e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος 2009 - 16ο 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Ένα ασφαλές διαδίκτυο για όλους

Ημερίδα για την Ψηφιακή Ασφάλεια στη Ρόδο
 
Η «Ομάδα Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια» (Digital Awareness and Response to Threats-DART) της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχοντας ως στόχο τη διάδοση της πληροφορικής παιδείας και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «Ένα Ασφαλές Διαδίκτυο για Εμάς και τα Παιδιά μας», που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στις 20 Νοεμβρίου 2008 στη Ρόδο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από τη χρήση του Διαδικτύου και να παρουσιαστούν χρήσιμα εργαλεία, που επιτρέπουν την ασφαλή του χρήση. Η προσπάθεια αυτή εν γένει αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού των χρηστών στα νέα μέσα, στην ένωση των δυνάμεων των αρμόδιων φορέων, στο συντονισμό των μηνυμάτων και των αντίστοιχων δράσεων, καθώς και στη γνωστοποίηση στους πολίτες του γρήγορου internet με παράλληλη ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης τους σε αυτό.
 
Υπήρξαν παρουσιάσεις μέσω των οποίων οι μαθητές έλαβαν πρακτικές συμβουλές ασφάλειας για το Διαδίκτυο και έγιναν αναφορές στα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social networking websites), όπως τα facebook, Hi5, Myspace, Instant Messengers κλπ. Παράλληλα, οι γονείς είχαν την ευκαιρία να πλοηγηθούν στις δημοφιλέστερες ηλεκτρονικές σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους και να ενημερωθούν με απλό και πρακτικό τρόπο για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον ψηφιακό τους κόσμο.
 
Η ομάδα ενημέρωσε τους καθηγητές και τους μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου, αλλά και της Γ' Γυμνασίου και ακολούθησε επιμορφωτική ενημέρωση στους γονείς των μαθητών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της παρουσίασης είχε ως εξής: στην Αίθουσα Ροδίνη οι παρουσιάσεις/εισηγήσεις που έλαβαν χώρα ήταν από τους κ.κ. Κ. Λογοθέτη, Εκπρόσωπο της Microsoft, κ. Β. Διονά, Διευθυντή Επικοινωνίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ECDL Ελλάς, Κ. Κωσταλία, Υπεύθυνο ΠΛΗΝΕΤ Νότιας Δωδεκανήσου και Γ. Βαλκανά, Σύμβουλο Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού. Οι ενότητες που αναλύθηκαν ήταν:
  • Γνωρίζοντας το Διαδίκτυο, Δυνατότητες – Οφέλη
  • Τι κίνδυνοι υπάρχουν στο Διαδίκτυο-Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν
  • Η ασφάλεια του παιδιού στο Διαδίκτυο από το σπίτι και από το σχολείο
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες και χρήσιμες ηλεκτρονικές σελίδες που έχουν υλοποιηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συμπερασματικά, η εξοικείωση των πολιτών με τις Νέες Τεχνολογίες και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους θα απελευθερώσει δημιουργικές και επιστημονικές δυνάμεις και θα δώσει ώθηση στην ψηφιακή Ελλάδα.
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της «Ομάδας Δράσης για την Ψηφιακή Ασφάλεια»: http://www.dart.gov.gr/

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας