e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Ένας άλλος αέρας πνέει και εμπνέει
 
Σύμφωνα με το άρθρο 27 της Oικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες.»

Από το 2008 η 27η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Στην Ελλάδα από το 2005 μέχρι και το 2007 γιορταζόταν η Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση στις 28 Μαρτίου και πολλοί θεατρόφιλοι τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό είχαν ανταποκριθεί με ενθουσιασμό σε αυτόν τον εορτασμό. Τώρα λόγω της παγκοσμιοποίησης γιορτάζουμε όλοι την ίδια μέρα.
  
Στο μήνυμά του ο κ. Dan Baron-Cohen, Πρόεδρος του IDEA για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση τονίζει:«.. Καθιερώνουμε σήμερα τη δική μας ημέρα της πολύμορφης και ιδιαίτερης συμβολής του Θεάτρου στην Εκπαίδευση, στην προσπάθειά μας για ανθρωπιστική παιδεία, διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειρήνη για όλο τον κόσμο, και ειδικότερα για τους νέους, τα παιδιά και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες που απειλούνται από τη βία». Και συνεχίζει:«Παρ’ όλο που εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι τέχνες πρέπει να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση, με στόχο αυτή να καλλιεργεί τα διαφορετικά είδη νοημοσύνης και την κοινωνική συνείδηση και να προετοιμάζει τους ανθρώπους για έναν κόσμο διαρκώς εξελισσόμενο, προσανατολισμένο στην τεχνολογία και βασισμένο στη γνώση, δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Σε πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου, οι τέχνες στην εκπαίδευση σταδιακά αντικαθίστανται από φορητούς υπολογιστές και βασικές δεξιότητες και παντού στον κόσμο, γονείς και εκπαιδευτικοί ακόμα θεωρούν τις τέχνες στο σχολείο, στην καλύτερη περίπτωση, περιττή πολυτέλεια και, στη χειρότερη, ανέφικτα για τους πολλούς ελιτίστικα προνόμια, που δεν έχουν σχέση με τη δική τους πραγματικότητα.
 
Ο εορτασμός αυτός αποτελεί έκφραση της ανάγκης όλων να αναδείξουμε την πολιτισμική δυναμική της εκπαίδευσης αλλά και την εκπαιδευτική δυναμική της Θεατρικής Τέχνης στο χώρο, όπου ο καθένας μας εργάζεται με παιδιά, με νέους αλλά και με ενήλικες. Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Cohen:«.. Το θέατρο στην Εκπαίδευση διαπαιδαγωγεί και μεταμορφώνει».
 
Η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός, γνωστή για την αγάπη της για στο παιδικό θέατρο κ. Ξένια Καλογεροπούλου έστειλε και εκείνη το δικό της μήνυμα:«Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση θα ήθελα να κάνω μια ευχή. Από δω και μπρος, όλοι μαζί, Θεατρίνοι που ανεβάζουμε παραστάσεις για παιδιά, Εκπαιδευτικοί κάθε κατηγορίας, αλλά και Δάσκαλοι Δράματος να συνεργαζόμαστε πιο ουσιαστικά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αξιοποιούμε ο ένας τη δουλειά του άλλου, διατηρώντας ανοιχτούς δρόμους από την παράσταση στο σχολείο, απ’ το σχολείο στο εργαστήρι και απ’ όλους μας προς τα παιδιά.»
 
Την ίδια ημέρα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση διοργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων για νέους και εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, η Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» συμμετέχοντας φέτος, προσέφερε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008 ανοιχτό μάθημα για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με θέμα «Η θεατρική Τέχνη στην Εκπαίδευση».
 
Αναλυτικά, παρουσιάστηκε διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «Ανακαλύπτω το θέατρο» που απευθυνόταν σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα αποτελείτο από προβολή slide show με θέμα την εξέλιξη του θεάτρου από τα χρόνια της αρχαιότητας έως τη δημιουργία των πρώτων κλειστών θεάτρων και συνοδεύθηκε από μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την τεχνική του Εκπαιδευτικού Δράματος. Η 2η ενότητα συμπεριλάμβανε  ανοιχτό μάθημα από την ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Ε. Δημοπούλου με θέμα τη δραματοποίηση και διδαχή, με ελκυστικό τρόπο, λογοτεχνικών κειμένων που εντάσσονται στην ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου.
  
Επίσης, τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου & Πατρών παρουσίασαν από κοινού την παράσταση: «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος» σε σκηνοθεσία του Δ. Αβδελιώδη, στο Θέατρο Βεάκη στην Αθήνα. Ακόμη, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την ίδρυσή του, οργάνωσε την ετήσια φθινοπωρινή ημερίδα του με γενικό τίτλο: «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2008: Θέατρο και Εκπαίδευση: το χθες, το σήμερα, το αύριο-εμπειρία και προοπτικές» στο Θέατρο Τέχνης. Η ημερίδα έκλεισε με την παράσταση «Αυτός που λέει ναι-Αυτός που λέει όχι», του Μ. Μπρεχτ από την ομάδα «18 μποφώρ» σε σκηνοθεσία της Ό. Λαζαρίδου.
 
Το Εθνικό Θέατρο ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση προσέφερε περιορισμένη δωρεάν είσοδο την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008, στις εξής παραστάσεις του: «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Ο. Σαίξπηρ στο Θέατρο Rex - Σκηνή «Μ. Κοτοπούλη, «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φ. Βέντεκιντ, στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας - Σκηνή Α και «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έ. Φον Χόρβατ στην Πειραιώς - Χώρος Η.
 
Αναφορικά με τις προσεχείς εκδηλώσεις, το Γραφείο Παιδείας-Νεολαίας-Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Δήμου Χολαργού με την υποστήριξη της Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στους τομείς του Θεάτρου και της Ρητορικής στην Εκπαίδευση με τίτλο: «Θέατρο και Ρητορική στην Εκπαίδευση: κοινοί στόχοι και οράματα» στις 20 Δεκεμβρίου 2008 στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Δημαρχείο Χολαργού.
 
Στόχος της ημερίδας ήταν η προώθηση της επιστημονικής έρευνας σχετικά με την ένταξη του Θεάτρου και της Ρητορικής στην εκπαίδευση και η ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των εκπαιδευτών θεάτρου και ρητορικής. Επιπλέον, η ημερίδα αποτέλεσε και την 1η συνάντηση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά στην Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση. Η Ένωση έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προαγωγή γενικά της Ρητορικής ως επιστήμης του «καλ?ς λέγειν», δηλαδή του λόγου που χαρακτηρίζεται από γραμματική, ορθότητα, αισθητική ομορφιά, ηθική αξία και πρακτική αποτελεσματικότητα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε κάθε ενδιαφερόμενο για το θέμα της και κυρίως σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και όλων των ειδικοτήτων, φοιτητές, καθώς και γονείς μαθητών και συμπεριλάμβανε εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια για το θέατρο και τη ρητορική στην εκπαίδευση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.theatroedu.gr


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας