e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Απρίλιος 2008 - 7o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Η τεχνολογία στα Δημοτικά Σχολεία

Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008 με αφορμή τη διανομή έξι τίτλων εκπαιδευτικού λογισμικού στα Δημοτικά Σχολεία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας ημερίδα, που αφορούσε στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν σχολικοί σύμβουλοι Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και Δ.Ε. με αρμοδιότητα στην Π.Ε. και εκπρόσωποι από κάθε Δ/νση και Γραφείο Π.Ε. Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση και ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.
 
Η ημερίδα καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τοπικό σταθμό 4ε της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και μεταδόθηκε στις 19, 21 και 26 Ιανουαρίου 2008.
 
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εκπροσωπήθηκε από τον κ. Παναγιώτη Τζουνάκη, τεχνικό υπεύθυνο του ΠΣΔ στην περιοχή ευθύνης του ΑΠΘ και τον κ. Δημήτριο Ζαχαρόπουλο, υπεύθυνο εξυπηρέτησης χρηστών και ασφάλειας ΠΣΔ στην περιοχή ευθύνης του ΑΠΘ. Το υλικό της ημερίδας έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες:
Την ημερίδα ξεκίνησε ο Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Καρατάσιος παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της περιφερειακής διεύθυνσης και θέτοντας τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των ΤΠΕ. Στην εισήγηση έγινε μια αποτίμηση των προϋποθέσεων αξιοποίησης των (Τ.Π.Ε.) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (υπολογιστικές και δικτυακές υποδομές, εκπαιδευτικό λογισμικό, τεχνική υποστήριξη, τηλεματικές υπηρεσίες υποστήριξης των εκπαιδευτικών), με αναφορές σε αντίστοιχες πρακτικές χωρών του εξωτερικού. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στον καθοριστικό παράγοντα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Έγιναν αναφορές και κατατίθενται προτάσεις με βάση τα τρέχοντα έργα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του ΥπΕΠΘ και την διεθνή πρακτική.
 
Στη συνέχεια ο κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Α΄ Θεσ/νίκης & Χαλκιδικής, έκανε την κύρια εισήγησή του με θέμα «Παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην Π.Ε., Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. Πληροφορικής, Προβλήματα εφαρμογής, Η Πληροφορική στο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο». Η εισήγηση ανέδειξε την παιδαγωγική και διδακτική αξία των ΤΠΕ, ως μέσου διερευνητικής και βιωματικής μάθησης και ως πλατφόρμα για ομαδοσυνεργατική προσέγγιση με την μέθοδο project. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στα ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ στην ΠΕ και συζητήθηκαν τα προβλήματα εφαρμογής τα οποία παρατηρήθηκαν σε σχολικές μονάδες ΠΕ. Σημειώνεται ότι η εισήγηση επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στο πρωϊνό πρόγραμμα του Δημοτικού σχολείου και έτσι διευκρινίσθηκε ότι η κοινώς επικρατούσα άποψη - ότι οι ΤΠΕ αξιοποιούνται στην ΠΕ μόνο στο Ολοήμερο σχολείο- είναι λανθασμένη.
 
Η επόμενη ενότητα αφορούσε στις υπηρεσίες που παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο πρώτος ομιλητής κ. Παναγιώτης Τζουνάκης αρχικά ενημέρωσε για τα έργα σύνδεσης σχολικών μονάδων ΠΕ με τεχνολογία ADSL και τα μητροπολιτικά δίκτυα οπτικών ινών των ΟΤΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη (μέσω των Προσκλήσεων Π105 και Π93 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚτΠ). Κατόπιν η ομιλία επικεντρώθηκε στην παρουσίαση Μηχανισμών Τεχνικής Υποστήριξης των συστημάτων ΤΠΕ που διαθέτουν οι σχολικές και διοικητικές μονάδες του Υπουργείου αλλά και στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Παρουσιάστηκαν οι δύο άξονες υποστήριξης, δηλ. α) τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ που είναι δομές του Υπουργείου Παιδείας με εκπαιδευμένα στελέχη τα οποία λύνουν προβλήματα εξοπλισμού ΤΠΕ απομακρυσμένα και με επιτόπου επισκέψεις και β) η εξυπηρέτηση χρηστών του ΠΣΔ (helpdesk) που λειτουργεί μέσω των Φορέων Υλοποίησης (ΦΥ) κυρίως λύνει προβλήματα και δέχεται αιτήματα σχετικά με τις υπηρεσίες του ΠΣΔ. Όλες οι μονάδες ΠΕ και ΔΕ μπορούν να απευθύνονται είτε στο οικείο ΚΕΠΛΗΝΕΤ ή στο helpdesk του ΠΣΔ για την εξυπηρέτησή τους.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος παρουσίασε γενικά τις υπηρεσίες του ΠΣΔ επικεντρώνοντας σε θέματα χρήσης του Διαδικτύου με ασφάλεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υπηρεσία ελέγχου περιεχομένου (web filtering) εξηγώντας τη λειτουργία της. Επισημάνθηκε ότι η υπηρεσία αυτή λειτουργεί μόνο εντός ΠΣΔ και ότι οι μαθητές απ’ το σπίτι δεν έχουν τέτοιους ελέγχους. Τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση των γονέων σχετικά με την ορθή χρήση και τους κινδύνους που κρύβονται στο Διαδίκτυο το οποίο δεν πρέπει να «δαιμονοποιείται» αλλά να θεωρείται ως ένα εργαλείο πρόσβασης σε πηγές γνώσης το οποίο είναι για όλους. Με σωστή καθοδήγηση, οι μαθητές θα μπορούν ν’ αποφεύγουν τις κακοτοπιές του Διαδικτύου και ν’ αποκτήσουν πολλές γνώσεις και εμπειρίες.
 
Οι επόμενες ενότητες παρουσίασαν ψηφιακό εκπαιδευτικό λογισμικό που υπάρχει στο www.e-yliko.sch.gr ειδικά για την ΠΕ το οποίο έχει πιστοποιηθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
 
Δείτε τι κάνει το Π.Σ.Δ για την ασφάλεια των μαθητών στο σύνδεσμο www.sch.gr/safe.
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας