e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μάρτιος 2009 - 17ο 'Αλλα Τεύχη

Περιβάλλον και Παιδεία
 

Δεντροφύτευση: Μια πράξη ευθύνης για το παρόν και το μέλλον

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά
  
Όλοι λίγο-πολύ έχουμε μιλήσει για την Ελλάδα που μας πληγώνει, αναφερόμενοι κυρίως σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της προστασίας του. Υπάρχουν όμως μέσα στο γκρίζο τοπίο και την απαισιοδοξία και φωτεινές πρωτοβουλίες, δυναμικές δράσεις που αποδεικνύουν ότι το σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών μας, διαθέτει αντανακλαστικά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η δενδροφύτευση είναι μια δράση έμπρακτης συμμετοχής στη διάσωση του περιβάλλοντος, ειδικά εκείνου που βρίσκεται στον επιβαρυμένο αστικό ιστό. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στη Δεντροφύτευση της Πεντέλης, με γενικό τίτλο «Συνεργασία των 12 Φορέων για το Περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού όρους (ΣΠΑΠ) και γνωστού, για την ευαισθησία που επιδεικνύει σε περιβαλλοντικά θέματα, ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
            
Στη δεντροφύτευση παρόντες ήταν μαθητές, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι της πολιτείας και λοιπών φορέων. Η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου από πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου δείχνει τη λαχτάρα του για το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εξ αιτίας λοιπόν, της απρόσμενα μεγάλης συμμετοχής αποδείχθηκαν τελικά ανεπαρκή τα δέντρα που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό.
         
Άλλη μια επιτυχημένη δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009 με διοργανωτή τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Ασπροπύργου, για την αναδάσωση έκτασης 63,2 στρεμμάτων στο ύψωμα Γκίκα, στον Ασπρόπυργο. Στο έργο συμμετείχαν περισσότεροι από 700 εθελοντές, μεταξύ των οποίων σχολεία, πρόσκοποι, αθλητές των ομάδων του Πανελευσινιακού, εργαζόμενοι των Δήμων Ασπροπύργου και Χαϊδαρίου, οι συνδικαλιστικοί φορείς και εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς και εθελοντές από την περιοχή του Θριασίου και άλλες περιοχές της Αττικής. Η έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά το 2007 και υιοθετήθηκε για το σκοπό αυτό από την εταιρία, η οποία ανέλαβε τόσο τη δεντροφύτευση όσο και τη μελλοντική συντήρηση των δενδρυλλίων. Η δεντροφύτευση έγινε σύμφωνα με μελέτη αναδάσωσης που εκπονήθηκε και εγκρίθηκε με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φυτεύτηκαν συνολικά 5.339 φυτά.
         
Επίσης, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009 πολλά σχολεία του Αλίμου, αρκετοί σύλλογοι, δημότες του Αλίμου αλλά και πολίτες από την περιφέρεια, συμμετείχαν στη μεγάλη προσπάθεια αναδάσωσης που έγινε στην περιοχή Αιξωνή-Δαβάκη τουΥμηττού, στη Γλυφάδα και τη Βούλα. Πάνω από 20.000 πολίτες κάθε ηλικίας, απέδειξαν στην πράξη την οικολογική τους ευαισθησία και φύτευσαν συνολικά 42.000 δένδρα Η Δεντροφύτευση έγινε από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ ), το Δήμο Γλυφάδας και γνωστό για την ευαισθησία που επιδεικνύει σε περιβαλλοντικά θέματα ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.
            
Στις 18 Φεβρουαρίου 2009 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η δεντροφύτευση 300 δενδρυλλίων που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο δάσος της «Μάρως» στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου τους. Ο Δήμος Λαγκαδά στάθηκε αρωγός και στήριξε από την αρχή την προσπάθεια των μαθητών, των καθηγητών και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και όλοι μαζί ανανέωσαν το ραντεβού για το μέλλον αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Παράλληλα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009 στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κολχικού δενδροφύτευση με τη συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά, του Τοπικού Διαμερίσματος και των συλλόγων του χωριού.
          
Τέλος, δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε στο πολύπαθο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009 από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και τους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής, την Επιτροπή Διάσωσης του πάρκου και το σύλλογο «Φίλοι του Πάρκου». Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου οι παραπάνω φορείς φύτεψαν 1.000 δέντρα, ενώ κάλεσαν και τους πολίτες, ειδικά τους κατοίκους Δυτικής Αττικής, να λάβουν μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις που αφορούν το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας