2008, παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών του Πειραματικού Σχολείου σε μορφή video, powerpoint-παρουσιάσεις καθώς και τα αποτελέσματα, στα ελληνικά και γερμανικά των συνεντεύξεων που έγιναν μετά το πέρας της Θεατρικής Παράστασης. Οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου είχαν ετοιμάσει και μια έκπληξη για τους παρευρισκόμενους. Κάθε βράδυ έκαναν πρόβα σε πέντε δημοτικούς χορούς, τους οποίους χόρεψαν στο αποχαιρετιστήριο πάρτι στο κοινό! Πριν από κάθε χορό όμως υπήρχε μικρή ιστορική αναδρομή και απαραίτητες διευκρινίσεις γι’ αυτόν, στα ελληνικά και τα γερμανικά. Μια μαθήτρια χορογράφησε μάλιστα ένα μικρό μουσικό κομμάτι και το παρουσίασε. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια που είχαν προετοιμάσει οι Έλληνες μαθητές, για να αποχαιρετήσουν με αυτό τον τρόπο μελωδικά τους Γερμανούς φίλους τους!
 
Με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Πειραματικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, του Πανεπιστημίου Πατρών έγινε πρόταση στο κ. Karrer να έρθουν το Νοέμβριο 2008 στην Πάτρα, για να παρουσιαστεί πάλι η ίδια Θεατρική Παράσταση. Με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση του ελληνικού σχολείου κι έτσι Γερμανοί μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές τους βρέθηκαν πάλι αρχές Νοέμβρη στην Ελλάδα, τόσο στο Αίγιο, όσο και στην Πάτρα. Στις 5 Νοεμβρίου 2008 έγινε γενική πρόβα στο Αίγιο, στο προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου. Στην μια άκρη ακούγονταν τα Χορικά από τις Ικέτιδες και στην άλλη άκρη γίνονταν οι πρόβες για την Αντιγόνη. Μαθητές του Πειραματικού Σχολείου συμμετείχαν στο Χορό και σε κάποιους μικρούς «βωβούς» ρόλους.
 
Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008, στο χώρο του Θεάτρου του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Πατρών ανέβηκε πρώτα η Αντιγόνη και μετά οι Ικέτιδες. Γερμανοί μαθητές της σχολικής ορχήστρας του Albrecht Ernst Gymnasium Oettingen συνόδευαν παίζοντας ζωντανά τη μουσική των δύο Θεατρικών Παραστάσεων. Το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008, ημέρα αναχώρησης των Γερμανών, συνέπεσε με τη μουσική βραδιά που διοργάνωσε το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών για τον εορτασμό του νέου κτηρίου. Η αποχαιρετιστήρια βραδιά είχε πολλή μουσική, στην οποία συνέβαλαν και οι Γερμανοί μαθητές τραγουδώντας 4 μουσικά κομμάτια επιλογής τους.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας