e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2009 - 21ο 'Αλλα Τεύχη

Πολιτισμός και Εκπαίδευση
 

Τελετή λήξης Θερινού Πανεπιστημίου Δράμας

Απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των εργασιών
          
Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο Αμφιθέατρο «Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή» της Νομαρχίας Δράμας, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2009, ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα του Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Η ερμηνεία τού Βυζαντινού Τεκμηρίου: Τεχνικές και Μέθοδοι».

Το Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Κοινωνικών Σπουδών του Παρισιού με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Δήμου Δράμας.
           
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους τόσο για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των μαθημάτων όσο και για την άψογη οργάνωση της παραμονής τους στη Δράμα. Ευχαρίστησαν δε θερμά το Νομάρχη Δράμας κ. Κ. Ευμοιρίδη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία αυτή, το Γ.Γ. τής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Δ. Σταμάτη και το Δήμαρχο Δράμας κ. Θ. Μαργαρίτη, για την υποστήριξη που παρείχαν.
           
Τα συμπεράσματα του Θερινού Πανεπιστημίου αφορούν κυρίως στην ιστορία: Η ιστορία είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει το σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από κάθε άλλη ανθρωπιστική επιστήμη, γιατί αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες του παρελθόντος που συγκροτούν τους πολιτισμούς των λαών και η γνώση της συμβάλλει στην αυτογνωσία και την αλληλοκατανόηση. Ο βυζαντινός πολιτισμός μέσα στον ιστορικό χρόνο της ανάπτυξής του εκφράζει ένα μεγάλο τμήμα του ευρύτερου Πολιτισμού τής Ευρώπης που ολοκληρώνεται με την Αναγέννηση στη Δύση και την ακμή του δυτικού κόσμου. Γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για το Βυζάντιο παρατηρείται στις μέρες μας περισσότερο αυξημένο στον ευρύτερο δυτικό κόσμο ως χώρος ιστορίας και φαντασιακού.
       
Αυτό το ενδιαφέρον θέλησε να ενισχύει και να διευρύνει το «Θερινό Πανεπιστήμιο» που σχεδίασε και πραγματοποίησε στη Δράμα η από κοινού πρωτοβουλία δύο Βυζαντινολογικών Κέντρων. Οι πρωτεργάτες καθηγητές, κ.κ. P. Odorico και Β. Κατσαρός, που διευθύνουν αυτά τα ερευνητικά ιδρύματα ανέλαβαν το σχεδιασμό ενός κύκλου οργανωμένων θερινών σεμιναρίων πανεπιστημιακού επιπέδου και έθεσαν σε άμεση εφαρμογή το σχέδιο αυτό με αρωγούς τα Ανώτατα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και του Παρισιού και τη συμπαράσταση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντός τους καθώς και της τοπικής κοινωνίας της πόλης και του Νομού Δράμας.
Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων έκλεισε με πλήρη επιτυχία: Είχε το γενικότερο τίτλο «Η Ερμηνεία τού Βυζαντινού Τεκμηρίου: Τεχνικές και Μέθοδοι» και κάλυψε τους βασικούς κλάδους των Επιστημών που αναφέρονται στο Βυζάντιο, δηλαδή την Ιστορία, Φιλολογία, Θεολογική Γραμματεία, Παλαιογραφία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική καθώς και τις βοηθητικές επιστήμες τους, όπως η νομισματική, η σιγιλλογραφία και η επιγραφική.
       
Στο πρόγραμμα αυτό μεγάλη ήταν η συμβολή κορυφαίων ξένων Βυζαντινολόγων όλων των ειδικοτήτων που, ως εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ήρθαν στη Δράμα από τα πλέον γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, για να διδάξουν. Οι καθηγητές κ.κ. D. Reinsch (Βερολίνο), P. Magdalino (St. Andrews, Σκωτία), A.-M. Talbot (Dumcartonioaks), L. Brubaker (Birmingham), M. Grοnbart (Mοnster), I. Perez Martin (Μαδρίτη), A. Rhoby (Βιέννη), αλλά και οι διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές, κ.κ. Κ. Πιτσάκης (Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης) και Γ. Βελένης (ΑΠΘ), κατέθεσαν την πλούσια πείρα τους στους νέους επιστήμονες που παρακολούθησαν τα μεταπτυχιακά μαθήματά τους.
        
Το ενδιαφέρον που παρουσίασε το συγκεκριμένο σεμινάριο ήταν εξίσου ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες. Άλλωστε τα σεμινάρια αυτά αποσκοπούν στο να φέρουν πιο κοντά τους νέους βυζαντινολόγους και να τους μυήσουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η έρευνα των επιστημών της Βυζαντινολογίας.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με επίδοση αναμνηστικών δώρων και με την υπόσχεση να συναντηθούν και πάλι στο επόμενο Θερινό Πανεπιστήμιο, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη τής Δράμας το 2010.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               825 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας