|
«Ταξίδι στην τέχνη του 20ου αιώνα»
Εκπαιδευτική έκθεση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος
Ο Γκογκέν, ο Βαν Γκογκ, ο Μονέ, ο Ματίς, ο Πικάσο κι ο Μοντιλιάνι, «παρέα» με το Θεόφιλο, τον Εγγονόπουλο, τον Τσαρούχη και άλλους μεγάλους δημιουργούς του 20ου αιώνα συντροφεύουν από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008 ως το τέλος της σχολικής χρονιάς 2008-2009 τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, στους διαδρόμους του οποίου φιλοξενείται η πρωτοποριακή εκπαιδευτική έκθεση «Ταξίδι στην τέχνη του 20ου αιώνα». Την ιδέα συνέλαβε ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος και την υλοποίησε με την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
50 και πλέον έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, σε αναπαραγωγές στο μέγεθος του πρωτότυπου και υλικό για τους δημιουργούς και την εικαστική σκηνή του 20ου αιώνα, είναι η «προίκα» της έκθεσης, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει όχι απλά ως εικαστική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου, αλλά και να διδάξει τέχνη στους 455 μαθητές του. Επελέγησαν χαρακτηριστικά έργα από σημαντικά κινήματα της Σύγχρονης Τέχνης, απαραίτητα για την κατανόηση της εξέλιξής της. Οι αναπαραγωγές γίνονται στο μέγεθος του αρχικού έργου, ώστε το παιδί να κατανοήσει την έννοια του μεγέθους και της κλίμακας στο έργο τέχνης.
Τα έργα συνοδεύονται από σχετικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν τον ορισμό του κινήματος, το όνομα του καλλιτέχνη και λίγες πληροφορίες για το κάθε έργο. Οι πληροφορίες οργανώνονται σε χρονογραμμή πάνω από τα έργα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.
«Το κεντρικό σκεπτικό της έκθεσης είναι η γνωριμία και η εξοικείωση των παιδιών με τη σύγχρονη Iστορία της Τέχνης. Τα έργα, χαρακτηριστικά του 20ου αιώνα, έχουν αναπαραχθεί σε φυσικό μέγεθος, προκειμένου το παιδί να κατανοήσει το μέγεθος και την κλίμακα του έργου Τέχνης», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια του σχολείου, κ. Φ. Δράκου. «Εισάγουμε την Τέχνη μέσα στο σχολείο για να μπορεί το παιδί να συνδυάζει αυτά που βιώνει στην καθημερινότητά του με τη σύγχρονη Τέχνη», τόνισε, εξηγώντας ότι θα υπάρχει μια διαθεματική προσέγγιση του όλου εγχειρήματος, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η μικρή αυτή πινακοθήκη εγκαινιάστηκε στις 27 Νοεμβρίου 2008, παρουσία μαθητών και δασκάλων, ενώ ήδη, από το πρωί της ημέρας εκείνης, δεκάδες παιδικά βλέμματα περιεργάζονταν το νέο «απόκτημα» του σχολείου τους. «Οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ ενθουσιώδεις. Όταν, μάλιστα, τα παιδιά εντρυφήσουν στους πίνακες, αυτό θα τους φανεί πολύ χρήσιμο», ανέφερε η κ. Φ. Δράκου, η οποία πιστεύει ακράδαντα ότι «η Τέχνη διαπλάθει προσωπικότητες».
|