e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Συγκίνηση σε εκδήλωση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Κοινές δράσεις της ΓΓΝΓ και της Ύπατης Αρμοστείας
        
Σε μια κατάμεστη αίθουσα - από μαθητές, εκπ/κούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών - πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 2009 η τελετή βράβευσης των μαθητών και μαθητριών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΥΑ του ΟΗΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων και με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. Την εκδήλωση άνοιξε η τραγουδίστρια κ. Αρετή Κετιμέ με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.
    
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πήρε το λόγο και ευχαρίστησε την κ. Κετιμέ, η οποία «μας θύμισε με τα τραγούδια της ότι η Ελλάδα ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά, τι σημαίνει να εγκαταλείπεις την εστία σου και τους τάφους των προγόνων σου σε ένα βράδυ, τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε ξένο τόπο χωρίς μια αλλαξιά ρούχα και να προσπαθείς να ξαναχτίσεις τη ζωή σου».
    
O Γ.Γ. Νέας Γενιάς, κ. Λευτέρης Μπούλιας έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και είπε χαρακτηριστικά: «Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο στατιστικά στοιχεία. Είναι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τον βίαιο ξεριζωμό, την απόγνωση, τον τρόμο, πολλές φορές ακόμα και το θάνατο. Ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε απαιτεί την ευαισθησία που επέδειξαν οι μαθητές».
    
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γεώργιος Τσαρμπόπουλος επικεφαλής του γραφείου της ΥΑ στην Ελλάδα, απευθυνόμενος στους μαθητές και τις μαθήτριες από όλη την Ελλάδα τόνισε: «Αυτή η εκδήλωση είναι μέρα χαράς γιατί στεκόμαστε στα πιο αισιόδοξα μηνύματα, τα μηνύματα που μας φέρνετε εσείς με τα κείμενα και τις ζωγραφιές σας που με τόση ευαισθησία μιλάνε για την ανάγκη μιας αγκαλιάς προς τους πρόσφυγες» και συμπλήρωσε: «Μπορείτε να είστε εσείς αυτοί που θα μας διορθώνετε και θα μας δίνετε το καλό παράδειγμα.. Μπορείτε να ξεκινήσετε από κάτι απλό - όταν ακούτε τη λέξη “λαθρομετανάστες” να τη διορθώνετε. Λαθραία είναι μόνο τα εμπορεύματα, οι άνθρωποι είναι πονεμένες ιστορίες».
      
Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να δει την καλλιτεχνική εγκατάσταση των μαθητών της «Εκπ/κής Αναγέννησης» που φιλοτέχνησαν κουπιά, σύμβολο της φυγής και του ταξιδιού των προσφύγων, καθώς και την έκθεση φωτογραφίας του κ. Γιώργου Μουτάφη με τίτλο «Πέρασμα», με εικόνες, μεταξύ άλλων, από Λέσβο, Πάτρα και Αγαθονήσι.
      
Τέλος, με ιδιαίτερη ευαισθησία μίλησαν και τα ίδια τα παιδιά κατά την παραλαβή των βραβείων τους: «Εμείς τα παιδιά έχουμε τη λύση για πολλά πράγματα γιατί δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μας η λέξη “συμφέρον”. Καλό θα ήταν να μην υπάρχει σε κανενός και να αντικατασταθεί με τη λέξη αγάπη», είπε μια μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη.
   
Επιπλέον, εντός του 2009, η ΓΓΝΓ και η ΥΑ θα εκδώσουν ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο (Newsletter) το οποίο θα διανεμηθεί σε σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μέσω του φυλλαδίου θα προβάλλονται ανθρωπιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες διάφορων φορέων, μεταξύ άλλων και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αφορούν στην προστασία των παιδιών προσφύγων και την ενθάρρυνση της ενεργητικής συμμετοχής των παιδιών στην προσπάθεια για την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων τους.
      
Στο πλαίσιο προώθησης του φυλλαδίου αυτού, η ΓΓΝΓ και η ΥΑ θα επισκεφτούν σχολεία ακριτικών περιοχών, όπου τα παιδιά γίνονται σε καθημερινή βάση μάρτυρες ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών, ανάμεσά τους και αρκετοί πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας εξαντλημένοι και καταπονημένοι από τις κακουχίες, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
     
Τέλος, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας προσέγγισης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς πέρα από τα όρια της σχολικής αίθουσας η ΥΑ και η ΓΓΝΓ θα εκδώσουν Ημερολόγιο με σημαντικές επετειακές ημερομηνίες του ΟΗΕ σχετικά με τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Δικαιώματα των Προσφύγων. Η έκδοση του ειδικού αυτού Ημερολογίου θα εμπλουτιστεί με επιλεγμένες ζωγραφιές και φωτογραφίες των παιδιών που έχουν διακριθεί κατά καιρούς στο μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες. Τα πιθανά έσοδα μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση μιας δράσης που αφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα.
 
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               851 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας