e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Οι σκέψεις των Πρυτάνεων και οι προτάσεις του Υπουργού Παιδείας
 

Οι σκέψεις των Πρυτάνεων και οι προτάσεις του ΥΠΕΠΘ- Οι συζητήσεις στην 61η Σύνοδο Πρυτάνεων στα Ιωάννινα

Υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ τάχθηκαν οι πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, με την προϋπόθεση όμως οι υποψήφιοι να απευθύνονται στα Ανώτατα Ιδρύματα μετά από την φοίτησή τους σε ένα αναμορφωμένο και σύγχρονο σχολείο. Στην 61η Σύνοδο των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή και το Σάββατο, 26 και 27 Ιουνίου 2009, οι επικεφαλής των ΑΕΙ της χώρας υπερασπίστηκαν τον κοινωνικό ρόλο της εκπ/σης, την ανάγκη για αναμόρφωση της διδακτικής διαδικασίας στο γυμνάσιο και το λύκειο και την ακόλουθη θέσπιση ενός συστήματος αδιάβλητου και αξιοκρατικού, πρόσβασης στην Ανώτατη εκπ/ση. Ζήτησαν επίσης, να αναλάβουν τα πανεπιστήμια ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των μαθημάτων, τους συντελεστές βαρύτητας αλλά και τον αριθμό των νέων φοιτητών τους.

Στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης συγκαταλέγονταν οι λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ, η πορεία των 4ετών ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών προγραμμάτων τους, η πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπ/ση και Δια Βίου Μάθηση», οι δράσεις των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το θεσμικό πλαίσιο κοινοπραξίας αυτών. Συζητήθηκαν επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων με βάση τον πραγματικό αριθμό των εισακτέων και οι προτάσεις αναθεώρησης στο νόμο πλαίσιο σε ζητήματα όπως τα συγγράμματα, οι εκλογές πρυτάνεων και καθηγητών και τα εκλεκτορικά σώματα.
 
Δύο ουσιαστικές προτάσεις κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο. Η 1η αφορά στην ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος εγκληματολογικών επιστημών και αντεγκληματικής πολιτικής. Το τμήμα αυτό θα απαντά στην ανάγκη να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και μακροπρόθεσμα, όχι μόνο μέσω της καταστολής, αλλά και μέσω της πρόληψης, τα κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα και οι αιτίες που συμβάλλουν στην ανάδειξη της εγκληματικότητας και της παρανομίας σε κρίσιμο ζήτημα των κοινωνικών σχέσεων και της κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα.
 
Η 2η πρόταση αφορά στην εκπόνηση μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής ενός συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και να παραδοθεί ένα έργο, το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να απλοποιηθεί η διαδικασία παράδοσης των συγγραμμάτων στους δικαιούχους φοιτητές, αλλά και ταυτόχρονα να απλουστευθεί η διαδικασία αποζημίωσης των συγγραφέων και των εκδοτών.
 
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με υπεύθυνο τρόπο προώθησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση προς τα καλύτερα ευρωπαϊκά και διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε υψηλούς ρυθμούς αύξησης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Στο θέμα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το ΥΠΕΠΘ κατανοεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και έχει ήδη αναλάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Οικονομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
 
Τέλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος κάλεσε τους πρυτάνεις να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το νόμο-πλαίσιο, αλλά και για το νέο εξεταστικό σύστημα, ώστε αυτές να μελετηθούν και να τεθούν σε διάλογο.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1045 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας