e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - 20ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού

Η λαογραφία στη νέα ψηφιακή εποχή
                      
Τα αποτελέσματα του Έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού» παρουσίασε το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ομιλίες με θέμα την ψηφιακή δημιουργία στην Ελλάδα, την ψηφιοποίηση αρχείων χειρογράφων, φωτογραφιών και μουσικού υλικού του ΚΕΕΛ, την ανάπτυξη της εφαρμογής τεκμηρίωσης και διαχείρισης του ψηφιοποιημένου υλικού, τις ψηφιακές εφαρμογές και τα πολυμέσα στην υπηρεσία των εκθέσεων, καθώς και τις μουσικές καταγραφές του Αρχείου Εθνικής Μουσικής Συλλογής και την αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρουσιάστηκε, επίσης, η δικτυακή πύλη (portal) του Κέντρου Λαογραφίας, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ψηφιοποίηση, δημιουργία πολιτιστικού αποθέματος. Η επόμενη μέρα».

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, δίνοντας το στίγμα της συγκρότησης και ανάπτυξης της ελληνικής λαογραφίας. «Η έννοια του λαού», τόνισε η κ. Γκοτσοπούλου, «μπήκε στο στόχαστρο πολλών ιδεολογικών διενέξεων. Η ελληνική λαογραφία γεννήθηκε και απέκτησε εθνοκεντρικό χαρακτήρα εξαιτίας των απόψεων και ισχυρισμών του Fallmerayer για την καταγωγή του ελληνικού πολιτισμού. την αρχή για λόγους πατριωτικούς, και αργότερα για καθαρά επιστημονικούς, η επίθεση αυτή αποτέλεσε πρόκληση στη συνείδηση των πνευματικά προικισμένων Ελλήνων και Φιλελλήνων, όπως π.χ. του Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου και του Κων/νου Παπαρηγόπουλου, των οποίων το ενδιαφέρον για τον ελληνικό λαό και την εθνική του υπόσταση έφερε στο φως τα πρώτα λαογραφικά στοιχεία του ελληνικού έθνους».
 
Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ συνεχίζοντας την ομιλία της αναφέρθηκε στο Νικόλαο Πολίτη, στο πολυσύνθετο έργο και την πολύπλευρη προσωπικότητά του, τονίζοντας ότι «συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση μιας πολυσυζητημένης εθνικής ιδεολογίας, εδραιώνοντας παράλληλα στην Ελλάδα, την επιστήμη της Λαογραφίας. Οι συνεχιστές του έργου του, στενοί συνεργάτες και μαθητές του, Κυριακίδης και Μέγας, συστηματοποίησαν το αντικείμενο της επιστήμης με τη διαίρεση της λαογραφικής ύλης στις φυσικές, πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες του ανθρώπου».
 
Το «Λαογραφικόν Αρχείον» ιδρύθηκε το 1918 από το Νικόλαο Πολίτη, δίνοντας τεράστια ώθηση στην επιστήμη της λαογραφίας στη χώρα μας, συλλέγοντας σπάνιο και πλούσιο πρωτογενές υλικό. Πρώτος Διευθυντής του Αρχείου υπήρξε ο Στίλπων Κυριακίδης. Το 1926 το «Λαογραφικόν Αρχείον» και η Εθνική Μουσική Συλλογή, που ιδρύθηκε το 1914, υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1966 το «Λαογραφικόν Αρχείον» μετονομάσθηκε σε Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας. Από το 1996 και εξής με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΠΕΑΕΚ, Κοινωνία της Πληροφορίας, Culture 2000, κ.ά.) εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας του και ψηφιοποιεί το πλούσιο αρχειακό υλικό του.
 
Εξηγώντας τη σημασία του έργου, που ολοκληρώθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και παρουσιάστηκε στις 3 Απριλίου 2009, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ τόνισε ότι «θα δοθεί η δυνατότητα στο Κέντρο να συντηρήσει αποτελεσματικά το πολύτιμο υλικό του (πάνω από 1 εκατομμύριο τεκμήρια, καθώς και το σύνολο των εκδόσεών του) και να λειτουργήσει ως παγκόσμιος πρεσβευτής του Ελληνισμού μέσω του κόμβου, αλλά και μέσω των επαφών του με διεθνή ιδρύματα και φορείς, όπως π.χ. η πρόσφατη συνεργασία με το ‘Μουσείο των Πολιτισμών της Ευρώπης’ της Μασσαλίας ή η διοργάνωση του 15ου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής αφηγηματολογικής Έρευνας τον Ιούνιο στην Αθήνα».
 
Ταυτόχρονα με το εκπαιδευτικό λογισμικό, το Κέντρο μπορεί πλέον να λειτουργεί παιδευτικά προς κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και άλλο επισκέπτη, ενώ κομβικής σημασίας αποτελεί η δυνατότητα σύνδεσής του με εθνοτοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που αυτόματα το μετατρέπουν στον πιο αξιόπιστο φορέα έρευνας και βήμα θεωρητικού και μεθοδολογικού προβληματισμού, καθώς μέσω της διαδικτυακής πύλης εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο περιεχόμενο των συλλογών, στην επιστημονική επετηρίδα και στα δημοσιεύματά του.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               992 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας