e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2007 - 4o 'Αλλα Τεύχη

Συνέδρια
 

«Οι νέες τεχνολογίες του διαδικτύου και η Διδακτική της Κοινωνιολογίας»

O Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, σε συνεργασία με το ερευνητικό Κέντρο «Ωμέγα» του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Προαγωγής της Ψηφιακής Πρόσβασης, διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με θέμα «Οι νέες τεχνολογίες του διαδικτύου και η Διδακτική της Κοινωνιολογίας». Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα» του Παντείου Πανεπιστημίου, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008. Τη διημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ10, των οποίων η συμμετοχή θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο. Στις συνεδρίες θα συζητηθούν ζητήματα, όπως η κατασκευή της δυνητικής πραγματικότητας, η διαδραστική ιστοσελίδα στο σχολείο, η κοινωνιολογία του κυβερνοχώρου και η ηλεκτρονική μαθησιακή - σχολική κοινότητα.

Αξίζει να παρουσιάσουμε με ευσύνοπτο τρόπο τους διοργανωτές της διημερίδας αυτής. Ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων ιδρύθηκε το 1983. Είναι επιστημονικός φορέας που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της κοινωνιολογικής έρευνας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, την προώθηση των εργασιακών προβλημάτων που αφορούν τους κοινωνιολόγους, καθώς επίσης και τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και σεμιναρίων που αφορούν τη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση των κοινωνιολόγων.
 
Το Ερευνητικό Κέντρο «ΩΜΕΓΑ» λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τομέα Κοινωνικής Θεωρίας και Έρευνας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Βασικοί σκοποί του είναι η ψυχο-κοινωνιολογική έρευνα και μελέτη των δυνητικών κοινοτήτων στην κοινωνία και το Διαδίκτυο, η ψυχο-κοινωνιολογική μελέτη και έρευνα στις αλλαγές που επιφέρει στην αντίληψη και την ταυτότητα (κοινωνική και ατομική), αλλά και στην προσωπικότητα. Επίσης στοχεύει να προωθήσει την επικοινωνία διαμέσου του Διαδικτύου, την ελεύθερη ηλεκτρονική ενημέρωση και τη συμμετοχή στην επεξεργασία και διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα - καταστατικού χάρτη - ηλεκτρονικής έκφρασης, επικοινωνίας και προβληματισμού καθώς και την ανάληψη κάθε είδους επιστημονικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας που μπορεί:
-να διευκολύνει το έργο του Τομέα Κοινωνικής Θεωρίας & Έρευνας και του Τμήματος Ψυχολογίας
-να προάγει τη σύνδεση της διδασκαλίας και της επιστημονικής έρευνας καθώς και τη σύνδεση τού ακαδημαϊκού χώρου με την κοινωνία.
 
Tο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Προαγωγής της Ψηφιακής Πρόσβασης συστάθηκε τον Αύγουστο του 2005 στην Αθήνα. Αποτελεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία νέων επιστημόνων με ενδιαφέροντα στις νέες τεχνολογίες, στις κοινωνικές τους επιδράσεις και στις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνεχή εξέλιξή τους. Σκοπός της δημιουργίας του Ινστιτούτου είναι να παρέχει τη δυνατότητα σε όλους να βελτιώσουν τη συνύπαρξή τους και την καθημερινή τους ζωή μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία και πληροφόρηση, μέσα από τη δημιουργία νέων μορφών κοινοτήτων. Σε αυτή την προοπτική, το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται και παρεμβαίνει σε θέματα όπως η ψηφιακή πρόσβαση, η καταπολέμηση του αποκλεισμού των πολιτών από την κοινωνία της πληροφορίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διαδικτυακή δράση στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και των επιστημών.
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογο Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Πλατεία Κλαυθμώνος 10561 Αθήνα, τηλ. 210-3255521.
 
Δείτε εδώ την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας