e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Ομογένεια και Παιδεία
 

Ενισχυμένη συνεργασία για τη στήριξη των Ομογενών

5η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού
 
Τα θέματα της Παιδείας των Ομογενών και των Δικτύων Νεολαίας σε όλες τις ηπείρους κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Τακτικής Συνεδρίασης του Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από 26 έως 28 Ιουνίου 2009.

Σε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας κ. Στέφανο Βλαστό, τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ αντάλλαξαν σκέψεις και προτάσεις για στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο, με κύριο γνώμονα την αναβάθμιση της παρεχόμενης ελληνόγλωσσης εκπ/σης σε κάθε γωνιά της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες. «Με το ΣΑΕ έχουμε μια ευρεία συνεργασία, ειδικότερα στο πλαίσιο του ουσιαστικού διαλόγου, που έχει προτείνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε την πραγματική εικόνα της ελληνόγλωσσης εκπ/σης στο εξωτερικό και στο χώρο της ομογένειας», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σ. Βλαστός.
          
Ο κ. Σ. Βλαστός επεσήμανε ιδιαίτερα ότι το ελληνικό εκπ/κό σύστημα στο εξωτερικό βασίζεται στο μοντέλο της εποχής του ’60-’70, όπου ουσιαστικά αποτυπώνεται ως πρωταρχικός στόχος ο επαναπατρισμός των Ελλήνων. «Σήμερα μιλάμε για 4η, ακόμα και 5η γενιά ομογενών, σε πολλές χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο, όπου σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού», σημείωσε ο κ. Σ. Βλαστός και πρόσθεσε: «Πρώτος στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η βελτίωση του εκπ/κού συστήματος στην Ομογένεια, γιατί ένας είναι ο απώτερος στόχος: τα παιδιά να βγαίνουν πιο ανταγωνιστικά και πιο δομημένα για να αντιμετωπίσουν το μέλλον».
             
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Σ. Ταμβάκης τόνισε ότι η παγκόσμια οργάνωση των απανταχού Ελλήνων έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητά της τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας αλλά και την ανάπτυξη των δράσεων, που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Παιδείας.
               
«Οι Επιτροπές Παιδείας στις Περιφέρειες του ΣΑΕ ασχολούνται με το ζήτημα της στήριξης και προώθησης της Ελληνικής Γλώσσας. Το ΣΑΕ συμμετέχει, στηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού διαλόγου και παραγωγής συμπερασμάτων σχετικά με τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας στο Εξωτερικό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σ. Ταμβάκης, εκφράζοντας τη βούληση όλων των μελών του Προεδρείου για στενότερη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το Προεδρείο του ΣΑΕ, δια του εκπροσώπου του κ. Κ. Δημητρίου, συμμετέχει στην Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την Ενίσχυση των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών στο Εξωτερικό, όπως και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπ/σης (ΙΠΟΔΕ).
          
Το προεδρείο του ΣΑΕ είχε επίσης συνάντηση με τον καθηγητή κ. Ι. Καζάζη, αναπληρωτή πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ΚΕΓ είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος διενεργεί κάθε χρόνο τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας, σε περισσότερα από 100 διαπιστευμένα κέντρα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.
           
Στη συνάντηση συζητήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ομογένειας για τα οφέλη που προκύπτουν από την απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.
     
Επίσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΣΑΕ συζητήθηκαν με το γενικό δ/ντή και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) εισηγήσεις και αιτήματα των Συντονιστικών Συμβουλίων των Περιφερειών, όπως και η πορεία των Προγραμμάτων Φιλοξενίας νέων και ατόμων τρίτης ηλικίας.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               1340 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας