e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - 20ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

«Περιήγηση» στις πολιτιστικές συλλογές των ΓΑΚ

Παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης
 
Τα αποτελέσματα του έργου «Ανάπτυξη ολοκληρωμένων ψηφιακών πολιτιστικών συλλογών των Γενικών Αρχείων του Κράτους» παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2009, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας (ΥΠΕΠΘ) και Θρησκευμάτων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΠΘ κ. Νίκης Γκοτσοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Με το υψίστης σημασίας έργο που ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται σήμερα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, της ψηφιοποίησης των πολιτιστικών συλλογών των Γενικών Αρχείων του Κράτους, δίνεται πια απλόχερα η δυνατότητα αποτελεσματικής συντήρησης πολύτιμων αρχείων από τον 17ο ως τον 20ο αιώνα, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίστηκε η δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου πρόσβασης προβολής και αξιοποίησής τους. Με την απαραίτητη υποδομή που έχει εγκατασταθεί σε κάθε νομό, αλλά και με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων, επιταχύνεται η ηλεκτρονική επεξεργασία, με φυσικό αποτέλεσμα την ταχύτερη διαθεσιμότητα της κάθε πληροφορίας». Στη συνέχεια η κ. Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στα άμεσα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου, συνοψίζοντάς τα ως εξής:
  • Αναδεικνύεται και τεκμηριώνεται η σύγχρονη Ελληνική ιστορία
  • Αξιοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία για την προστασία και διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς
  • Υιοθετούνται προηγμένες εφαρμογές παγκόσμιας προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού μας αποθέματος
  • Ενισχύεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, στην πολιτισμική πληροφορία και γνώση με χρήση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων
  •  Διευκολύνεται η ερευνητική δραστηριότητα 
Επίσης, απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής ΡαδιοΤηλεόρασης, κ. Ευγενία Κεφαλληναίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής, κ. Κωνσταντίνος Μανάφης.
 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες από την κ. Β. Κολυβά, στέλεχος ΕΥΔ Ψηφιακή Σύγκλιση, τον κ. Ν. Μπαμίδη, υπεύθυνο έργου των ΓΑΚ, Δ/ντή Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας, αρχειονόμο, τους κ.κ. Κ. Σαρίμβεη και Μ. Μπονάνο, εκπροσώπους της ένωσης ΑMS-GLOBO, καθώς και τον κ. Λ. Μακρή, υπεύθυνο έργου του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.
 
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, ψηφιοποιήθηκαν συνολικά 7.458.000 σελίδες, προερχόμενες από περισσότερες από 300 αρχειακές συλλογές, οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση την αντιπροσωπευτικότητα και την ερευνητική τους αξία. Κτηματολογικά αρχεία της οθωμανικής διοίκησης από τη Μακεδονία, συμβολαιογραφικά αρχεία από την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, ληξιαρχικά και διοικητικά αρχεία της ενετοκρατίας από τα Επτάνησα, εκπ/κά αρχεία από Θράκη και Κρήτη, τα αρχεία του Αγώνα, της περιόδου του Ιωάννη Καποδίστρια και του Όθωνα, είναι μερικές από τις συλλογές που ψηφιοποιήθηκαν και βρίσκονται διαθέσιμες και στο διαδίκτυο.
 
Το πρωτογενές ψηφιοποιημένο υλικό αποθηκεύτηκε σε 370 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 200Terabyte. Επίσης, αποτυπώθηκε και σε μικροφίλμ, που εξασφαλίζει ότι το υλικό θα είναι διαθέσιμο για τις επόμενες γενιές, ανεξάρτητα από την πρόοδο της τεχνολογίας. Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρηματικού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.
 
Επιπλέον, αναπτύχθηκε ο «@ρχειομνήμων», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και διάθεσης αρχειακών δεδομένων μέσω διαδικτύου, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το δυναμικό αυτό σύστημα διαχείρισης αρχειακών δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να περιηγηθούν στις συλλογές των ΓΑΚ, να αναζητήσουν τεκμήρια με βάση την αρχειακή περιγραφή τους και να δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους τα ψηφιακά τους αντίγραφα που ζωντανεύουν τα ίχνη του παρελθόντος.
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               999 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας