e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οκτώβριος 2009 - 22o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Ημερίδα για τη Μουσειακή Εκπ/ση

Τα ελληνικά Μουσεία Επιστημών και Τεχνολογίας
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009 στο Μουσικό Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση και Μουσείο». Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και το e-Emph@sis ήταν παρόν και κατέγραψε όλες τις λεπτομέρειες της ημερίδας. Η υπεύθυνη του προγράμματος «Εκπαίδευση και Μουσείο» κ. Χ. Λαναρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες, επισημαίνοντας ότι η μουσειακή αγωγή αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου κλίματος, με γνώμονα τη δημιουργική συνάντηση των παιδιών με τον κόσμο των μουσείων. Στο πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί επί 10 χρόνια στη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Αττικής, εντάσσονται και δράσεις όπως επιμόρφωση των εκπ/κών, δειγματικές διδασκαλίες, σεμινάρια, συνεργασίες με ευρωπαϊκά προγράμματα, κ.ά.

Στη συνέχεια, η κ. Δ. Λελίγκου, υπεύθυνη επικοινωνίας και ανάπτυξης προγραμμάτων της ΕΕΦ, σε συνεργασία με τον κ. Γ. Ζουγανέλη, Δ/ντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, παρουσίασε το εκπ/κό πρόγραμμα αστρονομίας στο ΣΔΕ των Φυλακών Κορυδαλλού, με τίτλο «Αγγίζοντας τ΄ αστέρια..!». Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig, έχει εγκριθεί από την Ακαδημία Αθηνών ως εθνική δράση του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας 2009 και έχει ως στόχο, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, την προώθηση καινοτόμων διδακτικών πρακτικών μη τυπικών μορφών επιστημονικής εκπ/σης. Το ακροατήριο ενημερώθηκε για τις θεματικές ενότητες του προγράμματος, τα μέσα διδασκαλίας, τα βιωματικά εργαστήρια που οργανώθηκαν, τις καλλιτεχνικές δράσεις και τα θεατρικά δρώμενα που ετοίμασαν οι εκπαιδευόμενοι.
 
Ο κ. Δ. Βογιατζής παρουσίασε το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια αεροπορική παράδοση. Ο κ. Ε. Γαβαλάς, Αρχιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού και Δ/ντής Πολεμικού Ναυτικού Μουσείου του Θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του πλοίου-μουσείου Γ. Αβέρωφ τονίζοντας ότι: «Μπορεί ένα μουσείο να προβάλλει σχεδόν πάντοτε το παρελθόν, αλλά η προβολή του παρελθόντος αυτού οφείλει επιπλέον να γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον». Για «διαδρομές ενυδρείου, διαδρομές ευαισθητοποίησης στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ενυδρείου Ρόδου» έκανε λόγο ο αρχιτέκτονας κ. Π. Χραμπάνης, υπεύθυνος εκπ/κών προγραμμάτων και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Γέναθλον, τονίζοντας στην ομιλία του το σημαίνοντα ρόλο της Τέχνης στην ευαισθητοποίηση των μαθητών.
 
Οι κ. κ. Ε. Γραμμένου, επιμελήτρια της περιοδικής έκθεσης CLIMAX για την κλιματική αλλαγή και Σ. Λούζη, υπεύθυνη των εκπ/κών προγραμμάτων του Κέντρου ΓΑΙΑ, παρουσίασαν τα τρέχοντα εκπ/κά προγράμματα του Κέντρου για μαθητές Β/θμιας Εκπ/σης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ενημέρωσαν δε για την ψηφιακή έκθεση, που πραγματεύεται τις πιθανές συνέπειες μιας ανθρωπογενούς αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, δηλαδή μιας αύξησης που συνδέεται με τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και για τα διαδραστικά παιχνίδια και τις προσομοιώσεις μέσα από τα οποία καλλιεργείται η ενεργή συμμετοχή των μαθητών χωρίς να επιβάλλονται λύσεις στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μια και η ίδια η αλλαγή δεν μπορεί να βασιστεί σε βεβαιότητες αλλά σε πιθανά σενάρια.
 
Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Μ. Δερμιτζάκης και η Δρ. Γεωλογίας Κ. Κούλη, ταξίδεψαν τους ακροατές στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα περίφημα απολιθώματα από το Πικέρμι, τα οποία χρονολογούνται σε μια περίοδο 7.000.000 χρόνων από σήμερα.  
 
Ο κ. Α. Βλάδος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής και η κ. Σ. Γκρανιά, Πρόεδρος της Επιτροπής του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου, παρουσίασαν το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου κοντά στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της Λαυρεωτικής, από τις πλουσιότερες σε ορυκτά τοποθεσίες του κόσμου.
 
Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και τα εκπ/κά του προγράμματα παρουσίασε η κ. Σ. Ρωκ-Μελά, Δ/τρια του Μουσείου, εξηγώντας ότι μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα αντικείμενα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη βιοτεχνική και βιομηχανική ιστορία της χώρας.
 
Επίσης η κ. Ε. Βλάχου, Προϊστάμενη Υπηρεσίας Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), περιέγραψε τις πολλαπλές πρωτοβουλίες του Ομίλου στο χώρο της μουσειακής εκπ/σης. Αναφέρθηκε στις θεματικές ενότητες των μουσείων που δημιούργησε το ΠΙΟΠ στην ελληνική επαρχία, όπως το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Λέσβου, το Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.
 
Ο κ. Σ. Σταυρόπουλος, Δ/ντής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και τα εκθέματά του που αναφέρονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα έως σήμερα και επεσήμανε πως το ζητούμενο σήμερα για τη μουσειακή εκπ/ση είναι πώς θα «διεκδικήσουμε» τον ελεύθερο χρόνο του πολίτη.
 
Για το Μουσείο Κινηματογράφου πληροφόρησε το ακροατήριο ο σκηνοθέτης και Δ/ντής Ταινιοθήκης Ελλάδος κ. Θ. Αδαμόπουλος. Πρόκειται για ένα μουσείο θεματοφύλακας της φιλμικής μνήμης, ανοιχτό σε όλες τις βαθμίδες εκπ/σης και κυρίως σε όλους όσους συγκινούνται αλλά και μελετούν την πολυσημία της εικόνας. Τέλος, η Δρ. Παπαφραγκάκη, παρουσίασε το Μουσείο Προπλασμάτων που στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ένα ιδιαίτερο μουσείο χάρη στο οποίο διασώζονται προπλάσματα ακόμη και από δερματικές ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί.
 
Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ομιλητές και ακροατές κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για το μέλλον της μουσειακής εκπ/σης. Ενώ όλοι οι εισηγητές έθεσαν στη διάθεση του κοινού χρήσιμο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό.
 

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή               4178 προβολές

Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας