e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - 20ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Η συνεργασία στη Μεσόγειο μέσω Παιδείας

Αποστολή και ρόλος του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου
                     
Η Μεσόγειος ως χώρος γνώσης, ανταλλαγής και συνεργασίας, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, τη Δευτέρα 13 Απριλίου 2009. Αφορμή ήταν η συμπλήρωση 1 έτους από την ίδρυση του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Euro-Mediterranean University-EMUNI) με έδρα το Πιράν, στην ακτή της Αδριατικής, στη Σλοβενία.

Το Ευρω-Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι ένα ίδρυμα που σκοπό έχει να παράσχει υψηλής ποιότητας εκπ/ση, όπου οι ερευνητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο Γ/θμιας Εκπ/σης. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. ¶ρης Σπηλιωτόπουλος: «Η προσπάθεια του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που εντάσσεται στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, είναι μία προσπάθεια που θα επιτρέψει περισσότερη ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της γνώσης, της επιστήμης και της εξειδίκευσης μεταξύ των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο».
 
Ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη του νέου ιδρύματος έχει κάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρω-Mεσογειακό Πανεπιστήμιο, με την πρόσφατη ίδρυση του Κέντρου Ερευνας και Σπουδών για την Ανατολική Μεσόγειο (Centre de Recherche et d’ Etudes sur la Méditerrannée Orientale) με έδρα τη Ρόδο, όπου είναι και η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, αφού συνεχάρη την ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα, που είχε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας των Μεσογειακών Κρατών, με βάση την παιδεία. «Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει και δεν χωρίζει τους λαούς», τόνισε ο κ. ¶. Σπηλιωτόπουλος: «Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα κοινά μεσογειακά οράματα και οι κοινές ανησυχίες των μεσογειακών κρατών μας οδηγούν να αναπτύξουμε μια στενή και ουσιαστική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η αειφόρος ανάπτυξη και το περιβάλλον, η περιφερειακή και τοπική ασφάλεια, η μετανάστευση, ο πολιτισμός και η κοινωνία, η ανώτατη εκπαίδευση, οι επιστήμες και η έρευνα».
 
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε: «Σε αυτή την κατεύθυνση, η λειτουργία του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου ως δικτύου προώθησης της διδασκαλίας και της έρευνας μεταξύ των φορέων-εταίρων και των ήδη υφιστάμενων πανεπιστημίων της ευρωμεσογειακής περιοχής, συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός κοινού ευρωμεσογειακού χώρου ανώτατης παιδείας και εκπαίδευσης. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια διαπανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας, όπως αυτή προωθείται μέσω του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου».
 
«Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο και στον διεθνή πανεπιστημιακό χάρτη», δήλωσε στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιάννης Βαληνάκης: «Θα συνεχίσουμε τις εργώδεις προσπάθειες, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου και των εταίρων μας, προσβλέποντας στη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των Προγραμμάτων του Πόλου Ανατολικής Μεσογείου στη Ρόδο. Όπως αναδείξαμε μέσω της δημιουργίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη τις δυνατότητες της χώρας μας στα Βαλκάνια, έτσι μπορούμε να αναδείξουμε με τον Πόλο αυτόν τις δυνατότητές μας για πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου για φοιτητές από όλη τη Μεσόγειο στη Ρόδο».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               973 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας