e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος / Μάρτιος 2008 -6o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Η ψηφιακή σύγκλιση παίρνει σάρκα και οστά

Συνάντηση του Υπουργού με το Μπιλ Γκέιτς
  
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με την εταιρεία - κολοσσό στο χώρο των νέων τεχνολογιών Microsoft, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για την υλοποίηση της δράσης που αφορά στην ψηφιακή σύγκλιση.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008, ταξίδι - αστραπή στην Αθήνα, προσκεκλημένος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Επί ελληνικού εδάφους δεν παρέμεινε περισσότερο από έξι ώρες, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Καινοτομίας στην Αθήνα και πραγματοποιώντας τέσσερις επίσημες συναντήσεις: με τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και Παιδείας, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
 
Η Microsoft, μετά την παγκόσμια συμβολή της στην αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πραγματοποιεί τελευταία μεγάλη στροφή στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ενδιαφέρον αυτό της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που σχετίζεται με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία προωθεί σημαντικές καινοτόμες δράσεις όπως αυτή της δημιουργίας του «έξυπνου σχολείου». Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Microsoft, κ. Μπιλ Γκέιτς.
 
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη δίνει, συν τοις άλλοις, τη δυνατότητα στο ΥΠΕΠΘ να ενημερώνεται για όλα τα σύγχρονα προϊόντα που παράγει η Microsoft, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη συνεργασία των δύο πλευρών για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος του «έξυπνου σχολείου». «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Microsoft όπου συζητήσαμε την προοπτική του «έξυπνου σχολείου» στην Ελλάδα. Εκτίμησή μου είναι ότι οι συνεργασίες σαν κι αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες προοπτικές στη χώρα μας και να την αναδείξουν πραγματικά, καθιστώντας την εκπαιδευτικό κέντρο για όλα τα Βαλκάνια και δίδοντάς της τη δυνατότητα να ξαναπρωταγωνιστήσει στον χώρο της Παιδείας που είναι και ο προνομιακός χώρος της Ελλάδος», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης μετά το πέρας των συνομιλιών.
 
Το μνημόνιο συνεργασίας, βέβαια, δεν αποκλείει τη συνεργασία του ΥΠΕΠΘ με οποιαδήποτε από όλες τις άλλες εταιρείες, οι οποίες εμπλέκονται στο συγκεκριμένο χώρο, αφού το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να επιλέγει την καλύτερη προσφορά κάθε φορά, μελετώντας πρώτα όλη την ποικιλία των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 96 χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Microsoft «Συνεργάτες στη μάθηση», στο οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο τεύχος μας. Μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και σχεδόν τρία εκατομμύρια μαθητές έχουν επιμορφωθεί στις νέες τεχνολογίες μέσω του προγράμματος, το οποίο αποτελεί μία διεθνή επένδυση της Microsoft ύψους 254 εκατομμυρίων δολαρίων.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας