e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Νέα για την Τριτοβάθμια Eκπαίδευση
 

Νέοι ορίζοντες για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Συνεργασία της Ιατρικής Σχολής με το Johns Hopkins
 
Μια από τις επιφανέστερες Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές του κόσμου, αυτή του Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτι που προσδίδει ξεχωριστό διεθνές κύρος σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά Πανεπιστήμια. Επιστήμονες και στελέχη της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, με επικεφαλής τον καθηγητή Μ. Weisfeldt, Δ/ντή του Παθολογικού Τομέα, ήρθαν στις 15 Οκτωβρίου 2008 στην Ελλάδα και γνώρισαν από κοντά το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη συνεργασία τους σε θέματα υγείας.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins να ανταλλάξει νέες ιδέες με ένα τόσο σπουδαίο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μ. Weisfeldt κατά τη διάρκεια υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, τονίζοντας ότι «αναμένουμε μια ιδιαίτερα πρόσφορη και παραγωγική συνεργασία τόσο για το Hopkins όσο και για το Πανεπιστήμιο Πατρών».
 
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία αυτή, με δεδομένο ότι μιλάμε για ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, αν όχι το καλύτερο, και φυσικά μια από τις καλύτερες ιατρικές σχολές», τόνισε στην εφημερίδα «Έθνος» ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Πάτρας, κ. Σ. Κουμπιάς και υπογράμμισε ότι «το Hopkins δεν συνεργάζεται με οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου εάν δεν έχει κάποιες ‘εγγυήσεις’, και αυτό φυσικά για μας σημαίνει πάρα πολλά. Η συνεργασία μας αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το επιστημονικό προσωπικό, τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές μας να έρθουν σε επαφή με το κορυφαίο αυτό πανεπιστήμιο του κόσμου».
 
«Η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει τη διεθνή αναγνώριση και αποδοχή που έχει η κλινική, εργαστηριακή και βασική έρευνα στις ευρύτερες ιατρικές επιστήμες στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την υπεύθυνη και ποιοτική εκπαίδευση που προσφέρουν οι δημόσιες Ιατρικές Σχολές, ιδιαιτέρως δε αυτή του Π.Π., σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο», συμπλήρωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Πάτρας κ. Δουγένης.
 
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Eλληνικού και του Aμερικανικού ΑΕΙ περιλαμβάνονται οι εξής στόχοι:
  1. Η ανταλλαγή διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού.
  2. Η οργάνωση επισκέψεων του διδακτικού και λοιπού επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού, για μελέτες, διαλέξεις και έρευνα γενικότερα.
  3. Η ανάπτυξη ανταλλαγής προπτυχιακών φοιτητών, αποφοίτων και μεταπτυχιακών για μικρές χρονικές περιόδους, προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα ή να εκπαιδευτούν σε εργαστήρια και των δύο πανεπιστημίων.
  4. Η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
  5. Η φιλοξενία διοικητικών υπαλλήλων των αντίστοιχων οργάνων προκειμένου να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν τα προγράμματα αυτής της συμφωνίας.
  6. Η ανάπτυξη συνεργασίας σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος και των δύο Ιδρυμάτων.   
Τα κύρια επιστημονικά και ερευνητικά αντικείμενα που αρχικά περιλήφθηκαν στο Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων είναι:
  1. Νευροεπιστήμες και Νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου
  2. Κλινική Ανοσολογία -Αλλεργιολογία
  3. Δημόσια Υγεία
  4. Βιοτεχνολογία - Εμβιομηχανική
  5. Απεικόνιση στην Καρδιολογία (μη επεμβατική στεφανιογραφία, μελέτη λειτουργικότητας καρδίας με CTA 320, MRI)
  6. Μεθοδολογία έρευνας - Βιοστατιστική
  7. Βιολογικοί δείκτες και γενετική προσέγγιση νευροψυχιατρικών νοσημάτων
Στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πατρών, με την ευκαιρία της έναρξης της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins, παρουσιάστηκαν οι κύριοι άξονες της σημαντικής ακαδημαϊκής συνεργασίας, καθώς και οι απαιτήσεις της οργανωτικής δομής που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπροσώπησε ο Υφυπουργός κ. Σ. Ταλιαδούρος. «Με την επίτευξη αυτής της ακαδημαϊκής συνεργασίας αποδεικνύονται έμπρακτα όσα προανέφερα και αναγνωρίζεται σε διεθνές περιβάλλον η ποιότητα της Γ/θμιας Εκπ/σης της χώρας μας. Ειδικά όμως, μέσα από τη συνεργασία υπογραμμίζεται το σημαντικό έργο που επιτελείται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Σ. Ταλιαδούρος. Ο Υφυπουργός Παιδείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος, που σηματοδότησε, όπως τόνισε «την πολιτική βούληση για ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργικής συνεργασίας στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
 
Για να διαβάσετε την ανακοίνωση στα αγγλικά που εξέδωσε το Johns Hopkins με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας, πατήστε εδώ.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας