e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούνιος 2009 - 19ο 'Αλλα Τεύχη

Υγεία
 

Ενημέρωση για τον ιό της γρίπης των χοίρων

Σε αναζήτηση εμβολίου οι επιστήμονες
 
Τις τελευταίες εβδομάδες οι περισσότεροι λάβαμε γνώση των περιστατικών του ιού της γρίπης των χοίρων, που εκδηλώθηκε σε περιοχές του Μεξικού και των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ανησυχητικό πρόβλημα.

Σε μια από τις τελευταίες του ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, καθώς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις.
            
Ωστόσο, επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία καλό είναι να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος έχει ταξιδέψει κατά το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2009 και μετά, σε περιοχές του Μεξικού, των Νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ ή σε χώρα που αποδεδειγμένα έχει εκδηλωθεί κρούσμα της γρίπης των χοίρων, θα πρέπει να επισκεφτεί Νοσηλευτικό Ίδρυμα, για να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.
       
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στον ιό της γρίπης των χοίρων, οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας των Δ/νσεων Εκπ/σης καλό θα είναι να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ και, σε συνεργασία με τους Δ/ντές των Δ/νσεων Εκπ/σης, να ενημερώνουν τις σχολικές μονάδες για τυχόν οδηγίες του Κέντρου, σχετικές με την εξέλιξη της νόσου και την πρόληψή της.
     
Εξάλλου, μετά από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, το Σάββατο 2 Μαΐου 2009, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, με αντικείμενο την ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου των χοίρων και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών, σχετικών κρουσμάτων, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκδόθηκε και απεστάλη σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία:
    
«Το ΥΠΕΠΘ, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σχετικά με το νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1 και μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), σχετικά με την εμφάνιση κρουσμάτων από το νέο αυτό ιό σε ανθρώπους, ενημερώνει την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τους γονείς τα ακόλουθα:
    
Ο νέος ιός γρίπης Α/Η1Ν1, που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Επίσης, είναι πλέον βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
     
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ενώ σπανιότερα ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό.
      
Οι άνθρωποι μολύνονται από τον νέο ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουμπούν και, στη συνέχεια, ακουμπούν τη μύτη ή το στόμα τους.
               
Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Αυτές είναι και οι τρέχουσες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Επιπλέον το μαγείρεμα στους 70ο C σκοτώνει τον ιό, πράγμα που συμβαίνει και για τους άλλους ιούς και βακτήρια.
         
Το ήδη υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη δε φαίνεται να προστατεύει από νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην παρούσα φάση, η παράλληλη προστασία από το υπάρχον εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Πρέπει να διεξαχθούν οι σχετικές επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθεί ή να αποκλειστεί κάτι τέτοιο. Αυτές οι μελέτες έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Επιπλέον, για άτομα που ταξιδεύουν σε περιοχές που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνιστάται το εποχικό εμβόλιο για προστασία κυρίως από το εποχικό στέλεχος.
     
Σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των διεθνών οργανισμών, συνιστάται τα άτομα που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχή μετάδοση του νέου ιού γρίπης Α/Η1Ν1 να αποφύγουν να ταξιδέψουν εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όσοι παρ’ όλα αυτά αποφασίσουν να ταξιδέψουν εκεί, μπορούν να απευθύνονται στο δικτυακό τόπο του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για τις τελευταίες πληροφορίες. Σε περίπτωση που ασθενήσουν, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
      
Επιπρόσθετα, εφιστάται η προσοχή σε όλους και γνωστοποιείται ότι θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα τα ίδια μέτρα προσωπικής υγιεινής που προστατεύουν από την εποχιακή γρίπη, πιο αναλυτικά:
  • Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο.
  • Αποφύγετε τις χειραψίες και το στενό συγχρωτισμό με άλλα άτομα.
  • Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.
  • Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τη μετάδοση μικροβίων. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Σε περίπτωση που δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ, είναι επίσης αποτελεσματικά.
  • Αποφεύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα γιατί είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               863 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας