e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2008 - 11o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Πρώτο βραβείο για την «ΠΝΥΚΑ» σε διαγωνισμό e-Voting!

Σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση για το ΕΑ ΙΤΥ
  
Ποιος είπε ότι η άμεση δημοκρατία αρχίζει και τελειώνει στις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου στο λόφο της Πνύκας στην αρχαία Αθήνα; Ο Τομέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) της Πάτρας σε συνεργασία με την εταιρία EXPERTNET- Προηγμένες Εφαρμογές A.E. δημιούργησε το σύστημα υποστήριξης ηλεκτρονικών ψηφοφοριών «ΠΝΥΚΑ». Στην τελική φάση του διαγωνισμού e-voting που διοργάνωσε το Competence Center for Electronic Voting and Participation στις 6 Αυγούστου 2008 στην Αυστρία, το σύστημα ΠΝΥΚΑ απέσπασε το 1ο βραβείο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η σύγχρονη «Πνύκα» υποστηρίζει όλα τα στάδια μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως εγγραφή, πιστοποίηση, υποβολή ψήφου, καταμέτρηση αποτελεσμάτων και επαλήθευση. Ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως πλήρως κατανεμημένη αρχιτεκτονική, ομομορφική κρυπτογράφηση κατωφλίου, συσκευές υλικού για την αποθήκευση των κλειδιών και έχει αναπτυχθεί εξ  ολοκλήρου με εργαλεία ανοικτού κώδικα. Μπορεί δε να παραμετροποιηθεί για να υποστηρίξει διαφορετικές μορφές ψηφοφορίας, από απλές διαδικασίες έκφρασης γνώμης μέχρι εκλογές και δημοψηφίσματα μεγάλης κλίμακας.
 
Τον Ιούνιο 2008 το σύστημα ΠΝΥΚΑ συμμετείχε στο διαγωνισμό e-voting που διοργάνωσε το Competence Center for Electronic Voting and Participation, με χορηγό τον αυστριακό οργανισμό Internet Foundation Austria (IFA). Ο διαγωνισμός αφορούσε σε μη εμπορικά διαδικτυακά συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που έχουν αναπτυχθεί εξ  ολοκλήρου με εργαλεία ανοικτού κώδικα και είναι ο 1ος που διενεργείται για συστήματα e-voting στην Ευρώπη. Τον Ιούλιο 2008 γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από πενταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με το οποία το σύστημα ΠΝΥΚΑ μπήκε στην τελική τριάδα μαζί με δύο άλλα τα οποία αναπτύχθηκαν από μια αυστριακή και μια γερμανική ομάδα αντίστοιχα.
 
Τα τρία συστήματα παρουσιάστηκαν στις 6 Αυγούστου 2008 στο Bregenz της Aυστρίας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου στο e-Voting (http://www.e-voting.cc/topics/conference2008/). Έγινε επίσης επίδειξη μιας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ακολούθησε ανοικτή συνεδρία ερωτήσεων– απαντήσεων ενώπιον της επιτροπής. Η διαδικασία της τελικής αξιολόγησης ανέδειξε το σύστημα ΠΝΥΚΑ νικητή του διαγωνισμού και η νίκη συνοδεύτηκε με χρηματικό έπαθλο 3000€.
 
Βασικοί συντελεστές της επιτυχίας αυτής ήταν ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΑΙΤΥ κ. Π. Σπυράκης, που ήταν και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, τα στελέχη του Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΑΙΤΥ, κ.κ. Χ. Μανωλόπουλος και Δ. Σοφοτάσιος, καθώς και ο επ. καθηγητής κ. Ι. Σταματίου, στέλεχος του Τομέα Ασφάλειας του ΕΑΙΤΥ, οι μηχανικοί ανάπτυξης του Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.κ. Α. Παναγιωτάκη, Π. Νάκου, Δ. Σαλούρος, Γ. Αβραμίδης και ο Α. Τατάκης από την ΕΧPERTNET.
 
Η σπουδαία αυτή διάκριση αποδεικνύει και την ουσιαστική συμβολή του ελληνικού ερευνητικού δυναμικού στην ανάπτυξη καινοτομίας και στην προώθηση της έρευνας που συντελείται σε διεθνές επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι στο ζήτημα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας η έρευνα έχει κάνει σημαντικά βήματα. Συγκεκριμένα, οι εφαρμογές και τα διαθέσιμα εργαλεία της ηλεκτρονικής δημοκρατίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  • Ανταλλαγή μηνυμάτων και διεξαγωγή συζητήσεων μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια (e-mails, chat, podcasting, wikis, fora κλπ.). H επικοινωνία συνήθως γίνεται μέσα από ένα δικτυακό τόπο και μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και την on-line παρακολούθηση συνεδριάσεων επιτροπών και συμβουλίων όπου ο πολίτης έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.
  • Ηλεκτρονικές Δημοσκοπήσεις (e-Polls) που βασίζονται στη χρήση on-line ερωτηματολογίων για τη διερεύνηση απόψεων και στάσεων των πολιτών σε θέματα που το κράτος ή μια δημοτική αρχή θεωρεί σημαντικά.
  • Ηλεκτρονικά Συλλογικά Αιτήματα (e-Petitions) που δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν συλλογικά τα αιτήματά τους. Στηρίζεται στη γνωστή διαδικασία συλλογής υπογραφών για την προτροπή των φορέων άσκησης πολιτικής, αλλά πιθανώς και άλλων, για τη λήψη μέτρων σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Ηλεκτρονικές Διαβουλεύσεις (e-Consultations) οι οποίες συνδυάζουν πρακτικές από τις προηγούμενες εφαρμογές, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
Βασικός πυλώνας, βέβαια, για την εφαρμογή ενός μοντέλου ηλεκτρονικής δημοκρατίας είναι η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία (e-voting) αναφέρεται στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στα οποία περιλαμβάνονται συστήματα υπολογιστών, δίκτυα επικοινωνίας, ειδικός ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ. Μπορεί ως διαδικασία να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς και σε διαφορετική κλίμακα, τα αποτελέσματά της δε μπορεί να είναι δεσμευτικά, ή να έχουν ένα γενικότερο πληροφοριακό χαρακτήρα για τη λήψη αποφάσεων. Μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αλλά και ευρύτερα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, ο πολίτης αποκτά μια νέα ταυτότητα, αυτή του ηλεκτρονικού πολίτη (e-citizen) με την οποία έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του με πιο άμεσο και ενεργό τρόπο, καθώς επίσης να ασκήσει κριτική και να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής, γνωστός με τον όρο ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy), μπορεί ίσως να είναι και μια απάντηση στο συζητούμενο «έλλειμμα δημοκρατίας» και στη συνακόλουθη πολιτική απάθεια που παρατηρούνται στις σύγχρονες κοινωνίες.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας