e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αύγουστος 2008 - 10o 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Γέφυρα επικοινωνίας Βοστώνης και Ναυπλίου!

 Διεθνές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard
 
«Σας καλωσορίζουμε στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard». Η φράση αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου και μοιάζει εξωπραγματική. Κι όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινή. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ αποφάσισε να ιδρύσει το πρώτο διεθνές Κέντρο του Πανεπιστημίου στην Ηπειρωτική Ευρώπη και επέλεξε για το σκοπό αυτό, την πόλη του Ναυπλίου.

Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Harvard στεγάζεται σε ένα πραγματικά υπέροχο νεοκλασικό κτήριο, το Μέγαρο Ιατρού που έχει παλαιότερα λειτουργήσει ως Δημαρχείο της πόλης. Η αποκατάστασή του δε περατώθηκε το Φεβρουάριο του 2007 και είναι πλήρως εξοπλισμένο με την πιο εξελιγμένη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία διατίθεται για τη μελέτη τόσο του αρχαιολογικού υλικού όσο και του πνευματικού πλούτου του ελληνικού κόσμου. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (CHS) Ναυπλίου ιδρύεται στην πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους και σκοπό έχει τη μεταλαμπάδευση του εκπαιδευτικού του πλούτου σε όσους διψούν για γνώση. Αποτελεί δε το μοναδικό κόμβο, τον οποίο διαθέτει στην Ευρώπη το διεθνές δίκτυο ερευνητικών κέντρων του Πανεπιστημίου Harvard. Το παράρτημα του Ναυπλίου, που λειτουργεί ως υποδοχέας του τεχνολογικού εξοπλισμού του αμερικανικού κέντρου, διαθέτει την πιο σύγχρονη ψηφιακή βιβλιοθήκη και άριστη υποδομή τηλεδιάσκεψης, δημιουργώντας στην Ελλάδα ένα νέο φορέα πολιτισμού.
 
Στα εγκαίνια του σημαντικού αυτού Πολιτιστικού Κέντρου που έλαβαν χώρα στις 29 Ιουνίου 2008, παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ο οποίος καλωσόρισε «τη δημιουργία του μοναδικού αυτού κόμβου του Harvard στην Ευρώπη, σε αυτή την ιδιαίτερη γωνιά της πατρίδας μας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας από καθαρά εκπαιδευτική άποψη». Όπως τόνισε, «στόχος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είναι να καταστεί τόπος συνάντησης των ανθρώπων για την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, κατά το πρότυπο της Αγοράς της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.».
 
Το Κέντρο διαθέτει TLG - Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας, ο οποίος περιλαμβάνει διαδικτυακό αρχείο, που περιέχει όλα τα κείμενα -11.000- τα οποία έχουν γραφεί στην ελληνική γλώσσα από την εποχή της Γραμμικής Β ως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ακόμη, περιλαμβάνει τράπεζα δεδομένων με χάρτες της Ελλάδας, λεξικό αρχαιοελληνικό-αγγλικό, αρχείο εικονογραφίας, αρχείο ελλήνων και λατίνων συγγραφέων με αγγλικές μεταφράσεις, άρθρα και βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα για την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Το Κέντρο διαθέτει επίσης τη Σούδα online, το σημαντικό βυζαντινό εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 10ου αιώνα, ενώ έχει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κέντρου στην Ουάσινγκτον που αποτελείται από 53.000 τόμους, αλλά και σε όλο το εύρος των βιβλιοθηκών του Harvard. Η θέση του Κέντρου είναι στρατηγική, από άποψη καθαρά εκπαιδευτική. Χάρη στη γειτνίασή του με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (Μυκήνες, Μυστράς, Ολυμπία κ.ά.) και της Στερεάς Ελλάδας (Δελφοί), θα διευκολύνει τους αμερικανούς σπουδαστές-επισκέπτες του.
 
Οι κύριοι στόχοι του, μεταξύ άλλων, είναι:
  • Να προσφέρει σε ερευνητές στην Ελλάδα τεχνολογική υποστήριξη για την έρευνά τους και ιδιαίτερα διαδικτυακή πρόσβαση στο πλέγμα των βιβλιοθηκών του Harvard, καθώς και σε άλλες τράπεζες δεδομένων.
  • Να οργανώνει επιμορφωτικές εκδηλώσεις, που θα απευθύνονται σε μελετητές και στην κοινωνία της Αργολίδας, όπως σεμινάρια, διαλέξεις και ολιγοήμερα συνέδρια πάνω σε επιστημονικά θέματα, που ενδιαφέρουν τους ερευνητές του Κέντρου, αλλά και την τοπική κοινωνία.
  • Να εφαρμόζει και να αναπτύσσει εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα για τους αποφοίτους του Harvard και για τους φοιτητές «διά βίου εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου. Και οι δύο κατηγορίες σπουδαστών έρχονται τακτικά στην Ελλάδα, για να μελετήσουν επιτόπου όχι μόνο τις αρχαιότητες, αλλά και τη σύγχρονη Ελλάδα.
  • Να υποβοηθά τις ερευνητικές δραστηριότητες του ετήσιου προγράμματος θερινών σπουδών (Harvard Summer School) στην Ολυμπία, που αφορά σε ένα πρωτοποριακό διακλαδικό προπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Σημειωτέον ότι κάθε χρόνο το πρόγραμμα της Ολυμπίας προσφέρει μια υποτροφία ύψους $7.000 σε έλληνα φοιτητή ή φοιτήτρια.
  • Να συνεχίσει το θερινό πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Summer Internship Program), το οποίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Harvard.
  • Να βοηθήσει τεχνολογικά αρχαιολόγους, Έλληνες και μη, λόγω των δυνατοτήτων του στην ψηφιακή αρχαιολογία.
  • Να πρωτοστατήσει στη φωτογράφιση και ψηφιοποίηση χειρογράφων, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο επισκέπτης του Κέντρου του Πανεπιστημίου Harvard, ερευνητής, απόφοιτος ή φοιτητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος, θα έχει τη δυνατότητα διαδικτυακής πρόσβασης, μέσω του πλέγματος βιβλιοθηκών του Harvard, σε ποικίλο μαθησιακό υλικό του ελληνικού πνευματικού πολιτισμού. Θα μπορεί να παρακολουθήσει εκδηλώσεις και επιμορφωτικά προγράμματα, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του σε θέματα της αρχαιότητας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου θα διευκολύνει σημαντικά το έργο ερευνητών και αρχαιολόγων, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα πλοήγησης σε μια πλειάδα από τράπεζες δεδομένων με αρχειακό υλικό, χάρτες, άρθρα, βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, καθώς και εικονογραφίες.
 
Το εν λόγω Κέντρο, φυσικά, δεν προσφέρει τίτλους σπουδών. Προσφέρει, όμως, στους φοιτητές του Harvard μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και ανθρωπολογίας και πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Πανεμιστημίου Harvard, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ναυπλίου. Είναι το μόνο μέρος στον κόσμο εκτός Βοστώνης, όπου βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου, που δίδεται μια τέτοια ευκαιρία η οποία τιμά την Ελλάδα διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, ο κ. Ταλιαδούρος χαιρέτισε με ενθουσιασμό την ενέργεια αυτή του Πανεμιστημίου Harvard, «που προάγει τον πολιτισμό, ανοίγει διόδους επικοινωνίας και ευνοεί την ανταλλαγή πνευματικών εμπειριών».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας