e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2007 - 1o 'Αλλα Τεύχη

Αισθητική Αγωγή
 

Αισθητική Αγωγή: Πλάθοντας τους συνεχιστές του Ελληνικού Πολιτισμού

Η Διεύθυνση Σ.Ε.Π.Ε.Δ. τoυ Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στοχεύοντας αφενός στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των μαθητών και αφετέρου στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, υποστηρίζει και προάγει την πολιτιστική καλλιέργεια και έκφραση των μαθητών μέσα από την ανίχνευση και την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών τους δεξιοτήτων.

Σε αυτό πλαίσιο υλοποιήθηκαν συνολικά 3.276 πολιτιστικά προγράμματα κατά το σχολικό έτος 2006-2007 και τρεις (3) σημαντικοί θεσμοί της πολιτισμικής εκπαίδευσης στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται από τη Διεύθυνση Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του ΥΠ.Ε.Π.Θ.:
  • οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες,
  • τα Καλλιτεχνικά Σχολεία,
  • τα Μουσικά Σχολεία.
 


Καλλιτεχνικοί Αγώνες

Οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες είναι ένας θεσμός που αποτελεί την απόδειξη για την πρόοδο της καλλιτεχνικής παιδείας στην χώρα μας. Είναι ο ζωντανός καθρέφτης, όπου αποτυπώνεται ο δεσμός της σχολικής παιδείας με τον πολιτισμό στις ποικίλες μορφές του. 

 
Από το 2006 οργανώνονται σε δύο στάδια:

  • Σε περιφερειακό επίπεδο έχοντας διαγωνιστικό χαρακτήρα στους τομείς του Χορού, της Μουσικής, του Αρχαίου και Σύγχρονου θεάτρου και της Ζωγραφικής.
  • Στη συνέχεια, η Αθήνα υποδέχεται τους πρώτους των Περιφερειακών Αγώνων στις εκδηλώσεις της Μαθητικής Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης, όπου οι μαθητές, απαλλαγμένοι από το άγχος μιας δεύτερης αναμέτρησης, παρουσιάζουν το έργο τους σε ευρύτερο κοινό. Παράλληλα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των συνομηλίκων τους και από άλλα μέρη της Ελλάδας, να επικοινωνήσουν μαζί τους, να ψυχαγωγηθούν και να ξεναγηθούν σε χώρους της επιλογής τους.

Κατά το σχολικό έτος 2006-2007, 20.966 μαθητές συμμετείχαν στους 13ους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες που οργανώθηκαν σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, την Ο.Λ.Μ.Ε. και την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. σε περιφερειακό επίπεδο από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου 2007. Οι εκδηλώσεις τής Μαθητικής Εβδομάδας Καλλιτεχνικής Έκφρασης έλαβαν χώρα στο Ολυμπιακό Κέντρο Άρσης Βαρών στη Νίκαια, από 23 έως 26 Απριλίου 2007. 

 

 

Προβολή σε άλλο παράθυρο

Καλλιτεχνικά Σχολεία

Η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και η στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Τέχνες, η καλλιέργεια και η στοχευμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των κλίσεων που διαθέτουν, καθώς και η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση του Θεάτρου, του Κινηματογράφου, του Χορού, των Εικαστικών αποτελούν το σκεπτικό λειτουργίας των Καλλιτεχνικών Σχολείων, ενός θεσμού που οργάνωσε, λειτουργεί, εξελίσσει και συνεχώς αναπτύσσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στα δύο Καλλιτεχνικά Σχολεία, στον Γέρακα Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης, οι μαθητές συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα σπουδών ευέλικτο, δημιουργικό και προσανατολισμένο στο χώρο της Τέχνης, με κατευθύνσεις Θεάτρου-Κινηματογράφου, Χορού και Εικαστικών Τεχνών χωρίς να αποκόπτονται από τις βασικές γνώσεις της Γενικής Παιδείας, αφού ακολουθούν το Πρόγραμμα Σπουδών των Γενικών Σχολείων.

Κατά το σχολικό έτος 2006-2007 λειτούργησαν οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου και η τάξη της Α’ Λυκείου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα Αττικής (σύνολο μαθητών 196), ενώ συνέχισε τη λειτουργία του το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης (σύνολο μαθητών 90) με την προσθήκη της Γ’ τάξης του Γυμνασίου.

Ο θεσμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, καθώς έχει ήδη ιδρυθεί το Καλλιτεχνικό Λύκειο Σταυρούπολης, ενώ έχει δρομολογηθεί η ίδρυση του Καλλιτεχνικού Λυκείου Ηρακλείου καθώς επίσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Πειραιά και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αιγάλεω. Από το Σεπτέμβριο του 2007 θα λειτουργήσει και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Δυτικής Θεσσαλονίκης.

 

Μουσικά Σχολεία

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Διεύθυνση Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στη μουσική παιδεία με τη λειτουργία και την οργάνωση στην Ελλάδα 35 Μουσικών Σχολείων – αριθμός που συνεχώς αυξάνεται - παρέχοντας τις υποδομές και τα προγράμματα με τα οποία δίνεται διέξοδος στην κλίση και στην ανάγκη εξωτερίκευσης των μουσικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Σκοπός των Μουσικών Σχολείων είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της Μουσικής, λαμβάνοντας παράλληλα και τη γενική παιδεία που απαιτείται, εάν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής απασχόλησης. Αξιοσημείωτη είναι επίσης,  η παροχή στους μαθητές των Μουσικών Σχολείων δωρεάν μεταφοράς και σίτισης.

Η προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Μουσικών Σχολείων συνεχίζεται μέσα από συγκροτημένες ενέργειες που αφορούν τόσο στον εξοπλισμό τους με μουσικά όργανα, όπως καταδεικνύει η προκήρυξη έργου από το Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ, Μέτρο 5.2 «Αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμών για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης», με  τελικό δικαιούχο τον Ο.Σ.Κ., όσο και στη λειτουργία νέων σχολικών μονάδων, αφού από το Σεπτέμβριο 2007 θα λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί η ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Αθηνών «Δημήτρης Μητρόπουλος».


       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας