e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Σεπτέμβριος 2008 - 11o 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Δημιουργία βιωματικών ψηφιακών ταινιών

«Όλοι κάτι έχουμε να πούμε» στη Βέροια
 
H δράση «Όλοι κάτι έχουμε να πούμε» (Untold Story) εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig 2007, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην προσπάθεια παροχής ευκαιριών διά βίου μάθησης σε ομάδες μεταναστών αλλά και γηγενών πολιτών σε τέσσερις περιοχές από χώρες της ΕΕ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Η όλη δράση  υλοποιείται με τη δημιουργία βιωματικών ψηφιακών ταινιών.

H διήγηση παραμυθιών και βιωματικών ιστοριών είναι παραδοσιακά διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ανάπτυξη όμως των ψηφιακών αφηγήσεων είναικάτι καινούργιο. Οι ψηφιακές ταινίες στο πλαίσιο της δράσης Untold Stories αποτελούν βιωματικές αφηγήσεις διάρκειας από 2 μέχρι 5 λεπτά, είναι πολυμεσικές, καθώς μπορούν να περιλαμβάνουν εικόνα, ήχο, βίντεο και κείμενο σε ελεύθερους και ποικίλους συνδυασμούς μεταξύ τους, και μετά από επεξεργασία είναι ευρέως διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου. Αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για όλες τις βιβλιοθήκες, πόσο μάλλον για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία αποτελεί και τον ελληνικό φορέα υλοποίησης της ευρωπαϊκής αυτής δράσης. Γενικότερα αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον μαθησιακό υλικό για όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς που σκοπό έχουν να ισχυροποιήσουν το περιβάλλον μάθησης και πειραματισμού, το οποίο καλλιεργείται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και με αυτόν τον τρόπο δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες, ιδιαίτερα σε μετανάστες, να ακουστεί η δική τους φωνή.
 
Η δράση αυτή θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο 2009. Στο 11ο στάδιο υλοποίησης δημιουργείται ένα εγχειρίδιο τεχνικής φύσης, που βοηθά τους ενδιαφερόμενους να εξοικειωθούν με τις λεπτομέρειες δημιουργίας μιας ψηφιακής διήγησης. Στη συνέχεια το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και ομάδα εθελοντών εκπαιδεύονται στους τρόπους ανάπτυξης ψηφιακών ιστοριών. Οι πρώτες αφηγήσεις δημιουργούνται από την εκπαιδευμένη αυτή ομάδα και μαζί με τη γνώση που αποκτάται, δίνεται η ευκαιρία στο επόμενο στάδιο σε μετανάστες από άλλες χώρες να μάθουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Ένα σεμινάριο ανοικτό προς το κοινό και με ελεύθερη συμμετοχή έλαβε χώρα στις 19-21 Σεπτεμβρίου του 2008. Το σεμινάριο αυτό παρακολούθησαν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και μέλη των πολυπληθέστερων ομάδων μεταναστών στη περιοχή μας. Φυσικά, η δράση αυτή έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες μειονότητες αλλά και Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν, να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες, να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, να βρουν τη φωνή που ακούστηκε σε ένα αρκετά μεγάλο ακροατήριο.
 
 Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από τη συνεχή ανάπτυξη νέων τρόπων μάθησης και την ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στη δημιουργία πρωτότυπης πολιτιστικής παραγωγής, η Βιβλιοθήκη της Βέροιας πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανάπτυξης της δημιουργικής έκφρασης και τη δημιουργία περιβάλλοντος που συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την εμπέδωση αισθήματος ανεκτικότητας και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας