e-Emph@sis Τρέχον Τεύχος
Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου
Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ιούvιος / Ιούλιος 2008 - 9o 'Αλλα Τεύχη

Άμεση επίλυση προβλημάτων σεισμού 8ης Ιουνίου
 

Άμεση επίλυση προβλημάτων σεισμού 8ης Ιουνίου - Μέτρα και αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στα θέματα ελέγχου αντισεισμικής προστασίας στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.  Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, μετέβησαν στους πληγέντες νομούς ο Υφυπουργός, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, συνοδευόμενος από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, κ. Π. Παταργιά, καθώς και κλιμάκιο 25 μηχανικών του ΟΣΚ με σκοπό να ελέγξουν τα σχολικά κτίρια της περιοχής. Ο κ. Λυκουρέντζος προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Αχαγιά στις 6.30μμ την ίδια ημέρα, παρουσία του Γενικού Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Θ. Μπίρμπα και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζά, και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11μμ στη Νομαρχία Ηλείας στον Πύργο.

Παράλληλα, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 στους εξεταζόμενους μαθητές όλων των βαθμίδων των νομών Αχαΐας και Ηλείας και λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική ψυχολογία και τις πρακτικές δυσκολίες, που δημιουργήθηκαν με συνέπεια την ελλιπή προετοιμασία για την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο κ. Στυλιανίδης αποφάσισε την κατ’ εξαίρεση εφαρμογή των παρακάτω ευεργετικών μέτρων:
  • Οι μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων Γυμνασίου, καθώς και οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων Γενικού Λυκείου, εξετάστηκαν προφορικά αντί γραπτά στα μαθήματα που όφελαν να εξεταστούν κατά την εξεταστική περίοδο του Μαΐου - Ιουνίου, με ημερομηνία έναρξης την 12η Ιουνίου 2008. Η προφορική βαθμολογία θα έχει θέση γραπτής.
  • Οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου εξετάζονται γραπτά στα οφειλόμενα μαθήματα, στις σχολικές μονάδες που έχει ορίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από τις 12 έως και τις 19 Ιουνίου 2008, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του σχολείου τους.
Στα καθορισμένα σχολεία εξέτασης των μαθητών θα παρευρίσκεται ψυχολόγος, με ευθύνη του τοπικού Κ.Δ.Α.Υ. και, ελλείψει αυτού, του τοπικού Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου. Όπου κριθεί αναγκαίο, οι μαθητές θα μεταφερθούν, με ευθύνη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, από και προς το σχολείο εξέτασής τους με λεωφορεία, τα οποία θα μισθώσουν οι Διευθυντές των σχολείων, με δαπάνες των Σχολικών Επιτροπών. Το συντονισμό για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών έχει ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης των νομών Αχαΐας και Ηλείας αντίστοιχα.
 
Όσον αφορά στον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, από τις συνολικά 202 αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν, μετά από συνεννόηση και υπόδειξη των Νομαρχιών, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, 24 σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα. Συγκεκριμένα, στο νομό Αχαΐας πραγματοποιήθηκαν 88 αυτοψίες, από τις οποίες προέκυψαν οι εξής 9 ακατάλληλες σχολικές μονάδες:
  1. Δημοτικό σχολείο Βραχναίϊκων
  2. Δημοτικό σχολείο Πηγαδίων
  3. Δημοτικό σχολείο Σαντομερίου
  4. 2ο Δημοτικό σχολείο Κάτω Αχαΐας
  5. Δημοτικό σχολείο Μετοχίου
  6. Δημοτικό σχολείο Κρίνου
  7. Γυμνάσιο Λουσικών,
  8. 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πατρών
  9. Συγκρότημα Πάγκουρα - Πειραματικό σχολείο Πατρών
Στο νομό Ηλείας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 114 αυτοψίες, από τις οποίες προέκυψαν οι εξής 15 ακατάλληλες σχολικές μονάδες:  
  1. Γυμνάσιο Λύκειο - Μουσικό Γυμνάσιο Βαρθολομιού
  2. Γυμνάσιο Λύκειο Λεχαινών
  3. 2ο Δημοτικό σχολείο Πύργου (ακατάλληλες 2 αίθουσες)
  4. 2ο Δημοτικό σχολείο Πελοπίου
  5. Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλας Δήμος Ωλένης
  6. 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδος
  7. 1ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδος
  8. Γυμνάσιο - Λύκειο Σιμόπουλου
  9. Δημοτικό σχολείο Μυρσίνης
  10. Δημοτικό σχολείο Κορυφής
  11. Δημοτικό σχολείο Δάφνης
  12. Δημοτικό σχολείο Νέας Μανωλάδος
  13. Δημοτικό σχολείο Βάρδας
  14. Γυμνάσιο Βάρδας
  15. Νηπιαγωγείο Περιστερίου
Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξε σχετική έρευνα-μελέτη από τον ΟΣΚ για την αντισεισμικότητα των σχολείων. Στο νομό Αχαΐας ελέγχθηκαν 128 συνολικά από τα 503 σχολεία που είχαν έτος κατασκευής πριν το 1959 και 107 από τα 350 του Νομού Ηλείας. Τα υπόλοιπα ήταν νεότερα κτίρια και γι’ αυτό και δεν είχαν ανάγκη αντίστοιχου ελέγχου. Οι προσπάθειες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εστιάζονται πλέον στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου οι σχολικές μονάδες που παρουσιάζουν πρόβλημα να μπορούν να λειτουργήσουν με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

       Εκτυπώσιμη Μορφή  Εκτυπώσιμη Μορφή              
Υλοποίηση: ΕΑΙΤΥ - Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών Συντακτική Ομάδα         Επικοινωνήστε μαζί μας