e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Νοέμβριος 2007 - 3o 'Αλλα Τεύχη

Ειδική Αγωγή
 

Οι μαθησιακές δυσκολίες στο επίκεντρο

Πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη χρήση διερευνητικών - ανιχνευτικών εργαλείων των μαθησιακών δυσκολιών

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠΕΠΘ, με τίτλο «Κατασκευή και στάθμιση 12 διερευνητικών και ανιχνευτικών εργαλείων - κριτηρίων των μαθησιακών δυσκολιών», θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση 200 ατόμων στη χρήση των εν λόγω εργαλείων. Τα άτομα αυτά θα προέρχονται από το προσωπικό των Κέντρων Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ), των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ), και των σχολείων της γενικής και ειδικής εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Σκοπός
 
Σκοπός του εν λόγω έργου είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δοκιμαστική εφαρμογή και η στάθμιση σε αντιπροσωπευτικό ελληνικό μαθητικό πληθυσμό 12 εργαλείων (τεστ) για τη συστηματική διερεύνηση ή και ανίχνευση των μαθησιακών δυσκολιών.
 
Τα 12 εργαλεία που θα κατασκευαστούν και θα σταθμιστούν θα είναι συστοιχίες δοκιμασιών ενδο-ατομικής αξιολόγησης, για την έγκαιρη και συστηματική ανίχνευση και διαγνωστική αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών των μαθητών. Το καθένα από αυτά θα καλύπτει και θα απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο εύρος ηλικίας, που θα εντοπίζεται μεταξύ της προσχολικής και εφηβικής ηλικίας. Τα εργαλεία αυτά, σε μορφή ψυχομετρικών κλιμάκων, θα αξιολογούν το επίπεδο και το ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συνδέονται με τη μάθηση και τις δυσκολίες της, θα δίνουν μια αναλυτική εικόνα της κατάστασης του παιδιού σε βασικούς τομείς της ανάπτυξης και θα αποσκοπούν στην ανάδειξη, στον εντοπισμό και στον προσδιορισμό των αδυναμιών και ελλειμματικών παραγόντων, που θεωρούνται ότι συνδέονται με τις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού.
 
Με τέτοιου είδους ενδο-ατομική αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών θα αναδεικνύεται το ψυχοπαιδαγωγικό διαγνωστικό πλαίσιο, το οποίο θα καθιστά δυνατή την οργάνωση και εφαρμογή εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέμβασης τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Επιπλέον, ένας από τους κύριους σκοπούς του έργου είναι και η επιμόρφωση 200 στελεχών, που θα επιλεγούν από τις ειδικότητες εκείνες που σχετίζονται άμεσα με τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και τη φύση των εργαλείων του παρόντος έργου. Ειδικότερα - και σε σχέση με τη φύση των εργαλείων - τα προς επιμόρφωση άτομα θα μπορούν να επιλεγούν από τις ειδικότητες του ψυχολόγου, ειδικού παιδαγωγού, λογοθεραπευτή και εκπαιδευτικού και θα είναι δυνατόν να προέρχονται από εκείνα που υπηρετούν στα ΚΔΑΥ, στις ΣΜΕΑ καθώς και στην ειδική και γενική εκπαίδευση: προσχολική, Α/θμια και Β/θμια. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, η κατοχή πτυχίου ειδικής αγωγής ή πιστοποιητικού ετήσιας εξειδίκευσης στις μαθησιακές δυσκολίες ή μεταπτυχιακού ειδικής αγωγής ή μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή ή άλλου σχετικού τίτλου αποτελεί σημαντικό κριτήριο στη διαδικασία επιλογής.
 
Πρόγραμμα επιμόρφωσης
 
Η επιμόρφωση των 200 ατόμων θα πραγματοποιηθεί σε 2 σεμινάρια των 100 ατόμων το καθένα, τα οποία θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα στην Αθήνα από 26 Φεβρουαρίου ως 2 Μαρτίου 2008, και στη Θεσσαλονίκη από 11 ως 16 Μαρτίου 2008. Τα έξοδα μετακίνησης όσων θα συμμετάσχουν, από και προς τον τόπο υπηρεσίας τους - κατοικίας τους καθώς και τα έξοδα φιλοξενίας τους στο ξενοδοχείο: διαμονή σε δίκλινα δωμάτια με πλήρη διατροφή και καφέ/αναψυκτικά στα διαλείμματα, θα βαρύνουν το πρόγραμμα της επιμόρφωσης.
 
Η ενημέρωση - κατάρτιση θα είναι θεωρητική. Η επιμόρφωση θα αναφέρεται στη φύση, το επιστημονικό υπόβαθρο, τη χρησιμότητα και τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης του καθενός από τα 12 διερευνητικά - ανιχνευτικά εργαλεία των μαθησιακών δυσκολιών που θα αναπτυχθούν, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή αξιοποίηση και λειτουργία των εργαλείων. και πρακτική για το κάθε εργαλείο και θα γίνεται από μέλη της επιστημονικής ομάδας του Υπο-έργου που κατασκεύασε και στάθμισε το αντίστοιχο εργαλείο και ανέπτυξε το συνοδευτικό υλικό
 
Αιτήσεις
 
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω επιμόρφωση θα πρέπει εμπρόθεσμα να υποβάλουν αίτηση, σύντομο βιογραφικό σημείωμα - μόνο 1 σελίδα - και φωτοαντίγραφα των πιστοποιητικών εξειδίκευσης στις μαθησιακές δυσκολίες ή την ειδική αγωγή (αυτό αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς). Η υποβολή της αίτησης με τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά θα πρέπει να γίνει προς: Τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Έργου, Καθηγητή κ. Κων/νο Δ. Πόρποδα, (για την επιμόρφωση στα 12 Τεστ), Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τομέα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστημιούπολη, 26500 ΠΑΤΡΑ. Η καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή (και όχι για την αποστολή) της αίτησης με τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά, είναι η Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007.
 
Αίτηση (μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά που προαναφέρθηκαν) μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι με την ειδικότητα του ψυχολόγου (ή κλινικού γλωσσολόγου ή ψυχογλωσσολόγου), ειδικού παιδαγωγού, λογοθεραπευτή και εκπαιδευτικού (εξειδικευμένου στις μαθησιακές δυσκολίες ή την ειδική αγωγή) που στελεχώνουν τα ΚΔΑΥ, τις ΣΜΕΑ, τα τμήματα ένταξης καθώς και την ειδική και γενική εκπαίδευση (προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).
 
Σε περίπτωση περισσότερων αιτήσεων από τις προβλεπόμενες (100) θέσεις κάθε σεμιναρίου και εάν, με βάση τα προαναφερθέντα, δεν θα είναι αντικειμενικώς δυνατή ή εύκολη η διαβάθμιση των αιτήσεων, τότε προκειμένου να αποφευχθούν ακούσια λάθη, θα διενεργηθεί δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση ενώπιον τριμελούς επιτροπής του έργου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης, για το σεμινάριο θα κληρωθεί και ένας αριθμός αναπληρωματικών, οι οποίοι, με σειρά προτεραιότητας, θα αντικαταστήσουν (χωρίς άλλη προειδοποίηση) όσους από τους επιλεγέντες δεν προσέλθουν στην προσδιορισμένη ώρα προσέλευσης για την εγγραφή. Τα ονόματα όσων επιλεγούν να παρακολουθήσουν το κάθε σεμινάριο επιμόρφωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (μαζί με τους αναπληρωματικούς) θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου των σεμιναρίων στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.elemedu.upatras.gr/tests-madyskolies. Η ανακοίνωση των ονομάτων υπολογίζεται να γίνει προς το τέλος Ιανουαρίου 2008

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας