e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2007 - 4o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Μια διεισδυτική ματιά στην άμιλλα για την πληροφορική

Η συλλογή πολύτιμων εμπειριών είναι ο πρώτος λόγος που κινεί τους μαθητές να συμμετάσχουν τόσο στον πανελλήνιο, όσο και στους διεθνείς διαγωνισμούς πληροφορικής. Τα πρακτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο, όσων διακρίνονται σε αυτούς μόνο αμελητέα δεν είναι.

Πρώτα απ’ όλα, η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής διεξάγεται υπό την αιγίδα της UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), δηλαδή τον πολιτιστικό και επιστημονικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Κάτω από την αιγίδα της UNESCO διεξάγονται και άλλες επτά επιστημονικές μαθητικές Ολυμπιάδες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πληροφορική το γεγονός ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχει ενταχθεί στις βασικές επιστήμες και έχει τη δική της μαθητική διεθνή Ολυμπιάδα.
 
Αν και οι πρώτες διοργανώσεις συγκέντρωσαν ένα μικρό αριθμό χωρών, ιδιαίτερα από την Ευρώπη, στην πορεία συμμετείχαν στο θεσμό και μεγάλες χώρες, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι συμμετοχές χωρών να είναι κοντά στις 80 (στην Αθήνα το 2004 είχαμε το ρεκόρ συμμετοχών, με 81 χώρες). Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι στις χώρες που κυριαρχούν στα μετάλλια γίνονται συστηματικές ενέργειες προετοιμασίας των μαθητών, επιβεβαιώνοντας το πόσο σημαντικό θεωρείται διεθνώς το κυνήγι της διάκρισης στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Για τους μαθητές που κατακτούν μετάλλιο σε Δ.Ο.Π. ανοίγουν ευκολότερα οι πόρτες των καλύτερων πανεπιστημίων, καθώς η διάκριση σε μία τέτοια διοργάνωση και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία, αποτελεί σημαντικό διαπιστευτήριο για το ταλέντο, τις γνώσεις και κυρίως το ενδιαφέρον του μαθητή και μελλοντικού φοιτητή για την πληροφορική.
 
Από τη σχολική χρονιά 2005-06 ο διαγωνισμός διευρύνθηκε, για να περιλάβει το σύνολο των μαθητών των σχολείων Ελληνοπαίδων εξωτερικού αλλά και των ελληνικών προγραμμάτων ξένων σχολείων και ιδρυμάτων σε όλες τις περιοχές της γης όπου σπουδάζουν Ελληνόπουλα.
 
Θεσμική αναγνώριση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα τελευταία χρόνια και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Λόγω του επίσημου χαρακτήρα του διαγωνισμού, το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του ζητά να μην καταχωρούνται απουσίες στους μαθητές που συμμετέχουν στην τελική φάση και γενικά για όσες ημέρες απαιτείται να απουσιάζουν οι μαθητές για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Επίσης, με νόμο που ψηφίστηκε το 2003, οι μαθητές που λαμβάνουν κάποιο μετάλλιο σε Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής ή σε Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής, εισάγονται χωρίς εξετάσεις, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, στη σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επιλογής τους. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει τη σημασία της συμμετοχής και της διάκρισης στις διεθνείς διοργανώσεις πληροφορικής, αλλά και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.
 
Τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και τις ιδιαίτερες επιτυχίες των Ελλήνων συμμετεχόντων, ιδιαίτερη επισημότητα λαμβάνει και η βράβευση των μαθητών. Έτσι, τους μαθητές που διακρίθηκαν στον 16ο και 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής βράβευσε ο Υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε ειδική τελετή που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ). Τους διακριθέντες του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής και τους κατόχους μεταλλίων από τις διεθνείς διοργανώσεις που ακολούθησαν, βράβευσε σε ειδική εκδήλωση ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών. Τέλος, τους διακριθέντες του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής και τα μέλη των εθνικών ομάδων πληροφορικής στις διεθνείς διοργανώσεις που ακολούθησαν, βράβευσε στο πλαίσιο του ICT Forum ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αναστάσιου Νεράτζη.
 
Πέρα από την ελληνική πολιτεία, ο διαγωνισμός στηρίζεται στην Ελλάδα από φορείς και εταιρείες, με τη μορφή υποστήριξης και χορηγιών. Έτσι, τα τελευταία χρόνια σημαντική είναι η συμβολή και η υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τόσο ηθικά όσο και έμπρακτα. Υποστηρικτής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής είναι και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο οποίος μάλιστα συμμετέχει με μέλος του και στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού. Στο πλαίσιο του δικού του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ στηρίζει σημαντικά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, δίνοντας τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διεξαγωγή του, αλλά και για την υλοποίηση νέων δράσεων, που θα αναβαθμίσουν το διαγωνισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), ως μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο, δεν έχει ιδιαίτερα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει η ίδια τον διαγωνισμό. Έτσι, εάν δεν υπήρχε η στήριξη των ιδιωτικών εταιριών και των φορέων, η ΕΠΥ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και θα αναγκαζόταν απλά να διεξάγει το διαγωνισμό χωρίς ιδιαίτερη προοπτική και με ελλιπή οικονομική υποστήριξη της προετοιμασίας των μαθητών και των εθνικών ομάδων.
 
Αναγνώριση και στη βράβευση
Ολοκληρώνουμε την αναφορά μας στην αναγνώριση του Πανελληνίου Διαγωνισμού Πληροφορικής και των μελών των εθνικών ομάδων πληροφορικής, με την περιγραφή της φετινής βράβευσης των μελών των εθνικών ομάδων πληροφορικής, στο πλαίσιο του ICT Forum. Αξίζει να αναφέρουμε ιδιαίτερα το θερμό χειροκρότημα προς τα παιδιά των συνέδρων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα στο ICT Forum. Ήταν η ηθική επιβράβευση και αναγνώριση της αγοράς της πληροφορικής προς τα παιδιά αυτά, που αναμφίβολα, ως εν δυνάμει επιστήμονες, αποτελούν το μέλλον της πληροφορικής, σε ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Είναι τιμητικό για την αγορά της πληροφορικής σήμερα που βλέπει σε αυτά τα παιδιά το μέλλον της. Όσοι βρέθηκαν στο ICT Forum τη στιγμή της βράβευσης διαπίστωσαν τον ενθουσιασμό των συνέδρων, καθώς χειροκροτούσαν και συνέχαιραν το μέλλον…
 
Στην εικοσάχρονη αυτή πορεία σε αυτές τις διοργανώσεις οι Έλληνες μαθητές έχουν πραγματικά διαπρέψει κατακτώντας 19 μετάλλια, εκ των οποίων τα 11 τα τρία τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα για τις φετινές διακρίσεις έχουμε ήδη κάνει αναφορά και μπορείτε να μπείτε σε παλαιότερο τεύχος του e-Emphasis (http://e-emphasis.sch.gr/articles.php?aId=269&sId=88&pId=1&iId=10)
 
Πιο συγκεκριμένα:
  • Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2005 (Ρόδος) 2 χάλκινα
  • Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2006 (Λευκωσία) 1 χρυσό, και 2 χάλκινα (www.boi2006.com)
  • Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2006 (Merida Μεξικό) 2 αργυρά (www.ioi2006.org)
  • Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2007 (Κισινάου Μολδαβίας) 1 αργυρό (http://boi2007.edu.md)
  • Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής 2007 (Ζάγκρεμπ Κροατίας) 2 χάλκινα (www.ioi2007.org)
  • Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων 2007 (Βελιγράδι Σερβία) 1 χάλκινο (http://www.jboi2007.org)
Ακόμα πιο λεπτομερείς πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του 20ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής www.pdp.gr.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας