e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2008 - 12ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Περιβάλλον
 

Ημερίδα για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ζώα και παιδιά κάτοικοι του ίδιου πλανήτη
 
Η εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΑΑ) έχει ως θεμελιώδη αξία τοσεβασμό για τον άνθρωπο, για τη σημερινή και τις μέλλουσες γενιές, για τον πλανήτη μας και για όλα όσα μας παρέχει. Με γνώμονα την αρχή αυτή, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε απόφαση για την καθιέρωση της Δεκαετίας της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (2005-2014) και όρισε το Δεκέμβριο του 2002 την UNESCO ως τον κατεξοχήν υπεύθυνο φορέα για την υλοποίησή της.

Η ΑΑ οριοθετείται από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία αποτελεί μια πρόκληση για την υιοθέτηση νέων συμπεριφορών και πρακτικών με στόχο ένα καλύτερο αύριο. Ενθαρρύνοντας αλλαγές στη συμπεριφορά η περιβαλλοντική εκπαίδευση χτίζει ένα βιώσιμο μέλλον με όρους περιβαλλοντικής ομοιογένειας, οικονομικής βιωσιμότητας και δίκαιης κοινωνίας. Μέσα σε μια διευρυμένη ηθική διάσταση η ΑΑ εστιάζει στην εξέταση θεμάτων ισότητας, αλληλεγγύης και αλληλεξάρτησης μεταξύ των γενεών, μεταξύ πλουσίων και φτωχών και κυρίως του ανθρώπου με τη φύση.
 
Η έννοια του περιβάλλοντος προϋποθέτει ισορροπημένη σχέση μεταξύ ανθρώπων, χλωρίδας και πανίδας, και η σχέση αυτή πρέπει να προστατευθεί. Η προστασία των φυτών και του ζωικού βασιλείου, ο σεβασμός και η διατήρηση της οικολογικής αλυσίδας, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμβάλλοντας στη δράση «Δεκαετία για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», έχει υιοθετήσει εθνική στρατηγική υλοποίησής της, εντάσσοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ως μια από τις παραμέτρους που οδηγεί στη βιώσιμη ανάπτυξη.
 
Στο Σύνταγμα της Ελλάδος του 1975/1986/2001 κατοχυρώνεται η έννοια του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνεται σαφώς η άγρια πανίδα, ενώ από το 1992 η χώρα μας έχει ενσωματώσει στο δίκαιό της, με το Νόμο 2017/92, τη σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα, οι σύγχρονες αξιακές αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας και το πολιτισμικό της επίπεδο, επιβάλλουν την προστασία των ζώων, τόσο των άγριων όσο και των οικόσιτων.
 
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας για τα Ζώα που έχει οριστεί στις 6 Οκτωβρίου κάθε έτους, το ΥΠΕΠΘ οργάνωσε ημερίδα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της Εκπαιδευτικής Κοινότητας για το ρόλο που διαδραματίζει στην καθημερινή μας ζωή η προστασία των ζώων. Στόχος της ημερίδας ήταν αφενός η άμεση επαφή με τις σχετικές ΜΚΟ, καθώς και ο ανεφοδιασμός των εκπαιδευτικών με το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές τους σχετικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στον ελλαδικό χώρο.
 
Μια σειρά από μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις φιλοξενήθηκαν για το σκοπό αυτό στην αίθουσα Jacqueline de Romilly της ΚΥ του ΥΠΕΠΘ, τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008, σε μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση, όπως ήδη αναφέραμε σε σχετικό μας άρθρο στο 11ο τεύχος. Οι εισηγητές παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά τους εργαλεία, με τα οποία δίνεται η ευκαιρία τόσο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όσο και στους ευαισθητοποιημένους πολίτες να εξοικειωθούν με το ζωικό βασίλειο, να πληροφορηθούν για τα υπό εξαφάνιση ζώα, αλλά και να συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις προστασίας τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε παιχνίδια για όλες τις ηλικιακές ομάδες, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, κυρίως των μαθητών.
  
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κ. Δ. Σπυροπούλου, Σύμβουλος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ). Τίτλος της εισήγησής της ήταν, «Από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφορία: Η Συμβολή του ΠΙ». Συνεχίζοντας την εισαγωγή στην Αειφόρο Ανάπτυξη οι οργανώσεις που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση παρουσίασαν τις δράσεις τους με την εξής σειρά: 1η εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Χ. Κρομυάδου, Υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρκτούρος, η οποία μίλησε για τη δραστηριοποίηση της οργάνωσης όσον αφορά στα άγρια ζώα και συγκεκριμένα στην καφέ αρκούδα και το λύκο, που απειλούνται με εξαφάνιση. Έπειτα ακολούθησε η οργάνωση ΜΟΜ, με εισηγήτρια την κ. Ε. Τσεβή, η οποία, με σημείο αναφοράς την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας ανάπτυξε το θέμα της με τίτλο, «Εκπαιδευτικά Εργαλεία για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τη Μεσογειακή Φώκια». Η ομιλία που ακολούθησε, εκφωνήθηκε από τους κ.κ. Θ. Μπένο-Πάλμερ και Α. Τσεκούρα. Με αφορμή το θέμα τους «Καρέττα, μια Αφορμή να Μιλήσουμε για το Περιβάλλον», παρουσίασαν τα φορητά εκπαιδευτικά πακέτα της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ και περιέγραψαν τις προσπάθειες διάσωσης της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα.
 
Το λόγο βέβαια είχαν και κτηνίατροι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη φροντίδα και την προστασία των ζώων, όπως η κ. Α. Μακρή, κτηνίατρος και Προϊστάμενη του Τμήματος Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων, η οποία αναφέρθηκε σε μια από τις πληγές της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας, τα «Αδέσποτα Ζώα: Ο Δρόμος για μια Επιτυχημένη Διαχείριση Περνά από τα Θρανία», καθώς και στα προγράμματα προστασίας αδέσποτων σκύλων του Δήμου Αθηναίων, στην ενημέρωση που διενεργείται σε διάφορες περιοχές, στη Στέγη Ζώων δήμου Αθηναίων καθώς και στις δράσεις που έχουν επιτευχθεί και απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους πολίτες.
 
Η κ. Ε. Ματαράγκα, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Οργάνωσης GAWF, στην ομιλία της με θέμα, «Φιλοζωική Εκπαίδευση GAWF στην Αγγλική - Η Σημασία, η Δράση, το Αποτέλεσμα», εστίασε σε προγράμματα στειρώσεων, σε εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και στην εκπαίδευση προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης που θα πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
 
Κατόπιν, η κ. Οικονόμου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης & Υιοθεσιών SAPT Hellas έκανε λόγο για τις «Δράσεις της SAPT Hellas και την Εμπειρία από την Υλοποίηση του Προγράμματός της Εκστρατείας Ενημέρωσης». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με τον κ. J.J. Lesueur, Ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ο οποίος περιέγραψε το «Ρόλο των Ζωολογικών Πάρκων στην Εκπαίδευση». Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. J.J. Lesueur, τη σκυτάλη πήραν οι κ.κ. Χ. Κτενάς και Δ. Ποσάντζης, κτηνίατροι που συνεργάζονται με τη SAPT Hellas και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, οι οποίοι, αφού εκθείασαν την πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ να διοργανώσει την εν λόγω ημερίδα, προσπάθησαν να καταρρίψουν το μύθο των μεταδιδόμενων από τα ζώα ασθενειών, υπογραμμίζοντας ότι «..ουδείς κίνδυνος υπάρχει για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με οικόσιτα ζώα». Ο τίτλος της εισήγησής τους ήταν, «Υγεία - Άνθρωπος και Ζώα - Μύθος & Πραγματικότητα». Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Μ. Ματιάτου, Παιδίατρος, η οποία, στην ομιλία της με τίτλο «Τελικά τα Ζώα Ωφελούν την Υγεία των Παιδιών μας», επιβεβαίωσε τις απόψεις των κ.κ. Χ. Κτενά και Δ. Ποσάντζη, σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τα ζώα.
 
Όλες οι συμμετοχές ήταν κάτι παραπάνω από αξιόλογες, με ποικιλία εκπαιδευτικών πακέτων. Τα παιδιά οφείλουν από μικρή ακόμα ηλικία να διαπαιδαγωγηθούν τόσο στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της ειρηνικής συνύπαρξής τους με τα ζώα. Διότι είναι ανάγκη η καλλιέργεια οικολογικής νοοτροπίας να ξεκινήσει από το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κοινού, τόσο εκπαιδευτικών όσο και γονέων με τα παιδιά τους ήταν μεγάλη και έτσι, η απρόσωπη, μεγάλη αίθουσα του Υπουργείου πλημμύρισε από παιδικές φωνές και χαμόγελα.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας