e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Δικαίωμα στο ..Χαμόγελο
 

Δικαίωμα στο ..Χαμόγελο - Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά

«Ήμουν 10 ετών όταν έφαγα το ξύλο της ζωής μου. Άντεξα όμως και σήμερα είμαι ευτυχισμένος στο Xαμόγελο μακριά από εκεί. Το αστείο είναι βέβαια ότι οι περισσότεροι πιστεύετε πως τα κακοποιημένα παιδιά είναι σε χώρους φιλοξενίας. Λάθος μεγάλο, για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ο πόνος έχει τελειώσει. Αλλού πρέπει να ψάξετε.. στο σχολείο, στις παιδικές χαρές, στις κατασκηνώσεις. Εκεί θα βρείτε παιδιά που είναι στις οικογένειες τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εμείς τα ξέρουμε, παίζουμε μαζί τους, τους παροτρύνουμε να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Αυτό που έκαναν και άλλα παιδιά και τώρα είναι καλά..» κατέθεσε ένα από τα παιδιά της οικογένειας του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ζάππειο Μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε μια συνταρακτική, από άποψη πληθώρας συναισθημάτων συνάντηση, με ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα, στις 11 Δεκεμβρίου 2008, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – Αποστολή Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα «Καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών στην Ελλάδα».

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την Υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRIC), τίμησαν με την παρουσία του ο κ. Δ. Φατούρος, Υπεύθυνος Γραφείου για την Ελλάδα στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ, ο κ. Δ. Εσράς, Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής της Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η κ. Α. Κόρκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Βουλή, ενώ το ΥΠΕΠΘ εκπροσώπησε η Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-Emph@sis κ. Α. Γκίκα. Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία ο Δημοσιογράφος κ. Λάμπης Ταγματάρχης.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν παιδιά από το Χαμόγελο, μέλη του Συλλόγου «ΚΥΤΤΑΡΟ», αποθεραπευμένα άτομα από καρκίνο που νόσησαν σε παιδική και εφηβική ηλικία, τα οποία μίλησαν για τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επίσης παιδιά μεταναστών έκαναν πραγματικά συγκλονιστικές, εύστοχες και ουσιαστικές παρεμβάσεις μέσω των εισηγήσεών τους αποτυπώνοντας την ελληνική πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και παράλληλα διατυπώνοντας τις προτάσεις τους για την ουσιαστική προώθηση και πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών στη χώρα μας.
 
Η συζήτηση κινήθηκε σε 5 βασικούς άξονες με συνδετικό κρίκο την σελίδα ενός παιδικού ημερολογίου:
  • Παιδιά και Σχολείο
  •  Παιδιά και Υγεία
  • Παιδιά και Τεχνολογία
  • Παιδιά και Μετανάστευση
  • Παιδιά και Κακοποίηση
Οι αφηγήσεις των παιδιών ήταν ηχηρό χαστούκι στην αδιαφορία μας υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία είναι συνενοχή στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. «Χρειάζεται δράση τώρα» τόνισε ο Πρόεδρος του Χαμόγελου κ. Κ. Γιαννόπουλος. Με πείσμα ωστόσο, αλλά και απίστευτη ωριμότητα, τα παιδιά πρωταγωνίστησαν σε ένα «έργο» με τίτλο: «Το δικαίωμα να είσαι παιδί». Διάβασαν τα δικαιώματά τους, αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες, έκαναν προτάσεις-παρεμβάσεις για διάφορα θέματα συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, όντας μερικά από αυτά και τα ίδια μετανάστες, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να πηγαίνουν στο σχολείο, να ζουν υγιή και να μην πεθαίνουν από μια απλή γαστρεντερίτιδα!
 
Ακόμη έθιξαν και τη σχέση τους με την τεχνολογία, τους κινδύνους που καραδοκούν από τη λάθος χρήση της. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που τα παιδιά αναφέρθηκαν στην κακοποίηση. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Χαμόγελο, ως θύματα βάναυσης και επιθετικής μεταχείρισης από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον.
 
Τέλος, παρουσιάστηκαν όπως έχουν καταγραφεί από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους που εργάζονται στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και στο Τμήμα Κοινωνικής και Ψυχολογικής Στήριξης του Οργανισμού, τα βασικότερα προβλήματα, 22 σε αριθμό, και προτάθηκαν κάποιες λύσεις που όμως πρέπει να βρουν «ώτα ευήκοα» για να υλοποιηθούν.

Την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λυκουρέντζος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 26ου και 29ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών και επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο, το 12ο Γυμνάσιο και το 6ο Λύκειο Αχαρνών που φιλοξενούνται στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι: «Είναι χρέος όλων μας να εργαστούμε για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των παιδιών. Θέλουμε παιδιά ευτυχισμένα, παιδιά που ζουν σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, προστατευμένα από κάθε είδους κακοποίηση, που έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα, παιδιά που μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, τα ταλέντα τους και κάθε πτυχή του ψυχικού τους κόσμου.»

Αντί επιλόγου κλείνουμε με ένα απόσπασμα από κείμενο που  έχει γραφτεί από ομάδα Συντονιστών, Παιδαγωγών και Εθελοντών των Σπιτιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:«.. Τα παιδιά μας λίγο διαφέρουν από τα παιδιά των περισσότερων από εμάς. Παίζουν, διαβάζουν, τσακώνονται, αγαπιούνται.. Η ζωή τους κυλά ήρεμα. Πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς, έχουν φίλους που τους επισκέπτονται και μας επισκέπτονται συχνά, πηγαίνουν σε πάρτι, στο σινεμά, σε εκδρομές. Κάνουμε διακοπές όλοι μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια, διοργανώνουμε μικρές γιορτούλες μεταξύ μας και γενικά συλλέγουμε, δημιουργούμε μέρα με τη μέρα, αν μη τι άλλο, ευχάριστες αναμνήσεις για τους μικρούς και τους μεγάλους».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας