e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Φεβρουάριος / Μάρτιος 2008 -6o 'Αλλα Τεύχη

Ευρωπαϊκά Θέματα
 

«Moving Young Minds 2008»

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο του Λονδίνου
  
Τα νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τις εφαρμογές τους στο χώρο της εκπαίδευσης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά και να αξιολογήσει το ΥΠΕΠΘ. Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά στο συνέδριο «Moving Young Minds 2008», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου 2008 στο Λονδίνο. Το «Moving Young Minds 2008» αποτελεί ετήσιο διεθνές συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται σε επίπεδο Υπουργών Παιδείας από το Υπουργείο για τα Παιδιά, τα Σχολεία και τις Οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σκοπός του είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος στην εκπαίδευση μεταξύ των χωρών, αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες. Είναι με άλλα λόγια ένα συνέδριο, το οποίο προωθεί την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών - κυρίως στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση - και προάγει την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των δασκάλων και των καθηγητών.

«Οι εκπαιδευτές», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης που συμμετείχε στο συνέδριο, «οφείλουν να αναπτύσσουν όχι μόνο την τεχνική δυνατότητα πρόσβασης στη νέα γενιά αλλά και την κριτική αντίληψη για να μπορεί το παιδί να φιλτράρει ποιες πληροφορίες θα αξιοποιεί από το διαδίκτυο. Εμείς βρισκόμαστε ως χώρα σε μία μεταβατική περίοδο εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανταλλάσσουμε τεχνογνωσίες, να βλέπουμε καινούριες ιδέες αλλά και νέες εφαρμογές, τις οποίες μπορούμε να ενσωματώσουμε στο ελληνικό σύστημα».
 
Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν πενήντα Υπουργοί Παιδείας από τριάντα χώρες. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές χώρες έχουν διαφορετικό Υπουργείο που ασχολείται με θέματα Γ/θμιας Εκπ/σης και άλλο για θέματα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης). Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρμόδιο για θέματα Γ/θμιας Εκπ/σης, Υφυπουργό Παιδείας της Βρετανίας, κ. Μπιλ Ράμελ. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συστηματική συνεργασία σε ζητήματα αξιολόγησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των δύο χωρών. «Η διαδικασία της αξιολόγησης», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, «είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα και είναι σωστό να βλέπουμε τι κάνουν και οι άλλες χώρες για να μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί προσαρμόζοντας τις αξιόλογες ιδέες άλλων χωρών στην ελληνική πραγματικότητα».
 
Το δεύτερο θέμα το οποίο έθεσε στο Βρετανό Υπουργό ο κ. Στυλιανίδης ήταν η προοπτική συνεργασίας μεταξύ των αρχών αξιολόγησης, ώστε το ΥΠΕΠΘ να μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα για την ποιότητα κάθε Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Βρετανία, που αναπτύσσει συστήματα franchising στην Ελλάδα. «Ενόψει της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας να ρυθμίσουμε αυτό το χαώδες πεδίο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε και από τη βρετανική Πολιτεία ποια από τα πανεπιστήμια τα οποία κάνουν παραρτήματα τέτοιων δομών στην Ελλάδα έχουν την απαιτούμενη ποιότητα και έγκριση της βρετανικής Πολιτείας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. «Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου, θέλουμε όμως, ως Υπουργείο Παιδείας να βάλουμε κανόνες ξεκάθαρους στον έλεγχο της ποιότητας σε αυτές τις δομές, που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες πριν από το Πανεπιστήμιο».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας