e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δεκέμβριος 2008 - 14ο 'Αλλα Τεύχη

Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
 

Το Facebook, το MySpace και οι άλλοι...

Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Ασφαλούς Διαδικτύου 2008
  
«Μερικές φορές ο γονεϊκός έλεγχος στο διαδίκτυο αντιτίθεται στη δημοκρατία του Διαδικτύου», «Αν θέλουμε να μιλάμε για γονεϊκό έλεγχο θα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για την επαγρύπνηση των γονέων». Αυτές είναι δύο από τις παρεμβάσεις των 17χρονων Σπύρου Ρούμπα, μαθητή Γ’ λυκείου στο 1ου Γυμνασίου Ζωγράφου και της Μάγδας Τσούτη, μαθήτριας Γ’ Λυκείου στη Βαρβάκειο σχολή, στο φετινό Πανευρωπαϊκό Safer Internet Forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έλαβε χώρα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2008 στο Λουξεμβούργο.

Οι δύο νέοι παρευρέθησαν μετά από πρόσκληση της Κομισιόν, ως πρεσβευτές του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου σε ειδικό πάνελ με θέμα «Γονεϊκός έλεγχος και δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» και παρέθεσαν τις απόψεις τους ενώπιον περίπου 300 εκπροσώπων ΜΚΟ, κυβερνήσεων, ερευνητών, εκπροσώπων της βιομηχανίας του Διαδικτύου, εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, παρόχων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εταιρειών ανάπτυξης λογισμικού. Η Μάγδα τόνισε: «Οι γονείς πολλές φορές δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο και δεν ξέρουν πώς λειτουργεί. Αν δεν γνωρίζεις δεν μπορείς να απαγορεύεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί το εργαλείο αυτό». Ο Σπύρος συμπλήρωσε: «Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους, δεν έχουν το δικαίωμα όμως να σβήνουν τα προφίλ τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης».
 
Το στίγμα της δεύτερης ημέρας των εργασιών έδωσε με την ομιλία της, η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κ. Β. Ρέντινγκ, η οποία αναφέρθηκε στη νέα διαδικτυακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει το Social Networking Task Force, ομάδα δράσης για τα κοινωνικά δίκτυα, στο πλαίσιο του οποίου έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις μέσα στο 2008 μεταξύ 17 παρόχων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται από νέους κάτω των 18 ετών, όπως Myspace, Facebook, Youtube, Bebo, Hyves, StudiVZ, Skyrock, ερευνητών και οργανισμών παιδικής πρόνοιας. Σκοπός του Task Force είναι να συμφωνηθούν οδηγίες για τη χρήση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά, οι οποίες θα υιοθετηθούν σε εθελοντική βάση από την Ευρωπαϊκή βιομηχανία, όπως έγινε και με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας το Φεβρουάριο 2007.
 
Η κ. Β. Ρέντινγκ υπογράμμισε την ανάγκη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, παρουσιάζοντας τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη: «Τον περασμένο χρόνο η χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε κατά 35% στην Ευρώπη. Το 56% του online πληθυσμού της Ευρώπης επισκέφθηκε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους 12 μήνες και ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί από 41,7 εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα, σε 107,4 εκατομμύρια στα επόμενα 4 χρόνια».
 
Τα 2 Ελληνόπουλα είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν προσωπικά την κ. Ρέντινγκ και να συζητήσουν μαζί της για ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με το διαδίκτυο, να της παρουσιάσουν την ελληνική διαδικτυακή πραγματικότητα και να της θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι νέοι όσο και οι γονείς τους. Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία τους για εντονότερη προώθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις.
 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.saferinternet.gr

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας