e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2008 - 11o 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Αθλητισμός
 

Ημερίδα για το Μάριο Πλωρίτη

Ένας σημαντικός θεατράνθρωπος τιμάται
 
Θεατρικός κριτικός, μεταφραστής, χρονογράφος και σκηνοθέτης, ο Μάριος Πλωρίτης αποτέλεσε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας στο θέατρο και τα γράμματα. Αυτή τη μεγάλη θεατρική μορφή του αιώνα μας θέλει να τιμήσει ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων διοργανώνοντας τιμητική ημερίδα στις 19 Ιανουαρίου 2009 που θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φωτίσει το πολύπλευρο έργο του τιμώμενου, με άξονα τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Ο Μάριος Πλωρίτης
  • ως μεταφραστής (θέατρο, λογοτεχνία)
  • ως δάσκαλος και μελετητής του θεάτρου
  • ως άνθρωπος της πράξης του θεάτρου (συνεργασίες με θιάσους, σκηνοθεσίες, δραματουργικές εργασίες κ.ά.)
  • ως κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου
  • ως πολιτικός σχολιαστής, δημοσιογράφος, δημοσιολόγος και ενεργός πολίτης
Η πρόσκληση απευθύνεται σε θεατρολόγους, φιλολόγους, ιστορικούς, πολιτικούς σκηνοθέτες, μεταφραστές και κοινωνικούς επιστήμονες, επικοινωνιολόγους καθώς και σε ηθοποιούς, δημοσιογράφους κ.ά. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, με προτάσεις και πέραν των παραπάνω θεματικών ενοτήτων, καλούνται να αποστείλουν μια περίληψη της ανακοίνωσής τους, έως 250 λέξεις, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, έως 150 λέξεις, μέχρι την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info ΑΤ pesyth.gr ή pesyth ΑΤ pesyth.gr, (για την αποστολή μηνύματος αντικαταστήστε το @ με ΑΤ), με την ένδειξη «Για την ημερίδα Πλωρίτη».
 
Το πραγματικό όνομα του Μάριου Πλωρίτη ήταν Μάριος Παπαδόπουλος και γεννήθηκε στον Πειραιά, από μικροαστική οικογένεια. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέατρο στην Αγγλία και την Αμερική.
 
Έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα στην Κατοχή, ως μεταφραστής, με το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», του Λουίτζι Πιραντέλλο και ακολούθησαν άλλα περίπου 100 έργα. Μετάφραζε τα έργα που ανέβαζε ο θίασος του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, στον οποίο ήταν και επί σειρά ετών καθηγητής δραματολογίας και ιστορίας του θεάτρου. Ως σκηνοθέτης, εμφανίστηκε το 1952, σκηνοθετώντας στον θίασο Λαμπέτη-Παπά-Χορν. Υπήρξε διευθυντής της ετήσιας έκδοσης για το θέατρο του θεατρικού επιχειρηματία Θεόδωρου Κρίτα και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου και πολλών λογοτεχνικών σωματίων. Το 2000 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Σαν δημοσιογράφος και κριτικός της δημόσιας ζωής γενικότερα, έχει να επιδείξει μια εξίσου μακρά πορεία. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας ΝΙΚΗ και συνέταξε σειρά άρθρων και επιφυλλίδων σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες. Από το 1974 μέχρι και το 2006, που απεβίωσε, συνεργαζόταν με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Από το 1945, μέχρι το 1965 έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
 
Ο Μάριος Πλωρίτης επέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Μερικά από τα έργα του είναι: «Πρόσωπα του νεώτερου δράματος», δοκίμια για τους Στρίντμπεργκ, Τσέχωφ, Πιραντέλο, Μπρεχτ, Ιονέσκο, Μπέκετ , «Τα λοφία και οι παγίδες» ,«Τα προσωπεία – Ιουλιανά και άλλα», «Μέγιστον μάθημα», «Πολιτικά», «Τέχνη, γλώσσα και εξουσία».
 
Ο θάνατος του Μάριου Πλωρίτη, με τον οποίο μας αποχαιρέτισε το 2006, συνιστά όχι μόνο την απώλεια ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου του θεατρικού χώρου και του πολιτισμού, αλλά μιας μορφής πνευματικού ανθρώπου, έτσι όπως τον έχουμε σχηματίσει στη συλλογική μας συνείδηση.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας