e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Συνέδρια - Σεμινάρια
 

Διάσωση λογοτεχνικών έργων σε αποσπασματική μορφή

Διεθνές Συνέδριο του ΔΠΘ στην Κομοτηνή
 
Το παραπάνω θέμα αποτελεί την προβληματική του Συνεδρίου που διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «Reception of Greek Literature: Traditions of the Fragment» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αναλυτικότερα, το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Raising the Fragment to the Status of a Whole?»-Απόσπασμα: Αναγωγή από το Μέρος στο Όλον; θα λάβει χώρα από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2009 στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Στόχος του συνεδρίου είναι να συγκεντρωθεί μια διεθνής ομάδα διακεκριμένων ομιλητών για να εξετάσουν τη θέση του «fragment» (απόσπασμα ή κομμάτι από χειρόγραφο παλιάς εποχής) στην αρχαιότητα, τον τρόπο που οι αρχαίοι το αντιλαμβάνονταν, καθώς και τη στάση τους απέναντι στα αποσπασματικά κείμενα.
 
Από την Ελληνορωμαϊκή περίοδο έως σήμερα, μεγάλος αριθμός λογοτεχνικών έργων έχει διασωθεί σε αποσπασματική μορφή και πιθανότατα να έχουν χαθεί και ολόκληρα λογοτεχνικά είδη. Αλλά και στην περίπτωση των κειμένων που έχουν διασωθεί, συνήθως επιβίωσε ένα μικρό και όχι πάντα αντιπροσωπευτικό δείγμα από κάθε συγγραφέα. Η συνειδητοποίηση, λοιπόν, ότι η μερική παράδοση/διάσωση των κειμένων είναι ο κανόνας, σε συνδυασμό με την ψηφιακή επανάσταση, θέτουν τη μελέτη των αποσπασματικών έργων κάτω από ένα νέο πρίσμα. Συγκεκριμένα, η σχέση του μέρους προς το όλον, ο λογοτεχνικός μικρόκοσμος και η αντιπροσωπευτική φύση ενός κειμένου, που σώζεται ως απόσπασμα ή ως παραπομπή, παίζουν κεντρικό ρόλο στην ίδια τη διαδικασία της ανάγνωσης και της ερμηνείας.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναβάθμιση του αποσπάσματος σε ολότητα, οι εισηγήσεις του Συνεδρίου θα θέσουν προς προβληματισμό συγκεκριμένα αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, γνωστών και άγνωστων, περισσότερο ή λιγότερο οικείων, έτσι ώστε να ερευνηθούν οι διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης του λογοτεχνικού παρελθόντος με βάση τους ποικίλους τύπους αποσπασμάτων και να επιτευχθεί η ανασύνθεση χαμένων κειμένων.
 
Οι εισηγητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κείμενα για να θεσπίσουν βασικούς κανόνες και κοινές διαδικασίες πρόσληψης και μετάδοσης αποσπασματικών κειμένων στην αρχαιότητα. Οι εισηγήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν όχι μόνο στη συλλογή και την έκδοση αποσπασμάτων κατά την Αναγέννηση και τη σύγχρονη εποχή, αλλά και στη θέση, την πρόσληψη και τη μετάδοσή τους στην αρχαιότητα με τη μορφή παραπομπών, συλλογών, καθώς επίσης και αποσπασμάτων σε σχόλια, υπομνήματα και λεξικά.
 
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ανοικτή σε όσους έχουν ένα ακαδημαϊκό ενδιαφέροντα σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου. Η εγγραφή είναι δωρεάν και περιλαμβάνει μεσημεριανό και βραδινό γεύμα όλες τις μέρες του Συνεδρίου, καθώς και τις δεξιώσεις της έναρξης και της λήξης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: fragment@helit.duth.gr. Όσοι πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους μπορούν να συμμετέχουν σε ημερήσια εκδρομή στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 με ένα επιπρόσθετο κόστος.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου, το πρόγραμμα και τη διαδικασία εγγραφής μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας: http://fragment-el.blogspot.com.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               870 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας