e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιανουάριος 2009 - 15ο 'Αλλα Τεύχη

Υγεία και Διατροφή
 

Η ανορεξία χτυπά την πόρτα των παιδιών

 Όταν η εικόνα γίνεται εμμονή
 
Στην εποχή της αφθονίας και του άκρατου καταναλωτισμού, υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα συνειδητά, χάριν της εικόνας τους. Μιλάμε για την νόσο της ψυχογενούς ανορεξίας που χτυπά την πόρτα όχι μόνο των εφήβων αλλά και των μαθητών του Δημοτικού! Η διαρκής και επίμονη ενασχόληση με το σωματικό βάρος καθώς και η εμμονή με τη αδύναμη σιλουέτα και το αψεγάδιαστο σώμα, οδηγούν σε θνητότητα το 5 έως 10% των παιδιών, κυρίως των κοριτσιών.

Αυτά και άλλα ανησυχητικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το διεπιστημονικό κέντρο « ΠΑΙΔ-Υ» του Παν/μίου Αθηνών και η Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, στο Αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Παν/μίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2008 για τις διαταραχές διατροφής σε παιδιά και εφήβους.
 
Επικαλούμενη στοιχεία μελετών από τις ΗΠΑ, η Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων κ. Α. Ρούσσου τόνισε ότι το 84% των μαθητών  της Δ’ και Ε’ τάξεων Δημοτικού έχουν κάνει δίαιτα ή εντατική άσκηση προκειμένου να χάσουν βάρος! «Τα παιδιά βιώνουν βασανιστική πείνα, έως ότου να επιτύχουν να επιβληθούν στις ανάγκες του σώματός τους. Δυστυχώς η ανορεξία είναι μια πολυπαραγοντική νόσος με βαθύτερα αίτια» συμπλήρωσε η κ. Ρούσσου. Στην νευρική ανορεξία όλη η καθημερινότητα ενός ασθενή περιστρέφεται γύρω από τα ανύπαρκτα περιττά κιλά του. Αντιμετωπίζουν το σώμα τους μέσα από μια διαστρεβλωμενή εικόνα και έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει περιττό λίπος ακόμη και όταν το σώμα τους έχει αποστεωθεί! Δυστυχώς 4 στις 10 νέες διαγνώσεις αφορούν σε κορίτσια 15-19 ετών. Στην χώρα μας, τ ην περίοδο Σεμπτεμβρίου 2002-Σεμπτεμβρίου 2007 περίπου 20% των παιδιών-εφήβων που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας της Παν/κης Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία» ήταν περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας και άτυπων διαταραχών διατροφής. Iδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη βουλιμία η οποία αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Στην τελευταία, ο ασθενής καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες τροφής οι οποίες συχνά είναι και αταίριαστες μεταξύ τους. Στη συνέχεια, προκαλεί εμετό με τη χρήση ή όχι καθαρτικών ή διουρητικών. Και σε αυτή τη νόσο, ο ασθενής ασχολείται υπερβολικά με το φαγητό και το βάρος του. Ωστόσο το 75-85% των ασθενών μπορεί να αναρρώσει μετά από μια 5ετή θεραπεία.
 
Τα συμπτώματα της ανορεξίας είναι η ζάλη, η μειωμένη αντοχή στο κρύο, η δυσκοιλιότητα και οι κοιλιακές ενοχλήσεις, η ξηρή και κιτρινωπή όψη του δέρματος, η υπερκινητικότητα καθώς και διάφορες καρδιολογικές, ενδοκρινικές, γαστρικές και σκελετικές διαταραχές. Οι νέοι πάσχοντες από τη νόσο, σπάνια είναι ανυπάκουοι, κρατούν τα συναισθήματα τους για τον εαυτό τους, τείνουν στην τελειομανία, είναι καλοί μαθητές και άριστοι αθλητές. Στα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας συμπεριλαμβάνονται στα κορίτσια η αμηνόρρια, η οστεοπενία, αλλά και σημαντικές φθορές στη φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου!

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας